Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ξεκινά η εγγραφή του πληθυσμού στους “οικογενειακούς γιατρούς” - Νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Οι διοικήσεις των Κέντρων Υγείας και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, καλούνται να ενημερώνουν τους πολίτες για το νέο πλαίσιο.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Επισπεύδονται οι διαδικασίες εγγραφής του πληθυσμού στους οικογενειακούς γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την Παρασκευή νέα εγκύκλιο για το θέμα. Τροποποιεί προηγούμενη που είχε εκδώσει τον περασμένο Δεκέμβριο και η οποία άφηνε χρονικά περιθώρια εφαρμογής του νέου πλαισίου.

Η νέα διαδικασία εντάσσεται στην εφαρμογή του νόμου 4486/2017, με την οποία θεσμοθετούνται οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Στην παλαιότερη εγκύκλιο, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, αναφερόταν πως “οι ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής των Κέντρων Υγείας, τα οποία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, συνεχίζουν την λειτουργία τους με τον ίδιο ως τώρα τρόπο, χωρίς εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης, παρέχοντας υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο λοιπό πληθυσμό”.

Με νέα εγκύκλιο, που επίσης παρατίθεται πιο κάτω, τροποποιείται η παραπάνω διατύπωση και διαμορφώνεται ως εξής:

“Ιατροί κλάδου ΕΣΥ, ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, που υπηρετούν και παρέχουν υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ εγγράφουν εφεξής πληθυσμό ευθύνης ως Οικογενειακοί Ιατροί”.

Καλούνται, επίσης, οι διοικήσεις των Κέντρων Υγείας και των λοιπών δημόσιων δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας να αναρτήσουν τη νέα εγκύκλιο σε εμφανές σημείο, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό.

Με τον νόμο 4486/2017, ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα, με σκοπό την πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της Υγείας και συμβάλλει στην ορθολογική παραπομπή σε άλλες μονάδες ή υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Ωράριο

Στο μεταξύ, με απόφασή της η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής διαμορφώνει το ωράριο των Κέντρων Υγείας της αρμοδιότητάς της.

Συγκεκριμένα, στα Κέντρα Υγείας Δάφνης, Πλατείας Αττικής, Νέου Κόσμου, Πατησίων, Κεραμεικού, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Ζωγράφου, Αχαρνών και Καλλιθέας το προσωπικό θα εργάζεται ως εξής:

Ιατρικό προσωπικό: ωράριο επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8:00 έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 21:00.

Λοιπό προσωπικό οκτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7:00 ως τις 15:00 και από τις 14:00 ως τις 22:00.

Επιπλέον Πληροφορίες

6 σχόλια:

  1. Ολα.....πανετοιμα! Μονο οι.....γιατροι λειπουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραρατάω τα ψωνια και τρέχω να γραφτώ στην ΤοΜΥ αμέσως μην χασω τις ποιοτικές υπηρεσίες του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σου λεεθ αφου η Τροικα θελει ετοιμη ΠΦΥ ας προσποιηθουμε οτι την .....ετοιμασαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο υποδικος Βαρδαρομπας αντι να παραιτηθει κοβει.....κορδελες!Παρατηρειστε ομως και την ομερτα της γαλαζιας Μαφιας!Τσιμουδια για Βαρδαρο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. MA ΤΙ ΛΕΣ ΦΙΛΕ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ ΤΗΣ Ν.Δ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ.
      ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΟΛΙΣ ΤΣΑΚΩΣΑ 0,72 σεντς

      Διαγραφή
  5. ΟΥΔΕΙΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή