Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Κοροναϊός: Ογκολόγος προσεβλήθη από τον ιό – Προετοιμασίες για ευρεία διασπορά του

Καθώς ο Μπόρις Τζόνσον ηγούνταν συνεδρίασης για την εξάπλωση του κοροναϊού, διαπιστώθηκε ότι ένας γιατρός στο Κέντρο Καρκίνου Mount Vernon συγκαταλέγεται μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία.


Ένας γιατρός και ένας εργαζόμενος σε σχολείο του Λονδίνου είναι μεταξύ των τελευταίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ώρα που οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας προειδοποίησαν ότι η εκτεταμένη εξάπλωση του ιού είναι πλέον «πολύ πιθανή».

Οι Αρχές περιέγραψαν τα δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένης της προτροπής εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και άλλων ανθρώπων να μείνουν στο σπίτι εάν έχουν κρυολόγημα, βήχα, φτέρνισμα ή πυρετό.


«Με τους αυξανόμενους αριθμούς (κρουσμάτων) που βλέπουμε σε μια σειρά διαφόρων χωρών, είναι πιο πιθανό τώρα να δούμε πιο ευρεία μετάδοση. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό και για μια σειρά πιθανοτήτων και είναι σωστό να πει κανείς ότι κάποιες από αυτές ίσως είναι ιδιαίτερες προκλήσεις για εμάς» είπε ο βρετανός καθηγητής, επίτιμος ιατρικός διευθυντής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, Πολ Κρόσφορντ.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στη χώρα ανέρχεται στους 40.

Ένας γιατρός ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες ώρες προτού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προεδρεύσει για πρώτη φορά της επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων Cobra για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, με στόχο να οριστικοποιηθεί το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης.

Καθώς, όμως, ο Τζόνσον ηγούνταν της συνεδρίασης, διαπιστώθηκε ότι ένας γιατρός στο Κέντρο Καρκίνου Mount Vernon συγκαταλέγεται μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

«Όλα τα άτομα που ήλθαν σε επαφή με τον ιατρό έχουν εντοπιστεί και έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα» εκπρόσωπος της συστήματος Υγείας.

Τζόνσον: Πρέπει να προετοιμαστούμε για την εξάπλωση της επιδημίας

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για την περαιτέρω εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που πιθανότατα θα γίνει σημαντικότερο για τη χώρα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η χώρα να προετοιμαστεί καλά για μια ενδεχόμενη επιδημία.

«Συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο ώστε αν και όταν αρχίσει να εξαπλώνεται (η επιδημία), όπως φοβάμαι ότι είναι πιθανόν να γίνει, θα είμαστε σε θέση να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα (…) για να την περιορίσουμε όσο μπορούμε» πρόσθεσε.

Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχθηκαν ότι τα σχέδια σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης του κοροναϊού στη Βρετανία περιλαμβάνουν την ανάκληση συνταξιοδοτημένων γιατρών και νοσηλευτών, πιθανώς την ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων, την ενθάρρυνση εργασίας από το σπίτι, την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και έκτακτες εξουσίες σε σχολεία, δημοτικά συμβούλια και κρατικές υπηρεσίες ώστε να λαμβάνουν μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου