Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Υπουργείο Υγείας: Νέο μοντέλο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας



Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema

Το μεγαλόπνοο σχέδιο, που ξεκίνησε το 2016 με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, για την ανάπτυξη 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ
Εκ νέου σχεδιάζεται το οικοδόμημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από την ηγεσία του υπουργείου. Το προβληματικό, άναρχο και χωρίς στατικότητα οικοδόμημα της ΠΦΥ που «έχτιζε» η προηγούμενη ηγεσία απασχολεί την Αριστοτέλους – και φυσικά την κυβέρνηση- με τον υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη να εξετάζουν συνεχώς τρόπους για την ενίσχυσή του ή και για το ξαναχτίσιμό του.

Τα στοιχεία, που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, δείχνουν ότι η ΠΦΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση και σε κάθε περίπτωση απέχει πολύ από την εξωραϊσμένη εικόνα που αναδείκνυε η προηγούμενη κυβέρνηση, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν οι πολίτες.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι στήριξε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τι έχει γίνει όμως μέχρι σήμερα;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στην ΠΦΥ, κατά την εκτενή παρουσίαση στοιχείων για την τραγική κατάσταση του ΕΣΥ, με ανύπαρκτες προσλήψεις και πλεονάσματα.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο, που ξεκίνησε το 2016 με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, για την ανάπτυξη 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής του σβήστηκε και γράφτηκε αρκετές φορές, όπως και οι προκηρύξεις για την κάλυψη των θέσεων στις ΤΟΜΥ.

Σήμερα 127 ΤΟΜΥ βρίσκονται σε λειτουργία, τύποις, γιατί επί της ουσίας κάλυψη των πολιτών με οικογενειακούς γιατρούς δεν γίνεται.

«Το ποσοστό υλοποίησης των ΤΟΜΥ είναι στο 53%. Έγιναν 340 προσλήψεις ιατρών, που αποτελούν τον βασικό άξονα λειτουργίας των ΤΟΜΥ, από τον συνολικό αριθμό των 1.195 ιατρών που απαιτούνταν. Οι ΤΟΜΥ καλύφθηκαν με γιατρούς σε ποσοστό μόλις 28,5%, δηλαδή» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Η έλλειψη γιατρών συνδέεται άμεσα με τις μη επαρκείς υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι. Μάλιστα πρέπει να επισημανθεί ότι παρόλο που οι 1.195 παθολόγοι και παιδίατροι (οικογενειακοί γιατροί) δεν βρέθηκαν στο σύνολό τους και το ίδιο συνέβη και με τους 3.800 οικογενειακούς γιατρούς που θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Οργανισμού έσπευσαν να διακόψουν τις συμβάσεις περίπου 2.500 γιατρών που κάλυπταν εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως για τους ασφαλισμένους.

«Είναι σαφής η υποαπασχόληση και η λειτουργική αδυναμία των ΤΟΜΥ. Μόλις 370.000 είναι ωφελούμενοι συμπολίτες μας, από υπολογιζόμενο αριθμό 703.500 ασφαλισμένων» επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Μάλιστα, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις και ανισότητες στην υλοποίηση των ΤΟΜΥ ανά Περιφέρεια. «Δεν δόθηκε προτεραιότητα σε περιοχές που θα ωφελούνταν περισσότερο (π.χ. Νησιωτικές Περιοχές) και που έχουν περισσότερο ανάγκη» διαπίστωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ενδεικτικά, οι λιγότερες ΤΟΜΥ αναπτύχθηκαν στα νησιά του Αιγαίου (21%) και στην Πελοπόννησο (25%) ενώ οι περισσότερες ΤΟΜΥ αναπτύχθηκαν στη Δυτική Μακεδονία (69%) και στην Κρήτη (65%) - αν και στην 7η ΥΠΕ της Κρήτης η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ δύσκολα αποσυνδέεται από την εντοπιότητα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Τι μελετά το υπουργείο Υγείας

Η έλλειψη δομών και γιατρών ΠΦΥ δοκιμάζει συνεχώς τα όρια του συστήματος δημόσιας υγείας – η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων όταν εφημερεύουν, με εκατοντάδες άτομα να κατακλύζουν τα Επείγοντα, χωρίς να αποτελούν επείγοντα με την προνοσοκομειακή έννοια του όρου, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν δομές ΠΦΥ να απευθυνθούν, είναι μια συνεχής θλιβερή απόδειξη.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει καλά το πρόβλημα και ετοιμάζεται να το... λύσει.

«Προτεραιότητα μας είναι σε αυτή τη φάση η ΠΦΥ. Πιστεύουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο ΠΦΥ. Οι ΤΟΜΥ δεν είναι μονάδες υγείας, δεν μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» επισήμανε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης, δίνοντας το στίγμα της ηγεσίας σε ό,τι αφορά το – βραχύ όπως φαίνεται- μέλλον των ΤΟΜΥ. Βεβαίως, η βούληση του υπουργείου να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο των ΤΟΜΥ εξαρτάται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ενέκρινε την υλοποίηση της ΠΦΥ και τις ΤΟΜΥ ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα.

Στο μεταξύ, με στοχευμένες παρεμβάσεις το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ θα επιχειρήσει να καλύψει το επόμενο διάστημα τις περιοχές με κενό σε οικογενειακό γιατρό ή σε ειδικευμένο γιατρό, ώστε να μην μένουν ακάλυπτοι οι ασφαλισμένοι. Γνωρίζουν πχ πως 28 περιοχές της χώρας δεν διαθέτουν παιδίατρο στις δημόσιες δομές ούτε και συμβεβλημένο ιδιώτη. Ανάλογη είναι η εικόνα και με τις ειδικότητες των καρδιολόγων και των γυναικολόγων. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται 800 νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς. Μάλιστα, θα πριμοδοτηθούν οι γιατροί που έχουν αποφοιτήσει μετά το 2012 ώστε να ενισχυθεί η γενιά που εξωθήθηκε στο brain drain και να επιχειρηθεί η αναστροφή του κύματος φυγής επιστημόνων.

16 σχόλια:

  1. Με τα λεφτά που δίνετε θα πάρετε τον......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσο δεν μιλανε για όρους συμβάσεων και φυσικά για λεφτά, θα λένε αμπελοφιλοσοφίες. Και τα ΜΜΕ θα τους λιβανίζουν (τι καλος ο Κικίλιας και τι κακός ο Πολάκης)
    Οσο προσπαθούν να φτιάξουν μοντέλα πρωτοβάθμιας τόσο ξένα προς τη νοοτροπία του Ελληνα τόσο θα αποτυγχάνουν.Ο Ελληνας θέλει τον ειδικό του για κάθε πάθηση που νομίζει ότι έχει και θέλει και να μπορεί να αλλάζει γιατρό όταν δεν του κάνει. Λάθος μεν, αλλλά αυτό έιναι και δεν αλλάζει. Αν προσπαθήσουν πάλι να του φορτώσουν γενικό γιατρό για τα πάντα, θα αποτύχουν. Το ίδιο και αν δεν μπορεί να επιλέξει το γιατρό του
    Αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμα ο Έλληνας θέλει τον ειδικό του , να ανοίξει την πορτοφόλα του και να τον πληρώσει και να μην τον θέλει τσάμπα μεσω χρΕΟΠΥΥ.

      Διαγραφή
  3. Nα μσς πουν και το τι θα κάνουν με τους υπηρετούντες ήδη οικ/κους γιατρούς.Με δεδομένο ότι στους οικ/κους γιατρούς μέχρι σήμερα έχει εγγραφεί το 10-15% του πληθυσμού,η αμοιβή θα είναι ανάλογη με τον εγγεγραμμένο πληθυσμό? Θα δώσουν τη δυνατότητα στους οικ/κους γιατρούς να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς(200 επισκέψεις) εφ΄'οσον το επιθυμούν? Εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να μας το πουν άμεσα για να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας.Γιατί δεν είναι δυνατόν να κρατάμε το ιατρείο μας ανοικτό για 4 ώρες ημερησίως και να αμοιβόμαστε με600-700 ευρώ το μήνα ,τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ δεν κατέστησε κατανοητό ότι η εγγραφή σΤους οικ/κους γιατρούς είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Και κάτι ακόμη,και οι ΒαρδαροΠολακηδες το πρόβλημα αυτό θα το είχαν εντοπίσει και θα το έλυναν με δίκαιο τρόπο και γρηγορότερα,αναγνωρίζοντας το τραγικά λάθη που διέπραξαν στο κομμάτι που λέγεται ΠΦΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτέλους! Να και κάποιοι, που θα δώσουν σημασία στους νέους γιατρούς! Η νέα γενιά των γιατρών μέχρι τώρα δεν είχε άλλο δρόμο εκτός του δρόμου της ξενιτιάς! Ίσως αυτές οι στοχευμένες ενέργειες να σταματήσουν το brain drain και ο κοσμάκης να βρίσκει δωρεάν γιατρό στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αντί να στριμώχνεται στα νοσοκομεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσάκο 52 σεντσια νδτρολακο!!!

      Διαγραφή
    2. Κόψε τα ληγμένα βλαμμένο 1.45

      Διαγραφή
    3. Εσένα θα σου δώσουν και ένα πιάτο φασολάδα τις παρασκευές,για την υπακοή σου.

      Διαγραφή
  5. Kαλα ειναι τα μπλα-μπλα, για αμοιβες και ωρες απασχολησης δεν ακουω τιποτε..Οι ιατρικοι συλλογοι εχουν καταπιει "γκουστεριτσες" και δεν λενε οτιδηποτε?Θα μας αφησουν με τις ξεφτελιστικες αμοιβες του Τσιπρα?5,5 ευρω το κεφαλι μετα την αφαιρεση των φορων και των εισφορων?Εδω σε θελω καβουρα που λεει και ο λαος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συναδελφοι το εχω πει πολλες φορες και θα το ξαναπω να μην περιμενετε τιποτα απο τους συλλογους .Ο ρολος τους ειναι απλα τυπικος και τα πραγματα θα ηταν πολυ καλυτερα για μας αν δεν υπηρχαν καθολου.Ουδεις τους λαμβανει υποψη του και φταιμε κ εμεις που παμε κ ψηφιζουμε.Δεν εχουν καταφερει τιποτα ουσιωδες .Μονο δημοσιες σχεσεις ,παρακλησεις ,ικεσιες και γονυκλυσιες .Αγνοηστε τους και απαξιωστε τους πληρως.Ν Αγγελοπουλος

      Διαγραφή
  6. Απλά μαθηματικά τρίτης δημοτικού και κάτω. 2500 συμβεβλημένοι, που διέκοψαν τις συμβάσεις τους ίσον= 2500x 200 x 12=έξι εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως. Για πληθυσμό 12 εκατομμυρίων κάνει μισή επίσκεψη ανά πολίτη το έτος. Με 800 προσλήψεις και την ίδια λογική,από το Υπουργείο χορηγούν 0.16 επίσκεψης ανά πολίτη το χρόνο.
    Οι ΤΟΜΥ και ο οικογενειακός δεν απέτυχαν. Πολεμήθηκαν, λοιδωρήθηκαν, δυσφημίστηκαν, σε γιατρούς και κοινό, από ένα σύστημα χωρίς όραμα για τη δημόσια υγεία, που το 2012 θεωρούσε φυσικό να πέσει η αμοιβή του ιατρού, με μιας 50% από 20 σε 10 ευρώ ανά επίσκεψη και να φυτρώσουν ταυτόχρονα καρτοεταιρείες- μεσιτικά ιατρών-5ψήφια νούμερα με πληρωμή- φωτιά εξ ιδίων, για ραντεβού των ασφαλισμένων με ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ και άλλα πολλά. Όλος ο κώδικας δεοντολογίας- Νόμος 3418/2005- πήγε (τρόπος του λέγειν) στον κάλαθο των αχρήστων από το 2012.
    Το σύστημα αυτό τέλος, προάγει και νομιμοποιεί κάνοντας ότι δεν βλέπει, την αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος, τον εξευτελισμό της σφραγίδας, υπογραφής και εν γένει επιστημονικής υπόστασης του ιατρού, από όσους αφήνονται να παίζουν με τη δημόσια υγεία πουλώντας φάρμακα σαν να είναι ρύζι, φασόλια η αυγά.
    Ας μην λησμονούμε επίσης, την απόλυση των ιατρών του ΙΚΑ επί ΝΔ, που έμπρακτα επικυρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αντί για νούμερα λοιπόν,η Πρωτοβάθμια απαιτεί ειλικρίνεια.
    ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ- ΠΕΙΡΑΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. A να δούμε αν θέλουν και αυτοί τζαμπα γιατρούς και πόσο θα μας στηρίξουν οι φέρελπις νέοι ηγέτες του ΠΙΣ Ελπίζω να μην είναι σαν τους προηγούμενους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γιατι 2013 και οχι 2014 η 2011 η ποιοδηποτε 20.. και οχι να ισχυει για ολους τους γιατρους;;;ποιος τοο σκεφθηκκε;;ονομα και επιθετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΞανθοΜαδουροΚικιλιας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγω παλι σαν πολιτης αυτης της χωρας βλεπω ότι ειναι αρκετα λογικό να εκμεταλλευτεις σαν κρατος τα χιλιαδες ιδωτικά ιατρεια της χωρας απο το να στηνεις εν περιοδο ισχνων αγελαδων οργανισμους που χρειαζονται υποστηριξη απο ιατρικο, νοσηλευτικο, διοικητικο, καθαριοτητας, κηπουρους (ναι θα εχει και κηπουρο), ηλεκτρολογους κλπ κλπ Απο που θα βγουν αυτα τα χρηματα. Ηδη το μοντελο ιδιωτικό ιατρειο λειτουργει μια χαρα για την καλυψη των αναγκων υγειας. Βρεστε λοιπον ενα τροπο να ικανοποιησετε εστω και μερικώς (κοινωνικώς) τους χιλιαδες ιδιωτες (πχ 50 επισκεψεις σε καθενα ιατρο για τους οικονομικά αδυναμους) και θα εχετε τη πρωτοβαθμια υγεια (και με ιατρικους φακελλους) που δεν εχετε δει ουτε στο ονειρό σας!!! Αυτα τα ολιγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η αλήθεια είναι μία. Εάν δεν δοθούν χρήματα στους παθολόγους δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε ΠΦΥ, με κατώτατο όριο τα 2500 ευρώ καθαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή