Οι φαρμακευτικές εταιρείες διατείνονται ότι δεν υφίσταται υποχρέωση καταβολής οφειλών 241 εκατ. ευρώ που τους καταλόγισε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Από Γιώργος Σακκάς - Healthmag.gr
Έχουν παρέλθει έξι μήνες από τότε που η προηγούμενη ηγεσία των υπουργείων εργασίας και υγείας καταλόγισε επιβάρυνση στις φαρμακευτικές εταιρείες υποχρέωση 241 εκατ. ευρώ που αφορούσε μη εισπραχθέντος rebate για πωλήσεις φαρμάκων το διάστημα 2006-2008. Οι φαρμακευτικές άμεσα εξέφρασαν ενστάσεις για την νομιμότητα της απαίτησης η οποία αν και νομοθετήθηκε το Μάιο δεν καλύφθηκε μέχρι σήμερα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των φαρμάκων, αμφισβητούν το συγκεκριμένο νομοθέτημα ενώ την ίδια στιγμή και ο ΣΦΕΕ κάνει λόγο για μη νόμιμη πράξη επιβολής της συγκεκριμένης επιβάρυνσης.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη τύπου το Μάρτιο της πρώην υπουργού κας Έφης Αχτσιόγλου στο Υπουργείο Εργασίας από κοινού με τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παύλο Πολάκη, είχε τονιστεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε εισέπραξε οφειλόμενα ποσά της περιόδου 2006-2007 ύψους 134,4 εκατ. ευρώ. Επίσης για το έτος 2008 δεν εκδόθηκε ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί rebate περί τα 67,2 εκατ. ευρώ, ενώ το μη αποδιδόμενο rebate για τα έτη 2009-2010 ήταν 40 εκατ. ευρώ.
Η νομοθέτηση για την είσπραξη των ποσών αυτών εντάχθηκε στο νόμο 4611 του 2019 που ψηφίστηκε το Μάιο. Όμως παρόλ’ αυτά δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια για την είσπραξη των παραπάνω ποσών μετά και την αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές των δύο μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου.
Συγκεκριμένα στην οικονομική έκθεση για τη χρήση 2018 της Pfizer, η οποία συντάχθηκε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η διοίκηση αναφέρει ότι «Αναφορικά με το άρθρο 122 του Ν. 4611/2019 που αφορά τη ρύθμιση οφειλών από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς την Δημόσια Διοίκηση για τα έτη 2006,2007 και 2008 βάσει του συστήματος ποσοστιαίων επιστροφών (rebate), μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών που να καθορίζεται ειδικότερα ο τρόπος υπολογισμού της καθαρής φαρμακευτικής δαπάνης, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απόδοσης της ποσοστιαίας επιστροφής, ο τρόπος κατανομής του ποσού επιστροφής ανά φαρμακευτική εταιρεία καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Σημειώνεται επίσης πως μέχρι την ημερομηνία έγκρισης των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 30 Νοεμβρίου 2018 ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έχει καταλογίσει το προαναφερόμενο ποσό επιστροφής για τα έτη 2006, 2007 και 2008. Η Διοίκηση της Εταιρείας σύμφωνα με τα ανωτέρω και βασιζόμενη στη γνωμάτευση που έλαβε ο Σ.Φ.Ε.Ε., θεωρεί ότι δεν υφίσταται εκκρεμής οφειλή και ότι δεν θα είναι νόμιμη μια πράξη επιβολής σε βάρος της Εταιρείας η οποία, όμως, ακόμα και αν εκδοθεί, μπορεί να προσβληθεί στα Δικαστήρια με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας».
Αντίστοιχα η Novartis αναφέρει ότι «Tην 17.05.2019 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4611/2019. Με το άρθρο 122 θεσπίστηκε εκ νέου η υποχρέωση ποσοστιαίας επιστροφής (rebate) των Κατόχων Κυκλοφορίας Φαρμακευτικών Προϊόντων για τις πωλήσεις που έκαναν για τα έτη 2006-2008. Με τον νόμο αυτό παρέχεται σχετική εξουσιοδότηση στη Διοίκηση (εν προκειμένω στους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών), όπως εκδώσει την κανονιστική πράξη με την οποία θα καθορίζονται οι επιμέρους λεπτομέρειες επιβολής των rebate για τα έτη αυτά. Η διοίκηση της εταιρείας δε προχώρησε σε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των οικονομικών καταστάσεων για το ανωτέρω γεγονός, δεδομένου ότι: 1) Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται από τον παραπάνω νόμο δεν έχει ακόμα εκδοθεί. 2) Η προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αρ. Φ42000/14734/532/22.7.2008) που εκδόθηκε για το ίδιο θέμα, ακυρώθηκε με την υπ’ αρ. 4204/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ως μή νόμιμη. 3) Το ποσό που ενδέχεται να προκύψει ως υποχρέωση για τους Κατόχους Αδείας Κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων για τα έτη αυτά, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου