Πολλά είναι σήμερα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσπάθειά τους να κάνουν παιδιά. Μέχρι σήμερα για τις ζευγάρια στην Αχαΐα αλλά και στην περιοχή της Δ. Η Ελλάδα ήταν η λύση ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αθήνα και σε διαφορετική περίπτωση η αναζήτηση εξωσωματικής λύσης σε κάποιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, εκτός του Πανεπιστημίου της Πάτρας, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, είχαν μονάδα ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτό σηματοδοτεί το ζεύγος πάρα πολλές δαπάνες και πολλές φορές δυσβάσταχτα καθώς και άπειρες διαδρομές προς την Αθήνα, κυρίως.
Η Δυτική Ελλάδα πλέον και συγκεκριμένα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου εντάσσεται στο αγώνα της βοηθούμενης αναπαραγωγής αφού όπως ανακοινώθηκε θα μπορεί να βοηθήσει κάθε χρόνο περίπου 500 ζευγάρια. Πρόκειται για μια είδηση που έσβησε χαμόγελα και αισιοδοξία. Πρόκειται για την καλή είδηση του μήνα, αν όχι του έτους.
500 ζευγάρια θα έχουν την ευκαιρία να υποβληθούν σε κύκλους βοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ άλλοι θα υποβληθούν σε άλλες πιο δυνατές μορφές θεραπείας στο Μονάδα Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που άρχισε να λειτουργεί στη Γυναικολογική - Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
Η Μ.Ι.Υ.Α. έχει εξουσιοδοτηθεί επίσημα από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μετά από αυστηρή διαδικασία ποιοτικού ελέγχου και στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό. Με υπερσύχρονο εξοπλισμό και κυρίως με έμπειρο προσωπικό, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας κ. Ο Γιώργος Αντωνάκης και η δυναμική ομάδα συμπληρώνονται από τον αναπληρωτή καθηγητή Γυναικολογίας Αφοί Καπώνη, ο καθηγητής Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας Νεοκλής Γεωργόπουλος και η κλινική εμβρυολόγος δρ. Μαρία Κεραμίδα.
Οι ζευγάρια θα πρέπει να απευθύνονται στο νοσοκομείο και να κλείνουν ραντεβού στο τηλ. 2611100281. Το κόστος καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους. Το ίδιο ισχύει και για τους ανασφαλιστές που έχουν ΑΜΚΑ.
Ο κ. Αντώνης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη τις πρώτες κυκλικές γυναίκες που θα υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Στο πλαίσιο της Μονάδας θα παρασχεθεί η δυνατότητα σπερμανεγχύσεως, κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς και της μικροπαρασιτισμού και της κατάψυξης των ωαρίων.
Η προσπάθεια αυτή έχει σαν στόχο την εκπλήρωση της επιθυμίας νέων ζευγαριών για την ανάπτυξη της οικογένειας ", δήλωσε ο διοικητής Π. Μάμμης.
Η μονάδα όπως τόνισε ο Απόστολος Καπώνης διαθέτει τις πιο σύγχρονες μηχανές και εξειδικευμένο προσωπικό.
Από την πλευρά του, ο Νεοκλής Γεωργόπουλος δήλωσε ότι το Δημόσιο κατέβαλε για τη λειτουργία της μονάδας περίπου 400.000 ευρώ και πως η λειτουργία του δεν θα είναι κοστοστρεφή. Το νοσοκομείο ανά έτος θα έχει κέρδη της τάξης των 20.000 ευρώ.
(Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση στα ΜΜΕ της έναρξης λειτουργίας της Μονάδας από αριστερά ο διευθυντής του Ιατρικού Τμήματος του νοσοκομείου καθηγητής Χαράλαμπος Γκόγκος, ο πρώην Πρόεδρος του ΚΕΣΥ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Κώστας Μάρκου, ο ΠΓΝΠ διοριστής Παναγούλας Μαμμή, οκταφθέτης Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας Νεοκλής Γεωργόπουλος, η κλινική εμβρυολόγος δρ. Μαρία Κεραμίδα, ο καθηγητής Γυναικολογίας και υπεύθυνος της μονάδας Γεώργιος Αντωνάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής Γυναικολογίας Απόστολος Καπών ης.
Η κ. Η Κεραμίδα ανέφερε ότι η μονάδα περιλαμβάνει και δύο μηχανές που δεν βρίσκει κανείς αλλού.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση
Στις 25 Ιουλίου του 1978, ο κόσμος γίνεται μάρτυρας ενός ιατρικού μύματος, που άλλαξε έκτοτε τις ζωές πολλών ανθρώπων. Γεννιέται στο νοσοκομείο Ολνταμ της Αγγλίας, το πρώτο παιδί που ήρθε στον κόσμο με εξωσωματική γονιμοποίηση.
40 χρόνια μετά, εκτιμάται ότι έχουν γεννηθεί περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως με εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με την ESHRE (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας).
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία πλέον σε έξι ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας ενώ συγκεκριμένα στην Ελλάδα ο αριθμός των ζευγαριών υπολογίζεται μεταξύ 250.000-300.000. Η αιτία υπογονιμότητας ανακαλύπτεται κατά 40% των περιπτώσεων στους άνδρες, 40% στις γυναίκες και 20% στα δύο. Τα ποσοστά επιτυχίας μιας εξωσωματικής κυμαίνονται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας. Σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές, το ποσοστό επιτυχίας της εγκυμοσύνης στην πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής σε νεαρά ζευγάρια στην οποία η γυναίκα παράγει ικανό αριθμό ωαρίων αγγίζει το 32% ανά προσπάθεια και το ποσοστό της γεννήσεως αγγίζει το 27%.
Ελένη Παρασκευοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου