Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Διαμαρτυρία συντονιστικού οργάνου ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. για περικοπές αποζημίωσης εξετάσεων

Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. - Π.Ο.Σ.Κ.Ε - ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. - ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.

Αθήνα, 20/09/2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναφορικά με την αυθαίρετη επιβολή περικοπών και προστίμων στις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής της Λέσβου από την Περιφερειακή Υπηρεσία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που εδρεύει στην Μυτιλήνη, το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. συμπαρίσταται στην δίκαιη διαμαρτυρία των συναδέλφων της Λέσβου για την αυθαίρετη και παράλογη ενέργεια των υπαλλήλων της ως άνω υπηρεσίας, να θεωρήσουν ως «παράτυπη εκτέλεση εξετάσεων» την διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων που αναγράφονται στα παραπεμπτικά τα οποία προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού σε πολλά μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια του νησιού, επειδή ως διάγνωση υπήρχε η λέξη «προληπτικός έλεγχος» ή επειδή οι αναγραφόμενες εξετάσεις δεν αντιστοιχούσαν στην αναγραφόμενη διάγνωση ή δεν αντιστοιχούσαν στην ειδικότητα του κλινικού ιατρού που τις συνταγογραφούσε.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής είναι υποχρεωμένες να εκτελούν όλες τις εξετάσεις που αναγράφονται στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό που εκδίδουν οι κλινικοί ιατροί από το μηχανογραφικό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ο όποιος περιορισμός ήθελε επιβληθεί στην διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούνται είτε από τις ιδιωτικές είτε από τις δημόσιες δομές εργαστηριακής ιατρικής, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Οργανισμού και της συνεργαζόμενης με αυτόν ΗΔΙΚΑ, μέσω της εφαρμογής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, των συνταγογραφικών οδηγιών και του ¨κόφτη¨ επί των συνταγογραφούμενων εξετάσεων, μέτρα τα οποία ήδη ισχύουν.

Ως εκ τούτου, κάθε παρεκτροπή από την ανωτέρω διαδικασία είναι όχι απλώς αυθαίρετη και παράλογη, συνιστά και αντισυμβατική συμπεριφορά εκ μέρους των υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και γι΄αυτόν τον λόγο όχι μόνο συμπαριστάμεθα δυναμικά στους συναδέλφους μας της Λέσβου, αλλά διαμαρτυρόμεθα έντονα και στον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο οποίος πρέπει να παρέμβει άμεσα και να αποκαταστήσει την νομιμότητα στην αυθαιρεσία ή στον υπερβάλλοντα ζήλο στα οποία υπέπεσαν οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Υπηρεσίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. της Λέσβου.

Όποια διαγνωστική εξέταση αναγράφεται στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό που εκδίδεται από το μηχανογραφικό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πρέπει να εκτελείται από τις μονάδες εργαστηριακής ιατρικής και πρέπει να αποζημιώνεται πλήρως. Αυτό το τελευταίο είναι και το μείζον ζήτημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε σε συνεννόηση με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αφού με την επιβολή του ανήθικου μέτρου του claw back περικόπτεται η αποζημίωση σε ένα μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων που διενεργούνται από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )
Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου