Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Τέσσερα στα πέντε ευρώ πληρώνουν οι εταιρείες!

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπερκαλύπτουν την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη ενός νοσοκομείου, όπως το "Παπαγεωργίου", καθώς και τα τέσσερα πέμπτα της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης στο σύνολο των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων...

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Σε σύγκρουση με τον…τοίχο οδηγεί η πολιτική κάλυψης της φαρμακευτικής δαπάνης από τα δημόσια νοσοκομεία.

Η πρόσφατη περίπτωση με τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα στο "Αττικόν" είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ολόκληρο το οικοδόμημα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Ενδεικτικό είναι πως ο φετινός προϋπολογισμός για νοσοκομειακά φάρμακα ανέρχεται σε 513 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 413 εκατομμύρια θα επιστρέψουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ως clawback και rebate!

Αξίζει να σημειωθεί πως στη νοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα δεν υφίσταται η έννοια της "προκλητής ζήτησης", όπως συμβαίνει στα εξωνοσοκομειακά σκευάσματα.

Με αυτή την παραδοχή, η πραγματική ανάγκη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ανέρχεται φέτος σε 926 εκατομμύρια ευρώ (513 ο προϋπολογισμός + 413 οι επιστροφές), αλλά η Πολιτεία διαθέτει μόλις 513 εκατομμύρια…

Το πρόβλημα είχε αναγνωρίσει και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενισχύοντας τους δύο τελευταίους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα με 20 + 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά της στρέβλωσης είναι τα στοιχεία που ακολουθούν, τα οποία δείχνουν τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί για φάρμακα και τις επιστροφές που καλούνται να κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι επιστροφές καταλογίζονται στις εταιρείες ανάλογα με τον τζίρο τους προς τα νοσοκομεία και αφορούν τα χρήματα που διατίθενται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα πάνω από τα προϋπολογισθέντα (υπέρβαση "πλαφόν").
2017

Προϋπολογισμός νοσοκομείων ΕΣΥ για φάρμακα: 485 εκατομμύρια ευρώ.

Επιστροφές εταιρειών (clawback – rebate): 255 εκατομμύρια ευρώ.

Προϋπολογισμός "Παπαγεωργίου" για φάρμακα: 13 εκατομμύρια ευρώ.

Επιστροφές εταιρειών: 8 εκατομμύρια ευρώ.
Σύνολο προϋπολογισμών: 498 εκατομμύρια.
Επιστροφές εταιρειών: 263 εκατομμύρια.

2018

Προϋπολογισμός νοσοκομείων ΕΣΥ για φάρμακα: 455 εκατομμύρια ευρώ.

Επιστροφές εταιρειών (clawback – rebate): 342 εκατομμύρια ευρώ.

Προϋπολογισμός "Παπαγεωργίου" για φάρμακα: 13 εκατομμύρια ευρώ.

Επιστροφές εταιρειών: 15 εκατομμύρια ευρώ.
Σύνολο προϋπολογισμών: 468 εκατομμύρια.
Επιστροφές εταιρειών: 357 εκατομμύρια.
2019

Προϋπολογισμός νοσοκομείων ΕΣΥ για φάρμακα: 500 εκατομμύρια ευρώ.

Επιστροφές εταιρειών (εκτίμηση): 400 εκατομμύρια ευρώ.

Προϋπολογισμός "Παπαγεωργίου" για φάρμακα: 13 εκατομμύρια ευρώ.

Επιστροφές εταιρειών (εκτίμηση): 13 εκατομμύρια ευρώ.
Σύνολο προϋπολογισμών: 513 εκατομμύρια.
Επιστροφές εταιρειών: 413 εκατομμύρια.

Με απλά λόγια, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλύπτουν ή και υπερκαλύπτουν την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη ενός νοσοκομείου, όπως το "Παπαγεωργίου", καθώς και τα τέσσερα πέμπτα της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης στο σύνολο των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων!

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, οι επιστροφές έχουν αυξητική τάση και τείνουν να γίνουν ενεξέλεγκτες, όπως επισημαίνει και σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. 

Πιστώσεις

Έπειτα από το πρόβλημα με το "Αττικόν", ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αύξηση κατά 54,2 εκατομμύρια ευρώ στις πιστώσεις προς τα νοσοκομεία.

Οι διοικήσεις τους θα ενημερώνουν κάθε 7 έως 10 μέρες το υπουργείο Υγείας σχετικά με την επάρκεια των κονδυλίων τους και θα αποφασίζεται αναλόγως η προσαρμογή των πιστώσεων.

Η απόφαση βελτιώνει, σε έναν βαθμό την καθημερινότητα των νοσοκομείων, αλλά δεν λύνει το δομικό πρόβλημα που υπάρχει με τους προϋπολογισμούς τους.

Η δημοσιονομική βελτίωση θα πρέπει να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή των ορίων δαπάνης (πλαφόν), ώστε οι προϋπολογισμοί να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και όχι σε ό,τι η Πολιτεία θέλει να πληρώνει.

Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, η αγορά αναμένει έστω μία αναπροσαρμογή προς τα πάνω των δαπανών για νοσοκομειακά φάρμακα, όπως είχε πράξει και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου