Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Αντιδρούν οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί στο δίλημμα: Πανεπιστήμιο ή ιδιωτικές κλινικές

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Διακρίσεις μεταξύ των πανεπιστημιακών καθηγητών επιβάλλει η Αριστοτέλους, με το άρθρο 21 του πολυνομοσχεδίου, καταγγέλλουν τα μέλη ΔΕΠ των ιατρικών σχολών. Η ρύθμιση επαναφέρει την επιβολή προστίμου σε ιδιωτικές κλινικές που απασχολούν πανεπιστημιακούς γιατρούς.

«3. Στους κατόχους άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής που απασχολούν με οποιαδήποτε σχέση ιατρούς του Ε.Σ.Υ. ή πανεπιστημιακούς ιατρούς, κατά παράβαση του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α’37), επιβάλλεται πρόστιμο εβδομήντα χιλιάδων (70.00) ευρώ και , σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται ως διοικητική κύρωση η αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κλινικής»

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ακανθώδες ζήτημα, το οποίο έχουν επισημάνει επανειλημμένως οι πανεπιστημιακοί γιατροί, ζητώντας την κατάργηση της παρ. 4 του άρθρου 11, που επικαλείται και η διάταξη του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.

«Πλήρης αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής», ξεκαθαρίζει με απόφαση της η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ. Η Σύγκλητος επί της ουσίας αποδέχθηκε την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, για «εξομοίωση της απασχόλησης των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής με τα μέλη ΔΕΠ των άλλων Σχολών και Τμημάτων». Δηλαδή, οι πανεπιστημιακοί του ΕΚΠΑ λένε ναι στην πλήρη ή μερική απασχόληση αλλά όχι στην αποκλειστική. Κατόπιν αυτού, η Σύγκλητος αναμένεται να εισηγηθεί στα Υπουργεία Υγεία και Παιδείας την κατάργηση της διάταξης του 2001, που οδηγεί σε αυτές τις διακρίσεις.

Φυσικά, τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ δεν είναι τα μόνα που αντιδρούν. Οι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ Ιατρικής του ΑΠΘ, του Παν. Πατρών, του Παν. Θεσσαλίας, και του ΔΠΘ εκτιμούν ότι με το άρθρο 21 η κυβέρνηση «επαναφέρει στην επιφάνεια ένα θέμα για το οποίο η Ιατρική Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει εκφράσει την αντίθεση της καθώς διαχωρίζει τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές Ιατρικής από τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές άλλων σχολών».

Όπως εξηγούν, «ενώ όλοι οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερα επαγγελματικές δραστηριότητες εφ’ όσον καλύπτουν τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, η Κυβέρνηση αφαιρεί τη δυνατότητα αυτή μόνο στους Πανεπιστημιακούς Ιατρούς». Προειδοποιούν, δε, ότι «η τακτική αυτή και η επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ενάντια στους Πανεπιστημιακούς Ιατρούς, μόνο αρνητικά αποτελέσματα για την κοινωνία μπορεί να έχει, τόσο για το κλινικό όσο και για το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό έργο που επιτελούν οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί που είναι τοποθετημένοι και λειτουργούν σε νοσοκομεία». Για το λόγο αυτό η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μελών ΔΕΠ) έχει τοποθετηθεί με αποφάσεις της υπέρ της πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης όλων των μελών ΔΕΠ.

Ειδικότερα, λοιπόν:

«Όλοι οι Σύλλογοι ΔΕΠ Ιατρικών Σχολών που υπάρχουν στη Χώρα συνυπογράφουμε αυτή την επιστολή και ζητάμε από την Κυβέρνηση:

Την εισαγωγή άρθρου στο παρόν σχέδιο νόμου για την κατάργηση της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001. Εφαρμογή της πλήρους (ή μερικής) και μη αποκλειστικής απασχόλησης των Πανεπιστημιακών Ιατρών
Την απόσυρση του άρθρου 21 από το παρόν σχέδιο νόμου
Την έναρξη διαλόγου με την Πανεπιστημιακή Ιατρική Κοινότητα με στόχο την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των Πανεπιστημιακών Ιατρών οι οποίοι προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο ΕΣΥ
Την αναβάθμιση των οργανισμών λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και Πανεπιστημιακών Κλινικών που λειτουργούν στα πλαίσια του ΕΣΥ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου