Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Σε αναζήτηση 35 εκ. ευρώ για τα ακριβά φάρμακα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Η υπέρβαση στα φάρμακα υψηλού κόστους υπολογίζεται για φέτος να ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ


Σχεδόν τριπλάσιες είναι οι ανάγκες των ασθενών με σοβαρές παθήσεις σε ακριβά φάρμακα, έναντι αυτών που … επιτρέπονται από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη των ασφαλισμένων του.

Και ενώ οι αυξημένες ανάγκες είναι ένα γεγονός που έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια, εντούτοις η δημοσιονομική επιτήρηση κρατά τον κλειστό προϋπολογισμό σταθερό και «στέλνει τον λογαριασμό» στο clawback.

Ήδη για φέτος, προβλέπεται ότι η δαπάνη για τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων που διανέμονται μέσω φαρμακείων ΕΟΠΥΥ θα φθάσει τα 165 εκ. ευρώ, θα είναι δηλαδή αυξημένα κατά 15 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Ο προϋπολογισμός που προβλέπεται για αυτή την κατηγορία φαρμάκων όμως, παραμένει στα 62 εκ. ευρώ.

Δημιουργείται δηλαδή μια υπέρβαση της τάξης των 103 εκ. ευρώ, η οποία θα μεταφερθεί στο clawback.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και πέρυσι και πρόπερσι, σε χαμηλότερα επίπεδα υπερβάσεων, οπότε η διοίκηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ παράλληλα ενημέρωσε σχετικά και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζομάνη, τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο και την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής Πρόεδρος Κώστας Παναγούλιας και ο Γενικός Διευθυντής Μιχάλης Χειμώνας στην επιστολή τους σημειώνουν ότι για άλλη μία φορά, ενώ φτάνουμε στο 4ο τρίμηνο του έτους, παρουσιάζεται το χρόνιο πρόβλημα του προϋπολογισμού φαρμάκων 1Α (φάρμακα υψηλού κόστους της λίστας 3816), που είναι αποτέλεσμα ενός λάθος κλειστού προϋπολογισμού.

«Πιο συγκεκριμένα, το 2018 η συνολική δαπάνη για τα 1Α έφτασε το ποσό των 150 εκ. ευρώ και η Πολιτεία το τελευταίο τρίμηνο – όπως και τα προηγούμενα 2 χρόνια – αύξησε τον προϋπολογισμό κατά 20 εκ., από 62 εκ. ευρώ σε 82 εκ. ευρώ, ώστε να κρατηθεί η υπέρβαση στα 68 εκ ευρώ.

Αντίστοιχα, αυτή τη χρονιά η δαπάνη θα αγγίξει τα 165 εκ. ευρώ έναντι ενός σταθερού προϋπολογισμού 62 εκ. ευρώ, το οποίο οδηγεί σε μια δραματική υπέρβαση των 103 εκ. ευρώ«, σημειώνεται στην επιστολή.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το clawback για τα 1Α στο επίπεδο του 2018 και «ως εκ τούτου θα απαιτηθεί χρηματοδότηση της τάξεως των 35 εκ. ευρώ«.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου