Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

200 εκατομμύρια άνθρωποι δαπανούν το 25% του εισοδήματός τους για την υγεία

7,5 τρισ. δολάρια οι δαπάνες για την υγεία παγκοσμίως. Μόνο οι μισοί από τα 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο καλύπτονται από βασικές υπηρεσίες υγείας.


Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, οι περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν σημαντικά ποσά για δαπανηρά φάρμακα και θεραπείες, σύμφωνα με έκθεση που καταρτίστηκε από τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι δημόσιες επενδύσεις στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη για νοσηλεία στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοποίησης, είναι το κλειδί για την επέκταση της κάλυψης και τη διάσωση ανθρώπων, αναφέρει η έκθεση.

"Πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό και προσιτό", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Δρ Peter Salama, εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα κοστίζει 200 δισ. δολ. ετησίως υποστήριξε ο ίδιος.

"Αν και φαίνεται μεγάλο ποσό, γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες χώρες μπορούν να το καλύψουν με βάση τους εγχώριους πόρους τους, δήλωσε ο Σαλάμα.

Περίπου 7,5 τρισ. δολάρια δαπανώνται για την υγεία παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία εκδόθηκε την παραμονή της συνόδου κορυφής για την υγεία στην Γενική Συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μόνο οι μισοί από τα 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο καλύπτονται από βασικές υπηρεσίες υγείας, υποστηρίζει η έκθεση, ζητώντας διπλασιασμό του αριθμού αυτού.

Ωστόσο, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις αύξησης του πληθυσμού, μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι έως και 5 δισ. άνθρωποι θα χάσουν την υγειονομική τους περίθαλψη.

Περίπου 925 εκατ. άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο από το 10% του εισοδήματός τους για υγειονομική περίθαλψη, ενώ 200 εκατ. άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο από το 25%, αναφέρει η έκθεση.

"Είναι αρκετά συγκλονιστικό να βλέπουμε τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια λόγω των δαπανών για την υγεία", δήλωσε η Francesca Colombo, επικεφαλής του τμήματος υγείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Ακόμη και στις χώρες υψηλού εισοδήματος υπήρξε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που δαπανούν μεγάλα ποσοστά των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για την υγεία», συμπλήρωσε η ίδια.

Η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη πρέπει να καλύπτει την πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, για ασθένειες όπως ο διαβήτης και η ελονοσία, δήλωσε ο Mohamed Pate, παγκόσμιος υγειονομικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου