Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Έλον Μασκ: Επιτυχημένη η πρώτη εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο ανθρώπου

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Ο ασθενής κατόρθωσε να κινήσει με τη δύναμη της σκέψης του τον κέρσορα στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Ο πρώτος ασθενής στον οποίο εμφυτεύθηκε το τσιπ εγκεφάλου που δημιούργησε η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ, φαίνεται ότι έχει αναρρώσει τελείως. Και το σημαντικότερο: μπορεί να ελέγχει με τη δύναμη της σκέψης του τις κινήσεις ενός κέρσορα στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε νωρίτερα σήμερα ο ίδιος ο ιδρυτής της νεοφυούς (start-up) εταιρείας. «Η πρόοδος είναι καλή. Ο ασθενής δείχνει να έχει αναρρώσει πλήρως, χωρίς παρενέργειες τις οποίες να γνωρίζουμε. Μπορεί να κινεί τον κέρσορα στην οθόνη με τη δύναμη της σκέψης του», είπε ο κ. Μασκ σε ζωντανή εκδήλωση στο Χ (πρώην Τwitter).

Ο κ. Μασκ πρόσθεσε ότι η Neuralink προσπαθεί τώρα να βοηθήσει τον ασθενή να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα click στην οθόνη.

Η εμφύτευση του τσιπ είχε γίνει στον εγκέφαλο του ασθενούς τον περασμένο μήνα. Η εταιρεία είχε λάβει τη σχετική άδεια από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το τσιπ τοποθετήθηκε με τη βοήθεια ρομποτικού βραχίονα. Εμφυτεύθηκε στο σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση της κίνησης. Ο αρχικός στόχος του πειράματος ήταν να ελέγξουν οι ασθενείς τον κέρσορα ή το πληκτρολόγιο του υπολογιστή με τη δύναμη της σκέψης τους.

Ο κ. Μασκ έχει μεγάλες φιλοδοξίες από την Neuralink. Όπως έχει δηλώσει, το τσιπ θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την αντιμετώπιση παθήσεων, όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Φωτογραφία: iStock

1 σχόλιο:

  1. Θα δοκιμασθει πιλοτικα στην ελλαδα στην ηγεσια του υπυγ ,μπας και ξυπνησουν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή