Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Σάλος στον ιατρικό κόσμο για τις άνισες αμοιβές στους ειδικούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Αναστάτωση προκάλεσε στον ιατρικό κόσμο η απόφαση του υπουργείου Υγείας να προτείνει διαφορετικές αμοιβές στους ειδικούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα συνάψουν σύμβαση με τον Οργανισμό.

Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του αν.Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού για τις νέες συλλογικές συμβάσεις του κλάδου με τον ΕΟΠΥΥ, τέθηκε η βάση για τις αμοιβές των γιατρών.

Ήδη όμως ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε διαμηνύσει στους γιατρούς το σχέδιο για τις πληρωμές των συμβεβλημένων ειδικών γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Τι προτείνει το υπ.Υγείας για τις νέες συμβάσεις των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλες οι πληροφορίες για τις αμοιβές»

Κατά τη συνάντηση του ΠΙΣ με τον αν.Γενικό Γραμματέα οι θέσεις του υπουργείου Υγείας επαναλήφθηκαν, προκαλώντας έντονη αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο.

Μάλιστα το σημείο που φαίνεται να έριξε λάδι στη φωτιά σχετίζεται με την αύξηση της αποζημίωσης της επίσκεψης, όταν αυτή προκύπτει από παραπομπήοικογενειακού γιατρού. Και αυτό διότι είναι γνωστό ότι ο ιατρικός κόσμος αντιτίθεται στο νέο σύστημα των παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό στον ειδικό (πχ.ΩΡΛ, ορθοπεδικό, καρδιολόγο κ.λ.π.) ιδιαίτερα σε μια χώρα που οι περισσότεροι γιατροί είναι εξειδικευμένοι.

Ταυτόχρονα οι κλειστοί προυπολογισμοί ανά περιοχή φαίνεται ότι θα προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών όπως εκτιμούν πολλοί συνδικαλιστές.
Όπως εξηγεί στο HealthReport.gr η Βαρβάρα Ανεμοδούρα, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί συγκεκριμένη δαπάνη στη χώρα μας ανά περιοχή καθότι έχουμε μετακινούμενο πληθυσμό. Δηλαδή οι πολίτες το καλοκαίρι μεταφέρονται σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ πολλοί κάτοικοι της Περιφέρειας το χειμώνα μετακινούνται στην Αθήνα για μόνιμη διαμονή.

Τα «παζάρια»πάντως μεταξύ υπουργείου Υγείας και γιατρών θα συνεχισθούν και το επόμενο διάστημα έστω κι αν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βιάζεται να ολοκληρώσει τις συνομιλίες και να προχωρήσει στις συλλογικές συμβάσεις. Και αυτό διότι από 1.1.2019 έχει προγραμματισθεί η έναρξη του νέου συστήματος των παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό στον ειδικό, έστω και αν αυτο θα εφαρμοσθεί σταδιακά μέχρι να βρεθούν οι απαιραίτητοι γιατροί.

Στην περίπτωση που οι δύο πλευρές «δεν τα βρουν», θα μπλοκάρει περαιτέρω το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί και σημαία της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία.

5 σχόλια:

  1. Κοροιδεψτε τα ΣΥΡΙΖωα οπως μας κοροιδευουν και εκβιαζουν τοσα χρονια και κλειστε τα ιατρεια 10 μερες πριν τις εκλογες συναδελφοι! Ηρθε η ωρα του λογαριασμου για ΞανθοΒαρδατετραποδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεστε τον νεο κανονισμο παροχω εοπυυ στο σπιτι μονο σφουγκαρισμα δεν εχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παλι καποια αγραμματα άθλια καυκασια γερόντια(ευτυχως ελαχιστα) θα βρεθουν να υπογραψουν, σταγονα στον ωκεανό θα ειναι βέβαια. Δεν πειραζει γέροντες, κρατήστε δυνατά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Svetlana Ashetidi syrizohafiedasvili: igo dulepsi giftomi gia piato fasulada opos Narodna Rehublika Kazahstan! Exetazi olo to zoo elini! Den pirazi pari ligo, ego siderosi giagia pari portofoli!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και ποιος ο λογος να διαπραγματευτουμε με τον απερχομενο πλεον ζωολογικο κηπο? Δουλεμα και κουνηστε τους το μαντηλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή