Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

«Κάνουμε πολεμικού τύπου ιατρική» – Κραυγή αγωνίας από το «Αγλαΐα Κυριακού»

Tovima.gr
Τι λέει ο χειρουργός και μέλος ΔΣ «Αγλαΐα Κυριακού», Γιάννης Σκόνδρας για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και πως λύθηκε έστω και προσωρινά το θέμα των χειρουργείων.

Προσωρινή, πρόχειρη λύση που δόθηκε στο παρά πέντε, απέτρεψε, μέχρι το τέλος του μήνα τουλάχιστον, το να σταματήσουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Από τις 8 χειρουργικές αίθουσες στο νοσοκομείο λειτουργούν μόλις 3, καθώς δεν επαρκούν αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές. Εννέα αναισθησιολόγοι έχουν μείνει που καλούνται να εξυπηρετήσουν χιλιάδες παιδιά.

Περίπου 1.000 παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν με την αναμονή, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνά τον 1,5 χρόνο.

Η προσωρινή λύση αφορά μετακίνηση πέντε αναισθησιολόγων, ενώ θα συνδράμει καθημερινά και ένας από το Παίδων «Αγία Σοφία». Παράλληλα, θα προκηρυχθούν 3 θέσεις αναισθησιολόγων.

«Κάνουμε πολεμικού τύπου ιατρική»

«Το 2022 είχαμε διανείμει σε όλες τις υπηρεσίες ένα έγγραφο. Είναι ακριβώς το ίδιο με τώρα, δεν έχει αλλάξει τίποτα», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο χειρουργός και μέλος ΔΣ «Αγλαΐα Κυριακού», Γιάννης Σκόνδρας.

«Το νοσοκομείο το δικό μας είναι ένα ειδικό νοσοκομείο, δεν είναι ένα απλό γενικό νοσοκομείο, εφημερεύει μέρα παρά μέρα για τη μισή Ελλάδα και τη νησιωτική. Έχει πάρα πολλές ανάγκες. Εδώ και περίπου 4 χρόνια λειτουργούμε με περίπου το 50% των δυνατοτήτων στο χειρουργείο, δεν το βγάζουμε προς τα έξω και αυτό ήταν το λάθος μας. Και τώρα που φτάσαμε στο παρα πέντε αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Οι τρεις αίθουσες χειρουργείων που έχουν παραμείνει είναι στην ουσία τίποτα. Δεν φτάνουν, με τρεις αίθουσες το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι και το θέμα της εκπαίδευσης. Εμείς δίνουμε πλήρη ειδικότητα σε γιατρούς που αργότερα θα βγουν έξω και θα δουλέψουν. Η εκπαίδευση είναι το ίδιο σημαντική με το να κάνεις τα παιδιά καλά. Σκεφτόμαστε, αν συνεχίσει αυτό το πράγμα να συμβαίνει, να δηλώσουμε αδυναμία».

«Κάνουμε κάθε μέρα πολεμικού τύπου ιατρική. Έχουμε δηλαδή μπροστά στο χειρουργείο 10, 15 ασθενείς, κάνουμε καθημερινά διαλογή, ποιοι πρέπει να χειρουργηθούν σήμερα», συμπληρώνει.

«Η κατάσταση είναι πολύ πιο τραγική από όσο που βγαίνει προς τα έξω. Ο λόγος που είπαμε να κλείσουμε μια αίθουσα να πάμε στις δύο, είναι για να παραμείνουμε ασφαλείς, γιατί αν ένα πράγμα χαρακτηρίζει το νοσοκομείο που δουλεύω, είναι η ασφάλεια».

Ο κ. Σκόνδρας μίλησε και για τα απογευματινά χειρουργεία που προορίζεται να θεσμοθετήσει το υπουργείο Υγείας.

«Το Παίδων είναι ειδικό νοσοκομείο, δεν είναι ένα νοσοκομείο. Αφού δεν ξέρουν, από αυτά που λένε έτσι φαίνεται, γιατί δεν έρχονται να ρωτήσουν; Ντροπή είναι; Είμαστε μοναδικό νοσοκομείο και δίνουμε πλήρη ειδικότητα».

«Η δημόσια υγεία χρειάζεται ενίσχυση»

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η δημόσια υγεία χρειάζεται πολύ γενναία ενίσχυση», είπε από την πλευρά της, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Όσο και αν ευχαριστούμε το ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό… κάνουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια σε πείσμα μιας διαρκούς ελλειμματικής στάσης της πολιτείας και επειδή στον κορωνοϊό είδαμε πόσο σημαντική είναι η δημόσια υγεία και πόσο βλάφτηκε από την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση, τις περικοπές, το κλείσιμο νοσοκομείων, νομίζω ότι έχουν πια τελειώσει τα ψέματα και θα πρέπει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό για την υγεία, να προβλέψει κονδύλια».

2 σχόλια:

  1. Κανενα προβλημα ,αν αρρωστησουν τα παιδια ορισμενων ,υπαρχει ο ιδιωτικος τομεας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη φωνάζετε...Ο υπουργός κοιμάται...Μόλις ξυπνήσει θα ασχοληθεί με το σακί του Βλάχου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή