Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Χωρίς χημειοθεραπείες τα νοσοκομεία λόγω χρημάτων – Έξτρα κονδύλια επιστρατεύει ο Κικίλιας



Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Δεν προλαβαίνει να “σβήνει φωτιές” ο Βασίλης Κικίλιας με τα προβλήματα που έχει παραλάβει στην Υγεία. Στέρεψαν τα αποθεματικά των νοσοκομείων και μαζί με αυτά και τα φάρμακα για τις χημειοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών.

Οι κραυγές απόγνωσης των εκατοντάδων ογκολογικών ασθενών έρχονται σαν βροχή στα γραφεία του Υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας (Αττικόν, Λαϊκό), αλλά και μικρότερα της Περιφέρειας (Ρόδου, Λάρισας κ.α.) αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: Τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν έχουν πλέον χρήματα για να παραγγείλουν τα ειδικά σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών.

Η αγωνία των ασθενών και των συγγενών τους έχει φτάσει στο κατακόρυφο, όπως λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών κ. Ζωή Γραμματόγλου:

“Σκεφτείτε μόνο την ψυχολογία του ασθενή ... γιατί όταν νοσήσεις με καρκίνο το φάρμακο και ο γιατρός είναι οι Θεοί σου. Κάθε χρόνο τα ίδια γίνονται με τα νοσοκομειακά φάρμακα αυτήν την εποχή, τέλος του χρόνου, που τελειώνει το μπάτζετ των νοσοκομείων. Τα φάρμακα υψηλού κόστους δεν μπορεί το νοσοκομείο να τα αγοράσει, οπότε βγαίνουν σε έλλειψη, ενώ στην ουσία δεν είναι σε έλλειψη. Ο ΕΟΠΥΥ για τον ιδιωτικό τομέα που έχει φάρμακα για χημειοθεραπείες, τα διαθέτει. Όσα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν, υπάρχει πρόβλημα. Μήπως δώσουν τώρα παραπάνω χρήματα, γιατί και πέρυσι είχαν δώσει περίπου 250 χιλιάδες ευρώ προς το τέλος του χρόνου και στο παρά πέντε λύσαμε κάποια προβλήματα”.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε από την αρχή της θητείας του τη στήριξη του στους καρκινοπαθείς, με την απόφασή του -που έγινε πράξη- να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία τους στις ουρές των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη. Και για το λόγο αυτό, έχει δώσει εντολή στους υφισταμένους του να λύσουν το πρόβλημα ... χθες!

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή τη στιγμή με τις αναβολές στις χημειοθεραπείες είναι εκτός ελέγχου.

Νοσοκομείο Ρόδου: Αναβάλλονται οι χημειοθεραπείες ακόμη σε ασθενείς με μεταστάσεις

Δραματική είναι η κατάσταση για τους καρκινοπαθείς στα Δωδεκάνησα. Τα άδεια ταμεία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, που περιθάλπει τον μεγαλύτερο αριθμό των ογκολογικών ασθενών -όχι μόνο της Ρόδου, αλλά και των γύρω νησιών- έφεραν ως αποτέλεσμα την παύση των χημειοθεραπειών.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ρόδου, κ. Μαρία Κρητικού, επισημαίνει:

“Στη Λάρισα έκλεισε η ογκολογική κλινική γιατί δεν έχει καθόλου φάρμακα. Προς τα εκεί πάμε κι εμείς. Η διοίκηση του νοσοκομείου εξάντλησε όλα τα χρήματα και άφησε ένα ασήμαντο ποσό από το κονδύλι, το οποίο δεν επαρκεί για τα φάρμακα. Ο φαρμακοποιός του νοσοκομείου έκανε αίτημα στη Διοίκηση και ζητάει κονδύλι ώστε να προμηθευτεί φάρμακα. Αυτή τη στιγμή έχουμε έλλειψη σε τουλάχιστον 5 φάρμακα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά. Είναι για ογκολογικούς ασθενείς που έχουν μεταστάσεις. Ήδη έχουμε ασθενείς που δεν μπορούν να κάνουν ογκολογική θεραπεία και ο γιατρός δεν δέχεται νέα περιστατικά, γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση”.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ρόδου, έχει ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και έχει ραντεβού με τον υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη, την ερχόμενη εβδομάδα. Η κα. Κρητικού, ελπίζει, όπως λέει, να δοθεί λύση:

“Εδώ και 4 μέρες, πάω κάθε μέρα στο φαρμακείο του νοσοκομείου και ρωτάω αν μπήκαν χρήματα. Οι διοικητές των νοσοκομείων δεν ασχολούνται τώρα που είναι να φύγουν. Έχω ενημερώσει και τους βουλευτές της Δωδεκανήσου για το πρόβλημα. Ενημερώθηκα από τον Διευθυντή του κ. Κοντοζαμάνη του υφυπουργού ότι δόθηκαν 150 χιλιάδες ευρώ για το νοσοκομείο μας. Ελπίζω την Τρίτη να μπορέσω να βρω μια άκρη, που θα πάω στο Υπουργείο”

Στην επικοινωνία του iatropedia.gr με το γραφείο του υφυπουργού κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, είχαμε τη διαβεβαίωση ότι από εχθές έχουν υπογραφεί οι σχετικές πιστώσεις για την προμήθεια ογκολογικών φαρμάκων όλων των νοσοκομείων της χώρας και το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα τα χρήματα θα βρίσκονται στα ταμεία των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου