Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Χάνονται οι άδειες γιατρών και εργαζομένων του ΕΣΥ πριν το 2018! Επείγουσα εγκύκλιος

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Χάνονται όπως φαίνεται οι κανονικές άδειες γιατρών και εργαζομένων στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας, όπως αποκαλύπτει το HealthReport.gr, με εντολή των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Τι κι αν δουλεύουν υπερωρίες ή επιπλέον εφημερίες που δεν πληρώνονται. Τι κι αν τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να πάρουν ολόκληρες τις κανονικές τους άδειες λόγω έλλειψης προσωπικού. Πλέον όμως φαίνεται πως το προσωπικό του ΕΣΥ που έδειξε ευαισθησία και δεν έφυγε με άδεια για να καλυφθούν οι ανάγκες όχι μόνο δεν ανταμείβεται αλλά …τιμωρείται κιόλας.

Όπως αποκαλύπτει το HealthReport.gr, με εντολή των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) σε όσους οφείλονται άδειες κανονικές πριν από το 2018, αυτές χάνονται και δεν μπορεί κανείς να τις πάρει.

Να σημειωθεί ότι σε πολλούς εργαζόμενους σε δημόσιες μονάδες υγείας, οφείλεται υπόλοιπο άδειας ακόμη και από το 2015 και 2016, τις οποίες δεν είχαν λάβει λόγω αναγκών που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Και πως θα μπορούσαν άλλωστε να πάρουν ολόκληρη την άδεια όταν το δημόσιο σύστημα στηρίζεται και σε επικουρικούς οι οποίοι μάλιστα κινδυνεύουν να μείνουν και εκτός. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Αποχωρούν από τα νοσοκομεία άμεσα 1100 επικουρικοί γιατροί! Χωρίς μισθό και εφημερίες επί μήνες»

Η εγκύκλιος της 2ης ΥΠΕ

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της 2ης ΥΠΕ η οποία με κατ’ επείγουσα εγκύκλιό της προς όλο το προσωπικό της Κεντρικής Υπηρεσίας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, προς όλο το προσωπικό των αποκεντρωμένων μονάδων (Κέντρων Υγείας, Πολυδύναμων Περιφερειακών και Περιφερειακών Ιατρείων), ενημερώνει πως θα πρέπει να λάβουν έως το τέλος του 2019 όλη την υπόλοιπη άδεια του 2018 διαφορετικά αυτή θα χαθεί όπως και οι προηγούμενες.

Βέβαια ο εργατικός νόμος προβλέπει ότι όσες άδειες δεν δίνονται στους εργαζόμενους θα πρέπει να πληρώνονται, αλλά στην περίπτωση αυτή φαίνεται πως έχουν παραγραφεί.

Δείτε παρακάτω το έγγραφο που εστάλη από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια


Σύμφωνα με το έγγραφο του Δοικητή της 2ης ΥΠΕ ΧΡ.Ροϊλού, γίνεται σαφές ότι οι προηγούμενες χάνονται: «Οι κανονικές άδειες προ του έτους 2018 που δεν έχουν χορηγηθεί δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν».
Ανάστατοι οι εργαζόμενοι

Σε πολλές μονάδες υγείας και κέντρα υγείας που κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος, οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι και μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να προσφύγουν και στη δικαιοσύνη, μεταφέρουν συνδικαλιστές στο HealthReport.gr.

Βέβαια η μεγαλύτερη επίπτωση για το ΕΣΥ είναι το γεγονός ότι πλέον οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν όλη την άδειά τους, ανεξάρτητα εάν θα καλύπτονται τα τμήματα ή όχι. Κάτι που βέβαια θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση των ασθενών.

“Είναι μία τακτική ώστε να καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα” επισημαίνει στο HealthReport.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου και συμπληρώνει: “Είναι τακτική που χρησιμοποιείται ευρέως στο ΕΣΥ ώστε να μη δίνονται οι άδειες στους εργαζόμενους, αφού επικαλούνται τις ανάγκες των νοσοκομείων“.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου