Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Ο κίνδυνος ασφυξίας των παιδιών από τη μάσκα

Κορονοϊός | Πρέπει να φοράνε μάσκες τα παιδιά; - MamaMia.gr
Αποτελεί θέμα καθημερινής συζήτησης αν οι μαθητές που επιστρέφουν στο σχολείο, από τη Δευτέρα 11 Μαΐου της Γ’ Λυκείου και από τη Δευτέρα 18 Μαΐου της Α’ & Β’ Λυκείου καθώς και του Γυμνασίου, θα πρέπει να φοράνε ή όχι μάσκα. 

Αν δεχθούμε την επικρατούσα άποψη ότι τα παιδιά δε μολύνονται όσο εύκολα οι μεγάλοι, συμπεραίνουμε ότι η μάσκα δεν είναι και τόσο απαραίτητη, συνυπολογίζοντας και το αρνητικό της, ότι προσφέρει και μια ψευδαίσθηση προστασίας, που ασυναίσθητα οδηγεί στη μη πιστή τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων. 

Βέβαια κι επειδή αρχικά αναφερόμαστε σε παιδιά Λυκείου και λίγο αργότερα στα παιδιά του Γυμνασίου, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στην όποια ανάλυση μας και τον τρόπο μετακίνησης τους από το σπίτι στο σχολείο. 


Γιατί προφανώς αν μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τότε εμπίπτουν στις γενικότερες οδηγίες για υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν στο σχολείο. 

Όσον αφορά στο σχολείο, η πρόταση να φορούν μάσκα τα παιδιά κατά τη διάρκεια του μαθήματος εγείρεται κυρίως από τους καθηγητές, κυρίως για τη δική τους προστασία, καθ’ όσον ό μέσος όρος ηλικίας τους υπερβαίνει τα 50 έτη. 

Στην πρόταση αυτήν υπάρχει και ο αντίλογος, ότι η μάσκα μπορεί να αποτελέσει την αιτία προστριβών ανάμεσα στους μαθητές ακόμη και την πρόκληση bulling. 

Η απόφαση δεν είναι εύκολη, γι’ αυτό και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προτείνει την προαιρετική χρήση της. 

Όμως η χρήση της μάσκας ενέχει κι ένα άλλο σοβαρό κίνδυνο, τον οποίο όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε. Τον κίνδυνο της ασφυξίας. Γιατί; 

Διότι, για να είναι αποτελεσματική η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζει στεγανά, με συνέπεια να δυσχεραίνει την ελεύθερη αναπνοή. Όσον αφορά στην ήρεμη αναπνοή αυτό δεν έχει καμιά ουσιαστική επίπτωση. 

Όμως, αν το παιδί πάρει μια βαθιά κι απότομη αναπνοή, δε θα μπει αέρας στους πνεύμονες, γιατί η μάσκα θα λειτουργήσει ως βαλβίδα απόφραξης των αεροφόρων οδών, όπως εάν του είχαμε φράξει το στόμα και τη μύτη με την παλάμη μας. 

Αυτό θα έχει δύο συνέπειες: 

Πρώτον, απότομη πτώση του οξυγόνου στο αίμα του παιδιού. 

Δεύτερον, μεγάλη αύξηση της (αρνητικής) ενδοθωρακικής πίεσης. 

Και τα δύο μαζί αποτελούν ξαφνικό εμπόδιο στη λειτουργία της καρδιάς με κίνδυνο ή την καρδιακή ανακοπή ή την εμφάνιση οξέος πνευμονικού οιδήματος. 

Και τα δυο μπορούν αν οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο. 

Ως εκ τούτου θα πρέπει να ενημερώσουμε τα μεγάλα παιδιά, του γυμνασίου και του λυκείου, ότι δεν πρέπει να τρέχουν όταν φορούν τη μάσκα γιατί εμποδίζεται η αναπνοή. 

Τα μικρότερα παιδιά, οι μαθητές του Δημοτικού (αν και όταν επιστρέψουν στο σχολείο), αν χρειαστεί να φορέσουν μάσκα, θα πρέπει και να έχουν ενημερωθεί για το τι να μην κάνουν, κυρίως να μη τρέχουν στα διαλείμματα, κι επί πλέον να είναι υπό τη συνεχή επιτήρηση των δασκάλων τους. 

Τελευταίο αλλά εξ ίσου σημαντικό: 

Υπάρχουν στρογγυλές μάσκες με σκληρό περίβλημα, που εφαρμόζουν πάρα πολύ στεγανά και δεν αφήνουν καθόλου τον αέρα να διαφεύγει από την παρυφή τους. Αυτές είναι τελείως ακατάλληλες για τα παιδιά και θα πρέπει να απαγορεύεται η κατασκευή και διακίνηση τους.

Αναστάσιος Χατζής
Παιδίατρος - Εντατικολόγος
Μέλος ΔΣ ΙΣΑ

9 σχόλια:

  1. Καλό θα ήταν συνάδελφοι, που κατέχουν και θεσμικές θέσεις, να μην εκφέρουν προσωπικές απόψεις ως δήθεν επιστημονικές. Άλλο η άσκηση με χρήση μάσκας και τελείως διαφορετικό αυτό που υποστηρίζει εδώ το μέλος του ΔΣ του ΊΣΑ. Στα όρια της τρομολαγνίας αποτρέπει από τη χρήση μάσκας στα σχολεία για να μην επέλθει ανακοπή και αιφνίδιος θάνατος. Απαράδεκτη τοποθέτηση που επιβάλει την παρέμβαση του ΊΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τοποθετηση ειναι σωστη. Τωρα γιατι εσας σας πειραζει τοσο μια σημαντικη αληθεια.... αξιο λογου για το ποιος ειναι ο απαραδεχτος εδω

      Διαγραφή
  2. Θα ήθελα, ως συνάδελφος ιατρός, να μάθω τις πηγές των ισχυρισμών σας καθώς ομολογω ότι μοιάζουν εντελώς αυθαίρετες και ανεδαφικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλλον θα πρεπει ή να αλλαξετε ειδικοτητα ή να ξεσκονισετε λιγο τις γνωσεις σας... μοιαζουν εντελως φτωχιες.

      Διαγραφή
  3. Υπάρχει κάποια πηγη για τον ισχυρισμό?Κάποια μελέτη που δείχνει οτι η χρήση υφασμάτινης μάσκας ενέχει τους κινδύνους που γράφετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάντε μια έρευνα μονος/η σας. Μην τα θέλετε όλα έτοιμα!

      Διαγραφή
  4. Δεν ειναι η πρωτη φορα ανευθυνων παρεμβασεων απο μελη του ΔΣ του ΙΣΑ .Θυμηθειτε τους ασθενεις που δεν μπορουν να προμηθευθουν τα φαρμανα που με κοπο τους συνταγογραφησαν καποιοι( με τους γνωστους συνειρμους δυστυχως ),τους συνταξιουχους συναδελφους που θα βοηθουσαν στη μαχη με τον covid(ενω ανηκουν σε ευπαθεις ομαδες ), την εναλλακτικη δηθεν ιατρικη και αλλες μπουρδολογιες .Βεβαια απο κορακου στομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή