Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

«Οσα rebate μας ζητήθηκαν τα πληρώσαμε. Δεν υπάρχει νομικό στήριγμα», λένε οι φαρμακοβιομήχανοι

Από Γιάννα Σουλάκη  - ΙΑΤROPEDIA

Αγανακτισμένος εμφανίζεται σύσσωμος ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, από τα αναδρομικά rebate ύψους 241 εκατ. ευρώ που διεκδικεί το κράτος, ποσά που δεν εισπράχθηκαν κατά την 5ετία 2006-2010 εξαιτίας “μη σύννομων πράξεων και παραλείψεων” πολιτικών εκείνης της περιόδου, όπως τουλάχιστον δήλωσαν σε έκτακτη κοινή συνέντευξη τύπου οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας.

"Τα πρώτα 40 εκατ. ευρώ των οφειλών του rebate θα έχουν καταλογιστεί τις επόμενες ημέρες μέσω εφορίας, ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν μέσω συμψηφισμού με τα φάρμακα που παίρνει τώρα ο ΕΟΠΥΥ, παρότι από το 2006 «κάποιοι επέλεξαν να μην εισπράξουν» τώρα οι φαρμακοβιομηχανίες θα πληρώσουν κι ας μην είναι η καλύτερή τους", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο".

«Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία πληρώνει πάντα, παρά το γεγονός ότι έχουμε αναλάβει υπέρογκα και δυσθεώρητα ποσά να πληρώνουμε όλα αυτά τα χρόνια σε rebate και clawback», τονίζει μιλώντας στο iatropedia ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. «Για να μην αναφέρουμε και το PSI, συνεχίζει, το οποίο έχει παντελώς ξεχαστεί και κανείς δεν αναφέρει το κούρεμα των ομολόγων σε ποσοστό 75%. Εμείς είμαστε σύννομοι και πληρώνουμε. Κι ό,τι μας καταλογίζεται νομίμως να πληρώσουμε, θα το πληρώσουμε», τονίζει.
ΣΦΕΕ: «Για μας δεν υπάρχει ανοιχτή υπόθεση»

Εάν δεν υπάρξει συμβιβαστική λύση, οι φαρμακοβιομήχανοι δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για να δικαιωθούν, καθώς όπως λένε, δεν υπάρχει «ανοιχτή υπόθεση» γι’αυτούς. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ.Ολύμπιο Παπαδημητρίου: «Από νομικής πλευράς, όσο μπορούμε να έχουμε κάποιες πρώτες γνώμες, θεωρούμε ότι το θέμα δεν είναι λογικό να έχει προεκτάσεις, γιατί αυτά που έχουν καταλογιστεί στις εταιρείες και έχουν νομικό έρεισμα, έχουν πληρωθεί εδώ και χρόνια. Κι ότι δεν έχει πληρωθεί, ήταν εξαιτίας των απορριπτικών αποφάσεων που υπήρξαν στο ΣτΕ, μετά από προσφυγές που είχε κάνει ο κλάδος. Επομένως κατ’εμάς και σε γενικές γραμμές - γιατί δεν μπορώ να μιλάω για όλες τις εταιρείες, αλλά για την πλειοψηφία τουλάχιστον - δεν έχουμε κάποιο ποσό ανοιχτό που δεν πληρώσαμε. Το παρακολουθούμε σε νομικό επίπεδο, γιατί δεν νομίζω ότι μπορούμε να το χειριστούμε αλλιώς».

Την ίδια στιγμή, η υφυπουργός Εργασίας ‘Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για «δώρο στις φαρμακευτικές εταιρείες» από τις κυβερνήσεις εκείνης της εποχής, ενώ τόνισε παράλληλα την τεράστια, όπως είπε, απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στα ποσά που εισπράττει σήμερα το κράτος, από παλαιότερα: «Για να έχετε μια τάξη μεγέθους τι σημαίνουν αυτά τα 241 εκατομμύρια, μόνο να σκεφτείτε ότι δαπανήσαμε 150 εκατ. ευρώ το διάστημα 2015-18 για να αναβαθμίσουμε τα δημόσια νοσοκομεία. Σκεφτείτε την κοινωνική πολιτική που θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτά τα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιοι που παρά τις αποφάσεις δεν πλήρωσαν

Παρά το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό όργανο των ξένων φαρμακοβιομηχανιών ενημέρωσε τα μέλη του για την υπόθεση, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ δηλώνει ότι δεν έχει επίσημη θεσμική ενημέρωση από το υπουργείο Εργασία για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και κρατά και μια μικρή επιφύλαξη: Θα πρέπει να είχαμε μια καλύτερη ενημέρωση από το Εργασίας, την οποία δεν έχουμε προς το παρόν, υπάρχει πρόθεση τέτοια μας λένε, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε λεπτομέρειες» και επαναλαμβάνει: «Εμείς case ανοιχτό δεν βλέπουμε, αν η άλλη πλευρά έχει άλλη άποψη, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι κινήσεις της για να σας πω. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει νομικό στήριγμα. Η βιομηχανία σε κάθε περίπτωση, συνολικά -γιατί δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχουν κάποιοι που χρωστάνε- συνολικά το εξετάζουμε, αυτά που έπρεπε τα έχει πληρώσει. Τώρα αν υπάρχουν κάποιοι που ενώ υπήρχαν αποφάσεις, δεν είχαν πληρώσει, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Θεωρώ, όμως, ότι θα είναι μειοψηφικό».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ καταλήγει με ένα σχόλιο: «Η απαίτηση τέτοιων ποσών 10-13 χρόνια μετά, δεν ξέρω τι εικόνα δημόσιου μηχανισμού δείχνει και τι εικόνα σταθερότητας και επιχειρηματικού κλίματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου