Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Στρεβλώσεις και αναξιοποίητα κονδύλια μπλοκάρουν τις ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές

Άμεση συνάντηση έχει ζητηθεί με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.


Tα μισά κονδύλια από αυτά που αναφέρονται στον προϋπολογισμό για τις ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές χρησιμοποιεί το κράτος, ενώ τα υπόλοιπα μένουν αδιάθετα.

Λίγο πριν την επέλαση της γρίπης και ακόμη δεν έχει βρεθεί άκρη με την αξιοποίηση από το Δημόσιο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που υπάρχουν στις ιδιωτικές κλινικές, την στιγμή μάλιστα που η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική με ανύπαρκτες κλίνες. Παράγοντας, μας αποκάλυψε ότι ενώ ο προϋπολογισμός για τις ΜΕΘ στην ιδιωτική δευτεροβάθμια περίθαλψη είναι 21 εκατ. ευρώ χρησιμοποιούνται τελικά τα 10 ή 12 εκατ. ευρώ.

Όλα ξεκινούν, σύμφωνα με την πηγή μας, από την ασυνεννοησία που υπάρχει ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ, το ΕΚΑΒ και τις ιδιωτικές κλινικές για το πώς πρέπει να γίνεται η διαδικασία μεταφοράς ασθενών σε ΜΕΘ, ανάλογα με τις διαθέσιμες κλίνες. Το τελειωτικό χτύπημα ωστόσο σε νοσοκομεία, κλινικές, ασθενείς αλλά και στους συγγενείς αυτών έρχεται από τις στρεβλώσεις που αναγράφονται στο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ που είναι σε ισχύ.

Για του λόγου το αληθές, εάν η μεταφορά ενός ασθενή σε ΜΕΘ δεν γίνει από το ΕΚΑΒ, αυτόματα η ιδιωτική κλινική δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Άλλο παράδειγμα στρέβλωσης: για ασθενή που έχει μεταφερθεί με το ΕΚΑΒ σε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής, η τελευταία αποζημιώνεται κανονικά, ενώ αν οι συγγενείς αποφασίσουν για τους δικούς τους λόγους την μεταφορά του σε άλλη κλινική και αυτή δεν γίνει με το ΕΚΑΒ, η τελευταία (κλινική) δεν αποζημιώνεται.

Όπως μαθαίνουμε, έχει γίνει πρόταση, ασθενείς που σήμερα βρίσκονται σε ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία και η υγεία τους εξελίσσεται ικανοποιητικά να μεταφέρονται -εκτός των τροχαίων- την παραμονή των εφημεριών των νοσοκομείων, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους να διαθέτουν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ. Γεγονός που αν συμβεί θα αποφορτίσει την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στις δημόσιες δομές αποδεσμεύοντας κλίνες για δύσκολες καταστάσεις. Ο νόμος που ισχύει σήμερα για τις ΜΕΘ όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές είναι ότι το κράτος μπορεί να τις χρησιμοποιήσει εξ ολοκλήρου. Νόμος που δεν εφαρμόζεται, καθώς όπως λέγεται, το ΕΚΑΒ δεν εκτελεί διακομιδές σε όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι έχουν ζητήσει συνάντηση με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου άμεσα και πριν την επέλαση της γρίπης να υπάρξει μία υπουργική απόφαση, η οποία θα περιγράφει αναλυτικά και χωρίς να απαιτείται γραφειοκρατία η διαδικασία διακομιδής και νοσηλείας ασθενών στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών καθώς και την αποζημίωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου