Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Έντονη αντίδραση του Π.Σ.Φ. σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων των κολλεγίων



‘’Ο Π.Σ.Φ. δεν θα επιτρέψει να πλημμυρίσει η αγορά με επαγγελματίες υγείας αμφιβόλου ποιότητας’’.

IATRONET

Την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ προκάλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να προχωρήσει στην αναγνώριση όλων των πτυχιούχων των κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης (κολλέγια).

Ο Π.Σ.Φ. απέστειλε επιστολή για το θέμα στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, ζητώντας άμεσα συνάντηση μαζί της, επιστολή που κοινοποίησε τόσο στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όσο και στη σύνοδο των πρυτάνεων.

Όπως αναφέρει ο Π.Σ.Φ. στην επιστολή του, όλες οι σχετικές Νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, αφορούσαν την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας 36/2005, που ρυθμίζει την διευκόλυνση της μετακίνησης των εργαζομένων στην Ε.Ε.. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν αφορούν τα ιδιωτικά κολλέγια, που παρέχουν πτυχία μετά από συμφωνία δικαιόχρησης με ιδρύματα του εξωτερικού, διαδικασία όμως που δεν οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένου τίτλου Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η οποιαδήποτε προσπάθεια αναγνώρισης αυτών των τίτλων στην χώρα μας, προσκρούει στην ρήτρα 12 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, που απαγορεύει την αναγνώριση αυτών των τίτλων «δια μέσου» άλλου Κράτους-μέλους της Ε.Ε., από την στιγμή που αυτοί δεν αναγνωρίζονται ως τίτλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Αν ισχύει λοιπόν η προαναφερόμενη πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, τότε ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, που αναφέρει ρητά ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά και μόνο σε Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, άρθρο που δεν αναθεωρήθηκε από την προηγούμενη Βουλή που ήταν αναθεωρητική. 

Το υπουργείο Παιδείας με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να αναγνωρίσει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλους όσους λειτουργούν μια ιδιωτική επιχείρηση παροχής προγραμμάτων εκπαίδευσης και το κυριότερο, δημιουργεί δυο μέτρα και δυο σταθμά μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, καθώς ο Νόμος 4485/2017 απαιτεί για την ίδρυση νέων Ιδρυμάτων ή νέων τμημάτων για τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την έγκριση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.) καθώς και την εκπλήρωση πολλών ακόμη προϋποθέσεων.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας για επαναφορά της ισοδυναμίας στην αναγνώριση των τίτλων, δηλαδή την αναγνώριση επαγγελματικού δικαιώματος χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης άδειας άσκησης επαγγέλματος από κάποια χώρα της Ε.Ε.

Ο Π.Σ.Φ. αδυνατεί να αντιληφθεί πως μπορεί να αναγνωρίζεται επαγγελματικό δικαίωμα για νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δηλαδή σε κάποιον που για να ασκήσει το επάγγελμά του απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, όταν δεν κατέχει αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό τίτλο.

Στην επιστολή του, ο Π.Σ.Φ. ενημερώνει την υπουργό Παιδείας ότι – όπως και άλλα Ν.Π.Δ.Δ - βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας της επιτροπής αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, όπως προβλέπεται στο Νόμο 4610/2019 (άρθρο 98), ο οποίος αναφέρει ότι οι οικείες επαγγελματικές οργανώσεις που είναι οργανωμένες ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οφείλουν να αναλάβουν την διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.

Επίσης διασαφηνίζει ότι, εκπροσωπώντας τους 9.000 φυσικοθεραπευτές της χώρας και έχοντας καθήκον από τον Ιδρυτικό του Νόμο 3599/2007 να προστατεύει την Δημόσια Υγεία, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών δεν θα επιτρέψει να πλημμυρήσει η αγορά με επαγγελματίες Υγείας αμφιβόλου ποιότητας, καταργώντας με τρόπο αντισυνταγματικό το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ο Π.Σ.Φ. καλεί όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους της χώρας σε συστράτευση και κοινό αγώνα.

1 σχόλιο: