Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Σαφάρι ελέγχων στους γιατρούς για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση – Έρχονται βαριές «καμπάνες»

Σαφάρι ελέγχων στους γιατρούς για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση – Έρχονται βαριές «καμπάνες»

Στην τσιμπίδα των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ θα βρεθούν οι γιατροί για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση μπαίνει στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι όσοι γιατροί βρεθούν ότι συνταγογραφούν αλόγιστα, πιθανώς με άλλο σκοπό, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου ώστε να εντοπίζονται οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις ενέργειες αυτές. Μία απόφαση που έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται.

«Τελείωσε η εποχή της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ, δίνοντας τον τόνο της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στη συνταγογράφηση

Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr για τους ελέγχους αυτούς ξεκίνησε ήδη η διασταύρωση των πληροφοριών για τις συνταγές μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ ώστε ψηφιακά να διαπιστώνεται εάν υπάρχει υπέρβαση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πρώτη φάση εντοπισμού των γιατρών που δεν τηρούν τους κανόνες, θα γίνεται τηλεφωνική σύσταση αλλά και κλήση του γιατρού σε απολογία ώστε να μπορεί να επιχειρηματολογήσει για τη συνταγογράφηση.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Τα τρία μέτρα Άδωνι στα φάρμακα – Συνταγές μόνο με έγκριση ΕΟΠΥΥ, έλεγχοι στους γιατρούς και «μπλόκο» στα ανενεργά ΑΜΚΑ

Αμέσως μετά όμως στη δεύτερη φάση του ελέγχου, εάν συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση τότε θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές, τις οποίες αναμένεται να ενεργοποιήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο έλεγχος πάντως της συνταγογράφησης θα ενεργοποιηθεί και με την εφαρμογή των κλειδωμένων πρωτοκόλλων σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το ποιο φάρμακο θα χορηγείται στην αρχή και ποιο στη συνέχεια.

Για να ξεπεράσει τα πρωτόκολλα ένας γιατρός θα πρέπει να δικαιολογήσει γιατί θέλει να χορηγήσει φάρμακο άλλης γενιάς στον ασθενή του από αυτό που προβλέπεται. Θα πρέπει να δίνεται πρώτα το πράσινο φως από τον ΕΟΠΥΥ για να μπορεί να το συνταγογραφήσει.

Στο μεταξύ για να προωθηθούν τα γενόσημα ώστε να μειωθεί και η συνολική φαρμακευτική δαπάνη, ξεκινά η εφαρμογή της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία σε ποσοστό 30% με έμφαση στα επώνυμα γενόσημα. Μέχρι πρόσφατα ήταν στο 15%.

3 σχόλια:

  1. Ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και άλλες ανοησίες... ! Κάθε κόφτης αντανακλά σε περικοπή στον ασθενή... Κάθε περικοπή και μια καθημερινή συνεχής δυσφήμιση αυτού που παίρνει αποφάσεις... Τι τον νοιάζει τον γιατρό εάν το κράτος δεν καλύπτει τα φάρμακα; Εγώ αυτό το φάρμακο συστήνω, το οποίο δεν στο δίνει το ταμείο... Πήγαινε να στο γράψει ο υπουργός... Όσο για την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση... εδώ γελάμε... Εκεί στο υπουργείο και κυρίως οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την υγεία δεν έχουν καταλάβει τίποτα... Μαγκιές και απειλές στους γιατρούς δεν περνούν... Γιατί...; Γιατί τους έχετε ανάγκη και δεν σας έχουν ΚΑΜΜΙΑ ανάγκη... Μπορούν να πάνε όπου θέλουν.. Καλύτερα θα ήταν να τους παρακαλάγατε με κόσμιο τρόπο για την συνεργασία τους... Περισσότερα θα πετυχαίνατε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβως ,δεν ενδιαφερει καθολου το γιατρο η πολιτικη της υγειας και οφειλει να συστησει το φαρμακο που κρινει με λευκη συνταγη .Τα υπολοιπα τα εχουμε ξανακουσει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή