Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ! Μπάχαλο στη Λέσβο

HR 23 ώρες πριν

Σάλος έχει προκληθεί στον ιατρικό κόσμο της Λέσβου καθώς οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στο νησί, κουρεύουν την αποζημίωση σε διαγνωστικές εξετάσεις στα εργαστήρια των γιατρών με διάφορες δικαιολογίες.

Ειδικότερα όπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή των Εργασιακών Γιατρών και των Διαγνωστικών Κέντρων, στη Μυτιλήνη γίνεται αυθαίρετη επιβολή περικοπών και προστίμων στις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής από την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα όπως καταγγέλλουν οι εργαστηριακοί γιατροί του νησιού, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥθεωρούν ως «παράτυπη εκτέλεση εξετάσεων» την διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων που αναγράφονται στα παραπεμπτικά τα οποία προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού σε πολλά μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια του νησιού, επειδή ως διάγνωση υπήρχε η λέξη «προληπτικός έλεγχος» ή επειδή οι αναγραφόμενες εξετάσεις δεν αντιστοιχούσαν στην αναγραφόμενη διάγνωση ή δεν αντιστοιχούσαν στην ειδικότητα του κλινικού ιατρού που τις συνταγογραφούσε.

Και βέβαια οι περικοπές του ΕΟΠΥΥ στις διαγνωστικές εξετάσεις δεν σταματούν εκεί. Κουρεύονται με διάφορες δικαιολογίες και μέτρα. “Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά:Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους ασθενείς για δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις μέσω ΕΟΠΥΥ! Προβλήματα από το πλαφόν ανά μηχάνημα”

Σε ότι αφορά την υπόθεση στη Λέσβο, η Συντονιστική Επιτροπή των Εργαστηριακών Γιατρών αναφέρει:

«Έχουμε τονίσει πολλές φορές σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής είναι υποχρεωμένες να εκτελούν όλες τις εξετάσειςπου αναγράφονται στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό που εκδίδουν οι κλινικοί ιατροί από το μηχανογραφικό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ο όποιος περιορισμός ήθελε επιβληθεί στην διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούνται είτε από τις ιδιωτικές είτε από τις δημόσιες δομές εργαστηριακής ιατρικής, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Οργανισμού και της συνεργαζόμενης με αυτόν ΗΔΙΚΑ, μέσω της εφαρμογής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, των συνταγογραφικών οδηγιών και του ̈κόφτη ̈ επί των συνταγογραφούμενων εξετάσεων, μέτρα τα οποία ήδη ισχύουν» αναφέρει οι Συντονιστική Επιτροπή των Εργαστηριακών Γιατρών.
Διαγνωστικές εξετάσεις και με claw back

Ο κλάδος διευκρινίζει ότι όποια διαγνωστική εξέταση αναγράφεται στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό που εκδίδεται από το μηχανογραφικό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πρέπει να εκτελείται από τις μονάδες εργαστηριακής ιατρικής και πρέπει να αποζημιώνεται πλήρως.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι του κλάδου σημειώνουν με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επιχειρούν να σταματήσουν την επιβολή του ανήθικου μέτρου του claw back που περικόπτεται από την αποζημίωση σε ένα μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων που διενεργούνται από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικο- εργαστηριακής ιατρικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου