Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA
Είναι κοινό μυστικό, κι ούτε καν αυτό, καθώς όλοι καπνίζουν φανερά χωρίς κανένα πρόβλημα: Σε πολλούς κλειστούς χώρους και σε εργασιακά περιβάλλοντα το κάπνισμα επιτρέπεται κανονικά καθώς πρώτα από όλα καπνίζει ελεύθερα ο διευθυντής! Επτά αντικαπνιστικοί Σύλλογοι από διάφορες περιοχές της χώρας επισημαίνουν το πρόβλημα με επιστολή τους στον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Πάνο Κορφιάτη, ζητώντας να ενημερωθούν για τους ελέγχους που έχουν γίνει από ειδικούς επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία...
Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι των Συλλόγων, από τις επαφές που έχουν πραγματοποιήσει με εργαζόμενους, φαίνεται ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος των επιθεωρητών εργασίας που να αφορά την ατμόσφαιρα στους χώρους εργασίας... Κάπως έτσι, γραφεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ακόμη και τμήματα υπηρεσιών επιφορτισμένων με την εφαρμογή του νόμου περί καπνίσματος, όπως Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό και Αστυνομία είναι πολλές φορές "ντουμάνι"!
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, μαζί με το κλασικό τσιγάρο, έχει προστεθεί το ηλεκτρονικό, νέα καπνικά προϊόντα με θερμαινόμενη επιφάνεια, στριφτά και γενικά ό,τι υπάρχει για να συντηρεί τον εθισμό του ενεργού καπνιστή και το μαρτύριο του μη καπνιστή.
Οι υπεύθυνοι των Συλλόγων τονίζουν στην επιστολή τους ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την νομοθεσία που προβλέπει ότι “στους κλειστούς χώρους εργασίας πρέπει να υπάρχει επαρκής νωπός αέρας”.
Στη νομοθεσία προβλέπεται, επίσης, ότι οι σκόνες, καπνοί, ατμοί και τα αέρια που δημιουργούνται στους χώρους εργασίας πρέπει κατά περίπτωση να παρακρατούνται ή να απάγονται στο σημείο παραγωγής τους με τα κατάλληλα προς τούτο μέσα, συστήματα και εγκαταστάσεις, τα οποία πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο, οι χώροι εργασίας πρέπει να είναι διαρρυθμισμένοι έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των εργαζομένων.
Η επιστολή υπογράφεται από τους παρακάτω φορείς:
Σύλλογος “Ακαπνίστας” (Χανιά).
Σύλλογος “Συνήγοροι των ΑΜΕΑ - Ενεργοί πολίτες” (Αθήνα).
Σύλλογος “Προστασία από το παθητικό κάπνισμα” (Θεσσαλονίκη).
Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας – 1986.
Ομάδα Ενεργών Πολιτών Δράμας.
Αντικαπνιστικός Σύλλογος Νομού Σερρών.
Άκαπνα Καταστήματα, ΑΜΚΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου