Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

468 εκατομμύρια ευρώ οι έκτακτες δαπάνες για την πανδημία στην Υγεία [προσχέδιο προϋπολογισμού]

Πώς θα διαμορφωθεί φέτος και το 2022 το έλλειμμα των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
IATRONET

Στα 468 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι πρόσθετες έκτακτες δαπάνες της Υγείας κατά το τρέχον έτος, ενώ το σύνολο των δαπανών για αντιμετώπιση της πανδημίας ανήλθε σε 1,329 δισ. ευρώ.

Οι πρόσθετες έκτακτες δαπάνες λόγω της πανδημίας, φορέων του υπουργείου Υγείας, είχαν προϋπολογιστεί στα 85 εκατομμύρια ευρώ και ανήλθαν σε 353 εκατομμύρια (αύξηση κατά 268 εκατομμύρια ευρώ).

Οι πρόσθετες έκτακτες δαπάνες λόγω της πανδημίας, φορέων κεντρικής διοίκησης πλην του υπουργείου Υγείας, από 42 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν σε 115 εκατομμύρια (αύξηση κατά 73 εκατομμύρια ευρώ).

Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Στο προσχέδιο, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως το έλλειμμα των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα διαμορφωθεί στα 191 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση κατά 72 εκατομμύρια, σε σχέση με την πρόβλεψη Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στήριξης.

Ειδικότερα, τα έσοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 239 εκατομμύρια ευρώ, απεικονίζοντας κυρίως τις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, καθώς και την αύξηση των μεταβιβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία εποπτείας του υπουργείου Παιδείας (Αρεταίειο, Αιγινήτειο) και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΝIΜΤΣ).

Αντίστοιχα, αύξηση ύψους 312 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν και τα έξοδα, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των δαπανών για τη λήψη μέτρων πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

2022

Το 2022, τα νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα έχουν έλλειμμα 220 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στήριξης κατά 141 εκατομμύρια.

Ειδικότερα, τα έσοδα προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά 16 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη μείωση των λοιπών εσόδων των εν λόγω φορέων.

Τα έξοδα αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 125 εκατομμύρια, αποτυπώνοντας τόσο την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, όσο και την αυξημένη δαπάνη μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Δημ.Κ.
Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου