Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Η επιβίωση των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Ζητάμε άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. - Π.Ο.Σ.Κ.Ε - ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. - ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.-ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ 
Αθήνα, 11/10/2019

Προς
Πρωθυπουργό
κ. Κυρ. Μητσοτάκη

Κοινοποίηση
Υπουργό Υγείας, κ. Βασ. Κικίλια
Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

Ανοιχτή Επιστολή

Θέμα: Η επιβίωση των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Ζητάμε άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αναγκαζόμαστε να σας απευθύνουμε αυτήν την ανοιχτή επιστολή, για να σας ενημερώσουμε για το συνεχές έγκλημα που συντελείται τα τελευταία 7 χρόνια εις βάρος του επαγγελματικού κλάδου των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής ιατρικής, δηλαδή των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων, Εργαστηρίων και πολυιατρείων, καθώς κανείς καλοπροαίρετος πολίτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι μία φιλελεύθερη Κυβέρνηση, αφήνει να εξελίσσεται και μάλιστα να κλιμακώνεται αυτό το ανοσιούργημα που ονομάζεται αυτόματη περικοπή υπέρβασης δαπανών που όλοι πλέον το γνωρίζουν με τον ξενικό όρο claw back, λέξη η οποία μεταφραζόμενη στην γλώσσα μας σημαίνει ¨αρπάζω πίσω¨, αφού κυριολεκτικά αρπάζει πίσω από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής αλλά και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, την αποζημίωση ενός μεγάλου μέρους των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν οι μονάδες αυτές στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθιστώντας όλες αυτές τις ιδιωτικές μονάδες υπερχρεωμένες και οδηγώντας τες με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή.

Πριν λοιπόν σας ζητήσουμε άμεση συνάντηση ως Συντονιστική Επιτροπή που έχουμε δημιουργήσει, για να σας ενημερώσουμε αναλυτικά και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε διευκρινιστική ερώτηση θέλετε να μας υποβάλλετε, θα θέλαμε να σας περιγράψουμε συνοπτικά αλλά με απλό, καθαρό και κατανοητό λόγο, την πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται αυτές οι ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ.

Από το 1991, σταμάτησε η αναπροσαρμογή των τιμών των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, παρά την αύξηση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο περιοριστικό μέτρο που επιβάλλεται, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την έμμεση μείωση των τιμών αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούμε.

Το δεύτερο περιοριστικό μέτρο που μας έχει επιβληθεί τα έτη 2013 και 2015 αφορά την άμεση μείωση της τιμής αποζημίωσης σ’ ένα μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων, που σε κάποιες απ’ αυτές έφτασε και το 63% και που μεσοσταθμικά κυμάνθηκε στο 40% περίπου.

Τρίτο περιοριστικό μέτρο που εφαρμόστηκε το έτος 2017, είναι η προσθήκη 86 νέων διαγνωστικών εξετάσεων χωρίς αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συρρικνώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο την αποζημίωση των ιατρικών διαγνωστικών μονάδων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους αφού έτσι αυξάνεται το clawback.

Το τέταρτο περιοριστικό μέτρο έρχεται το 2018 με την κατάργηση εντελώς της συμμετοχής του 15% σε μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων και την μείωση της συμμετοχής στο 5% στην κατηγορία των ασφαλισμένων που λαμβάνουν ΕΚΑΣ,(μέτρο που είναι φυσικά κοινωνικά δίκαιο αρκεί να επωμιζόταν το κράτος την επιπλέον δαπάνη) περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές αποζημίωσης των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, αφού με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ το κράτος δεν επιβαρύνεται, αλλά αυξάνεται το clawback με αποτέλεσμα την κοινωνική αυτή πολιτική ουσιαστικά να την κάνουν οι ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ.

Το ίδιο έτος 2018 ξεκίνησε και το πέμπτο περιοριστικό μέτρο που είναι η εισαγωγή στον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων, νέων πανάκριβων εξετάσεων μοριακής βιολογίας αξίας 2.500 και 3.000 ευρώ η κάθε μία, χωρίς επίσης καμία αύξηση του ανεπαρκέστατου κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Κλείνουμε την περιγραφή της ωμής πραγματικότητας με τα δύο μνημονιακά μέτρα που επεβλήθησαν το έτος 2013, το μέτρο των τμηματικών εκπτώσεων, κοινώς rebate, το οποίο στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών η μεγαλύτερη κλίμακα έκπτωσης φτάνει το 50% και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων φτάνει το 45%, καθώς και το μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών, το περιβόητο claw back, το οποίο κουρεύει οριζόντια ό,τι ποσό ξεπερνά τον ανεπαρκή, για τις πραγματικές ανάγκες των 10.000.000 ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κλειστό προϋπολογισμό, μέτρα τα οποία καταδικάζουν όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες, μεγάλες) στην αναπόδραστη χρεοκοπία.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να κάνουμε μία σημαντική επισήμανση. Οι εργαστηριακές διαγνωστικές μονάδες είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις, για τις οποίες προσέρχονται οι ασθενείς για την διενέργεια των οποίων είναι απαραίτητη η χρήση αναλώσιμων υλικών τα οποία αγοράζουν με δικά τους έξοδα, ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το ιατρικό διαγνωστικό τους έργο ανεξάρτητα αν πολλές από αυτές αμείβονται κάτω από το κόστος. Μελέτη για την πραγματική κοστολόγηση των εξετάσεων έχει εκπονηθεί από επιστημονικούς συνεργάτες μας και έχει παραδοθεί στο υπουργείο υγείας.

Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι οι ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, στον παρόντα χρόνο, εξυπηρετούν σε εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και απασχολούν πάνω από 15.000 εργαζόμενους, πέραν των ιδιοκτητών ιατρών που εργάζονται στις μονάδες τους.

Μετά την ανωτέρω περιγραφή της πραγματικά ζοφερής κατάστασης μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα, Εργαστήρια και οι Κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί τα τελευταία 7 χρόνια, σας ζητούμε να μας ορίσετε συνάντηση το συντομότερο δυνατόν, για να βρούμε τη λύση εκείνη η οποία θα επιτρέψει την επιβίωση και ως εκ τούτου την συνέχιση της συνεργασίας των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές, πρωτίστως όμως θα ωφελεί τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, οι οποίοι λαμβάνουν τις ιατρικές διαγνωστικές υπηρεσίες που χρειάζονται από τις ιδιωτικές αυτές μονάδες, άμεσα, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία, σε αξιοπρεπείς κτηριακές υποδομές και με γρήγορη απόδοση αξιόπιστων αποτελεσμάτων.

Θα πρέπει τέλος να σας αναφέρουμε ότι ενώ έχει ψηφιστεί από την παρούσα κυβέρνηση τον Ιούλιο ο νόμος για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στις οποίες θα υπαχθούν όλα τα ποσά του claw back των ετών 2013-2018, δόσεις οι οποίες θα δώσουν ανάσα ρευστότητας σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, καθυστερεί η έκδοση της αντίστοιχης Κ.Υ.Α., η οποία και θα ενεργοποιήσει την σχετική διαδικασία 

Μετά τιμής

Η Συντονιστική Επιτροπή

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)

Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ)

3 σχόλια:

  1. Για τις συμβάσεις με τους γιατρούς ειδικοτήτων κουβέντα,για το θεσμό του οικ/κου γιατρού τσιμουδιά,για τις αναμενόμενες εξευτελιστικές αμοιβές των οικ/κων γιατρών μούγκα ,για τις ΤΟΜΥ άκρα του τάφου σιωπή.Ας ελπίσουμε στη συνάντηση που θα έχετε να τα πείτε δια ζώσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποκριτικη επιστολη χωρις ουσια.Κοψτε τις συμβασεις ,αν βεβαια τολματε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή