Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Ξεκίνησε η διαδικασία για την αλλαγή των διοικήσεων στα νοσοκομεία

Ο Υπουργός Υγείας με απόφασή του συνέστησε την Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφίων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών.


Αρχίζει άμεσα η διαδικασία για την επιλογή των νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία, μετά και τη δημοσιοποίηση της σύστασης της Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφίων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών. Τα νέα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσου τις νοσοκομειακές δομές του ΕΣΥ, καλούνται να παίξουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, καθώς τα προβλήματα στο χώρο είναι πολλά και διαχρονικά.

Σχετικά με την εικόνα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ο Υπουργός Υγείας έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, σκιαγραφώντας ουσιαστικά και το «βαρύ» έργο των νέων διοικήσεων. Είναι ξεκάθαρο πως οι νέοι επικεφαλής των νοσοκομειακών μονάδων θα πρέπει να είναι ικανοί managers όπου θα έχουν να διαχειριστούν το πολύ δύσκολο κομμάτι των οικονομικών μιας νοσοκομειακής μονάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή παρουσίαση δόθηκε έμφαση στα οικονομικά του ΕΣΥ αλλά και τη μη δημοσίευση ισολογισμών από τη μεγάλη πλειοψηφία των νοσοκομείων.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο κ. Κικίλιας ήταν ιδιαίτερα φειδωλός όσον αφορά σε δηλώσεις για τις επόμενες κινήσεις του, όμως νωρίτερα υπέγραφε Υπουργική Απόφαση για γα τη σύσταση Επιτροπής, η οποία ανοίγει και τη διαδικασία για την επιλογή των νέων επικεφαλής των δημόσιων νοσοκομείων.
Να σημειώσουμε ότι η έγκριση του διορισμού των 7 Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών ουσιαστικά έκλεισε μια βασική εκκρεμότητα, ανοίγοντας το δρόμο για την επιλογή τόσο των υποδιοικητών τους όσο και των διοικητών των νοσοκομείων της χώρας. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την κατάσταση του ΕΣΥ έγινε σαφές πως οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να εστιάσουν σε πολλά σημεία, για να αντιστρέψουν την εικόνα και ιδιαίτερα να εξορθολογίσουν την οικονομική κατάσταση.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγούν οι νέοι διοικητές και υποδιοικητές δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, αλλά ο κ. Κικίλιας έκανε το πρώτο βήμα για την εκκίνηση των διαδικασιών. Υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση συγκροτώντας την Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφίων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών. Ενδεικτικό της κατεύθυνσης που επιθυμεί να ακολουθήσει η Αριστοτέλους στο ΕΣΥ είναι η τοποθέτηση στην Επιτροπή, στη θέση που προβλέπεται για εκπρόσωπο επιχειρήσεως κλάδου που δεν σχετίζεται με την υγεία, του Ν. Βασιλείου, Διευθύνοντα Συμβούλου της ελληνικής επιχείρησης «Bright Ειδικός Φωτισμός» που διαθέτει σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την ΥΑ, τα μέλη της Επιτροπής είναι οι:

1. Κωτσιόπουλος Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

2. Φακουκάκη Βασιλική, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης.

3. Καϊτελίδου Δάφνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

4. Μαυρομμάτη Δημητρούλα, Σύμβουλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

5. Βασιλείου Νικόλαος, Διευθύνων Σύμβουλος «Bright Ειδικός Φωτισμός Α.Ε..

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας, ενώ γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η Γιαννιουδάκη Ευγενία, Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης με αναπληρώτρια την Δαμίγου Αικατερίνη, Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου