Δήμητρα Ευθυμιάδου 8 Μαρτίου 2019
Στην αντεπίθεση περνούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες μετά τις κατηγορίες της ΝΔ ότι η κυβέρνηση ευνόησε και τα γενόσημα φάρμακα μετά τις πολυεθνικές εταιρείες, φέρνοντας ειδική νομοτεχνική βελτίωση στη Βουλή για την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ότι η βελτίωση δεν αφορά σε αυξήσεις στα γενόσημα φάρμακα.
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) διά της Γενικής Διευθύντριας Φ.Κοσμοπούλου μιλά για διακριτή μεταχείριση σε βάρος των γενοσήμων φαρμάκων. Η κ.Κοσμοπούλου τονίζει χαρακτηριστικά: «Με βάση την πρόσφατη τροπολογία για την τιμολόγηση, ενώ οι μέγιστες μειώσεις για τα φάρμακα αναφοράς προβλέπεται να είναι έως 10%, οι μειώσεις σε αρκετά γενόσημα φάρμακα θα ξεπερνούν ακόμη και το 30%!! Αυτό συνιστά διακριτική μεταχείριση εις βάρος των γενοσήμων φαρμάκων.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υπέρογκο clawback που πληρώνουν άδικα οι ελληνικές εταιρείες φαρμάκων, αποτελεί ένα καταστροφικό σενάριο. Κατά συνέπεια, με την νομοτεχνική βελτίωση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν τίθεται κανένα θέμα ευνοϊκής ρύθμισης».Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ Φ.Κοσμοπούλου
Ο πόλεμος πάντως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων συνεχίζεται αμείωτος. Διαβάστε ΕΔΩ τι προηγήθηκε: «Πόλεμος στη Βουλή για τις τιμές στα φάρμακα! Πόσα αυξάνονται και πόσα μειώνονται»
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός πάντως υπεραμύνεται τον αποφάσεών του για τα γενόσημα λέγοντας «Με τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση δεν αυξάνεται η τιμή των γενοσήμων. Αντιθέτως, η παρέμβαση αυτή αφορά στη μείωση των τιμών τους όπως προκύπτει από την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται επιβράδυνση της μείωσης σε όποια γενόσημα η τιμή «πέφτει» σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε σχέση με το προηγούμενο δελτίο τιμών. Μάλιστα, πριν καταθέσουμε τη νομοτεχνική βελτίωση, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης μας είχε εγκαλέσει από το βήμα της Βουλής για τον κίνδυνο απότομης πτώσης των τιμών σε ορισμένα γενόσημα προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς περί «δώρου» στις πολυεθνικές: «Γιατί βάζετε μέγιστη μείωση στα off-patent και δεν βάζετε μέγιστη μείωση στα γενόσημα; Γιατί; Κανονικά τα γενόσημα έπρεπε να σας ενδιαφέρουν ως προς το κάτω όριο της μειώσεως.» (πρακτικά Ολομέλειας- Βουλή, 5.3.2019)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου