Συμβόλαιο αποδοτικότητας θα κληθούν να υπογράψουν οι νέοι διοικητές που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι διοικήσεις θα αξιολογούνται με βάση την επίτευξη ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια αλλά και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών, με έμφαση στα επείγοντα περιστατικά.
Η βελτίωση της εικόνας των νοσοκομείων εξάλλου, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, την κάλυψη των κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και σε εξοπλισμό, και ο έλεγχος των ταμείων με τη δημοσίευση ισολογισμών έχουν τεθεί ως προτεραιότητα για την Αριστοτέλους, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων ΕΣΥ δημοσιεύτηκε την Τρίτη στη Διαύγεια. Σε αυτή αναφέρεται πως απαραίτητο προσόν που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι είναι πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή αντίστοιχο ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο του εξωτερικού.
Συνεκτιμώνται επίσης μεταπτυχιακοί τίτλοι, με έμφαση στη διοίκηση, τα οικονομικά, την πληροφορική μονάδων υγείας, η εμπειρία διοίκησης με έμφαση στις μονάδες υγείας, καθώς και η γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.
Η επιλογή των νέων διοικήσεων, τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, αλλά και η συνεχής αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που προανήγγειλε ο κ. Κικίλιας έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο που έγιναν το 2015 οι αντικαταστάσεις των διοικητών από τον τέως αναπλ. Παύλο Πολάκη. Τότε η Επιτροπή Αξιολόγησης είχε καταλήξει στο ότι πάνω από το 80% των διοικητών κρίθηκαν αρνητικά, με εισήγηση τη μη παραμονή τους στο σύστημα.
Και οι θεσμοί όμως είχαν "καρφώσει” τον αναπλ. υπουργό για τον τρόπο που έγινε η αντικατάσταση των παλιών διοικήσεων των νοσοκομείων και η επιλογή των νέων, αναφέροντας πως η παύση της πλειοψηφίας των τέως βασίστηκε σε μη σαφείς αιτίες, αν και οι ίδιοι προηγουμένως είχαν επιλεγεί- όπως τονίζουν οι θεσμοί- με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη νέα προκήρυξη θα είναι η εξής: Οι υγειονομικές περιφέρειες θα καταχωρήσουν τις αιτήσεις σε συγκεντρωτική ονομαστική κατάσταση και θα τις αποστέλλουν στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας, εντός τριών εργάσιμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.
Η Επιτροπή θα εξετάζει τα στοιχεία των φακέλων των υποψηφίων που θα διαβιβαστούν σε αυτήν. Στη συνέχεια θα συντάξει κατάλογο αξιολόγησης και εισηγείται στον υπουργό Υγείας, ο οποίος και διορίζει τις νέες διοικήσεις. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δεκαπέντε ημέρες και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης της πρόσκλησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι νέες διοικήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα πλήθος δυσλειτουργιών στα νοσοκομεία, όπως έδειξε η αναφορά που ζήτησε το υπουργείο Υγείας από τις παρούσες.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έδειξαν πως 4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών, 1 στα 2 δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ 3 στα 4 δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής σε αυτό.
Παράλληλα, 4 στα 10 νοσοκομεία απαντούν ότι υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει έκθεση της Επιτροπής Λοιμώξεων, 1 στα 2 δεν έχουν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς, 8 στα 10 κρίνουν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών του παθολογικού τομέα, εκεί δηλαδή που πηγαίνει η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, και 1 στα 2 σημειώνουν ότι υπάρχει βιοϊατρικός εξοπλισμός εκτός λειτουργίας.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Ούτε καν συνέντευξη. Γουρούνι στο σακί θα πάρουμε. Θα έχει πτυχίο ΑΤΕΙ και αν δεν μπορεί να μοιράσει δύο μπάλες αχυρο θα τον κάνουμε διοικητή. Εκτός και αν όπως φαίνεται ο κατάλογος των επιτυχοντων είναι ήδη έτοιμος...
ΑπάντησηΔιαγραφή