Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Aναδρομικά: Στα ανώτατα δικαστήρια συνταξιούχοι δημόσιου, ιδιωτικού τομέα για συντάξεις

copyright: Pexels

Οι δύο μάχες που θα δώσουν συνταξιούχοι για τα αναδρομικά των συντάξεων

Σε πιλοτική δίκη οδηγείται το Ελεγκτικό Συνέδριο και συγκεκριμένα το 4ο τμήμα του, καθώς έχουν σωρευτεί για συζήτηση περισσότερες από 70.000 αιτήσεις συνταξιούχων του Δημοσίου αλλά και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους από περικοπές, πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων αφορούν την χρονική περίοδο από το 2011 μέχρι κα το 2020.

Ολοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οπως όλα δείχνουν ωστόσο, εξαιτίας της σημασίας των ζητημάτων που θέτουν στις προσφυγές τους οι συνταξιούχοι, οι αιτήσεις τους θα κριθούν στον ανώτατο βαθμό, δηλαδή θα παραπεμφθούν για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Στις 15 Ιανουαρίου, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ) με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Αννα Καλογεροπούλου, θα συζητήσει τις αιτήσεις ακύρωσης συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που και αυτοί με τη σειρά τους διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η συζήτηση θα γίνει δημόσια, ωστόσο λόγω κορονοϊού, ο αριθμός των παρευρισκομένων στην δικαστική αίθουσα θα είναι περιορισμένος.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Ολοι διεκδικούν αναδρομικά το περίφημο 11μηνο, από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του δεύτερου μνημονίου και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου, όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου