Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Κραχ φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ!

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΟΠΥΥ
Τουλάχιστον τρεις μεγάλες ξένες φαρμακοβιομηχανίες είναι έτοιμες να διακόψουν τη διανομή των φαρμάκων τους προς τον ΕΟΠΥΥ, επικαλούμενες ότι οι παραγγελίες ξεπερνούν κατά 2,5 φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό!

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουμε έχουν στείλει εδώ και ένα μήνα επιστολές στον Βασίλη Κικίλια, ενημερώνοντάς τον για το πρόβλημα και ζητώντας να αυξηθεί άμεσα το όριο του προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 35 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα αφορά τα λεγόμενα φάρμακα 1Α που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους, τα οποία αφορούν σοβαρά και χρόνια νοσήματα, αλλά και ογκολογικά.

Με άλλα λόγια, την ώρα που ο Βασίλης Κικίλιας και η κυβέρνηση επαίρονται για το γεγονός ότι αντιμετώπισαν το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα και πρακτικά υπάρχει ορατός κίνδυνος οι ασθενείς να μείνουν χωρίς φάρμακα!

Η ευθύνη φυσικά βαραίνει πρωτίστως την προηγούμενη κυβέρνηση, που απέτυχε παταγωδώς να ελέγξει τις δαπάνες για φάρμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 2018, οι δαπάνες έφθασαν για τα φάρμακα 1Α έφθασαν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ ο σχετικός κλειστός προϋπολογισμός ήταν μόλις 62 εκατ.!


Τελικά, ο Ανδρέας Ξανθός υποχρεώθηκε και αύξησε τον προϋπολογισμό κατά 20 εκατ. ευρώ και η υπέρβαση περιορίστηκε τελικά στα 68 εκατ. Το 2019, όμως, έχει χαθεί τελείως ο έλεγχος. Η πορεία των δαπανών δείχνει ότι η τελική δαπάνη θα φθάσει τα 165 εκατ. και ενώ το όριο παραμένει στα 62 εκατ.

Με άλλα λόγια, η υπέρβαση της δαπάνης θα ανέλθει σε 103 εκατ. έναντι 62 εκατ. πέρσι. Το γεγονός αυτό έχει σοκάρει τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες πιέζουν τις θυγατρικές τους να διακόψουν τη διανομή των φαρμάκων. Όπως αναφέραμε στην αρχή, τουλάχιστον τρεις εταιρείες έχουν στείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας και ζητούν να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, προειδοποιώντας ότι αν δεν επιλυθεί άμεσα θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διανομή.

Η ευθύνη βαραίνει την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και η σημερινή δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε εδώ και 3 μήνες, παρά το γεγονός ότι -όπως υποστηρίζει- είχε σχέδιο. Π.χ. θα μπορούσε έχει έτοιμο νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων και να μη χαθεί άλλος χρόνος στην αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των νέων φαρμάκων.

Τι μπορεί να κάνει σήμερα ο υπουργός Υγείας; Μία πιθανή λύση, που θα έκαμπτε τις αντιδράσεις των ξένων φαρμακοβιομηχανιών είναι να μην υπάρξει αύξηση της υπέρβασης το 2019. Δηλαδή, και φέτος η υπέρβαση να διατηρηθεί στα επίπεδα του 2019, ήτοι στα 68 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το όριο του κλειστού προϋπολογισμού θα πρέπει να αυξηθεί κατά 35 εκατ. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να δείξει προς τα έξω ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Διότι προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα όταν οι επιστροφές αντί να μένουν σταθερές ή να μειώνονται, αυξάνονται και μάλιστα κατά 80%…

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση καλείται να αντιδράσει άμεσα και να προχωρήσει με πιο γρήγορο ρυθμό σε μέτρα ελέγχου της δαπάνης για φάρμακα, που κινούνται ανεξέλεγκτα, λόγω των παλινωδιών της προηγούμενης κυβέρνησης. Μέτρα όπως η αξιολόγηση των νέων φαρμάκων, η διαπραγμάτευση με τις εταιρείες, η αυστηρή εφαρμογή των πρωτοκόλλων, ο έλεγχος της συνταγογράφησης των γιατρών, παραμένουν κενό γράμμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου