Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Νοσοκομειακοί γιατροί για ΚΕΘΕΑ: «Από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η απαξίωση των «στεγνών» προγραμμάτων»


Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του ΚΕΘΕΑ εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ με ανακοίνωση τους υποστηρίζουν, ότι η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού, αποτελεί συνέχεια του στρατηγικού σχεδιασμού για την απαξίωση των στεγνών προγραμμάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η άμεση κρατική παρέμβαση στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, όπως επιχειρείται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου της κυβέρνησης, εξυπηρετεί την πιστή εφαρμογή της δήθεν "αντιναρκωτικής" πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρουν οι γιατροί του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Ενός στρατηγικού σχεδιασμού που υποβαθμίζει τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα και "στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Νοσοκομειακοί Γιατροί: "Άμεσα συνδεδεμένο το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ με την ουσία της απεξάρτησης" 

Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων, των θεραπευομένων και των συλλόγων οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, που -όπως λένε- εδώ και 4 δεκαετίες δίνει πίσω τη ζωή σε ανθρώπους-σκιές εντάσσοντάς τους στην κοινωνική ζωή και δράση:

"Η δομή λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θεραπευτικό του μοντέλο, με τη φιλοσοφία των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων που στηρίζονται στις αρχές της ενεργούς συμμετοχής, της προσφοράς, της συλλογικότητας με στόχο να διαμορφώνονται άνθρωποι που αποτινάζοντας την σκλαβιά της εξάρτησης θα αποκτούν ανεξάρτητη φωνή και άποψη".

Με την ΠΝΠ, το ΚΕΘΕΑ επιχειρείται να τεθεί υπό κρατική "εξάρτηση", αφού το Δ.Σ. θα ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας και θα καθορίζονται από το κράτος όλες του οι λειτουργίες.

Πρόκειται για μια εξέλιξη των πολιτικών που πρώτη εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, της οποίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποβάθμισε τον ρόλο του Οργανισμού, μετατρέποντάς τον υποστηρικτική δομή του ΟΚΑΝΑ:

"Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης είναι η συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων "υποκατάστασης" του ΟΚΑΝΑ.

Συνένοχο και το ΚΙΝΑΛ

Συνέννοχο, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμφωνήσει και ψηφίσει στη Βουλή τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την απαξίωση των πρόληψης και "στεγνής" θεραπείας των εξαρτήσεων:

"Χαρακτηριστική είναι η στάση των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που επικεντρώνουν στον τρόπο εκλογής της διοίκησης και όχι την ουσία των αλλαγών που είναι το χτύπημα του ίδιου του χαρακτήρα λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Θέλουν να κρύψουν ότι έχουν συμφωνήσει και ψηφίσει στη Βουλή τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραπέρα απαξίωση της πρόληψης και της θεραπείας της τοξικοεξάρτησης", αναφέρουν οι γιατροί του Θριάσιου και ο πρόςεδρος του Σωματείου, Μανώλης Βαρδαβάκης.

Οι γιατροί του Θριάσιου τονίζουν τις βαθύτερες κοινωνικές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις πολιτικές αυτές:

"Το χτύπημα της απεξάρτησης ανοίγει το δρόμο για τη συμφιλίωση της κοινωνίας με το φαινόμενο των ναρκωτικών και την όξυνσή του. Είναι η άλλη όψη της ασύστολης προπαγάνδας αθώωσης ουσιών π.χ. κάνναβη και της ίδρυσης “χώρων εποπτευόμενης χρήσης” που νομιμοποιούν τη χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών. Καλούμε όλα τα Σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας να καταδικάσουν την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και τη νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, όπως με το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου", καταλήγουν οι γιατροί.

Παράλληλα ζητούν:

► κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ.

► ενίσχυση της δράσης του ΚΕΘΕΑ με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

"Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες θεραπευτικές κοινότητες "στεγνών" προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα ανάλογα με τις ανάγκες. Προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη. Δυναμώνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία στην οποία τα ναρκωτικά και το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης δεν θα έχουν θέση, για μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, στη δημιουργική ζωή...", καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου