Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τον υπουργό: Κώλυμα και ανησυχία τι θα γίνει με το Εθνικό Σχεδίου για τον Διαβήτη

Συντάκτης:
Virus

Ανησυχία για αδιέξοδο στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδιασμού για τον Διαβήτη εκφράζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μετά από συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ζήτημα κωλύματος εκπροσώπησης τέθηκε από την πλευρά του Υπουργείου.

Φάκελος με τις δράσεις και το έργο της ομοσπονδίας τη τελευταία δεκαπενταετία καθώς τα στοιχεία των 26 πρωτοβάθμιων σωματείων που την αποτελούν κατέθεσε η ομοσπονδία. Υπόμνημα με θέματα προς επίλυση είχε σταλεί στο Υπουργείο Στη συνάντηση πέρα από τον υπουργό παραβρέθηκαν η νομική σύμβουλος του υπουργού, Νατάσσας Πετρούλια, ενώ την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. εκπροσώπησαν ο πρόεδρος, κΧρήστος Δαραμήλας, η αντιπρόεδρος Α’, Γκόλφω Γεμιστού, η γενική γραμματέας, Αθανασία Καρούνου και η νομική σύμβουλος, Χριστίνα Ντάφη.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. κατέθεσε στον υπουργό Υγείας πλήρη φάκελο με τις δράσεις, τις πιστοποιήσεις και το έργο της Ομοσπονδίας τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς ώστε να καταστεί σαφής η συνεχής συνεισφορά του φορέα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να αναδειχθεί η ηγετική του θέση στο χώρο της διεκδίκησης, εκπαίδευσης και ολιστικής υποστήριξης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη. Από την πλευρά της ομοσπονδία υποστηρίχθηκε ότι είναι επίσημο συνομιλητής «για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον σχεδιασμό, αξιολόγηση, διεκδίκηση και οργάνωση των υπηρεσιών υγείας που σχετίζονται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη». Επίσης η σημασία της υλοποίησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Για το θέμα η ομοσπονδία έχει δημιουργήσει ένα πλήρες οργανόγραμμα κατανεμημένο σε πέντε πυλώνες. Ακόμη επισημάνθηκε το επείγον της εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην αυτοδιαχείριση της πάθησης, ως βασικού πυλώνα πρόληψης των επιπλοκών.

Ως προς την εκπροσώπηση, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να προηγηθεί συνένωση των φορέων, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης, καθώς και επιπλέον προτάσεις σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Από την πλευρά της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ γνωστοποιήθηκε στον υπουργό ότι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, έχει απευθυνθεί εγγράφως τόσο στην άλλη Ομοσπονδία όσο και στα αυτόνομα σωματεία για την ένταξη τους στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη της χώρας, πλην όμως δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση. Ο κ. Γεωργιάδης πρότεινε να οργανωθεί μια συνάντηση των νόμιμων εκπροσώπων των δύο Ομοσπονδιών, παρουσία του, ώστε να γίνει προσπάθεια συνένωσης των δύο φορέων.

Ωστόσο, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκφράζει την ανησυχία της τι θα γίνει με την υλοποίηση του σχεδιασμού σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνένωση και τονίζει την συγκυρία τώρα «που η χώρα καλείται να μετασχηματίσει τις πολιτικές υγείας και εν τέλει το ίδιο το σύστημα υγείας, με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» να υλοποιηθούν οι πιο άρτια δομημένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Ωστόσο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δηλώνει ότι εφόσον υπάρξει επίσημη πρόσκληση από το Υπουργείο, θα παρευρεθεί δια εκπροσώπων του Δ.Σ. της και του Νομικού της Συμβούλου στη συνάντηση, προκειμένου να γίνει μια εφ’ όλης της ύλης διερευνητική συζήτηση. Στην ανακοίνωσή της σχολιάζεται πως «η αίσθηση που επικράτησε ήταν ότι η πρόταση του Υπουργού δε συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες διευκρινίσεις, εγείροντας ερωτηματικά».

1 σχόλιο:

  1. Ένας είναι ο Εθνικός.....Σχεδιασμός κορόιδα! Να κοπούν λεφτά από παντού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή