Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: Επιπλέον 889.526 στοιχίζουν οι εργολάβοι στο Δημόσιο – Πιο οικονομικές οι καθαρίστριες (πίνακας)

Γιάννα Σουλάκη - iatropedia

Αγώνα μέχρις εσχάτων ανακοινώνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, για να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σε κόντρα μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εργαζομένων στο ΕΣΥ εξελίσσεται το θέμα της επιστροφής των εργολάβων στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης των νοσοκομείων που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αντέδρασαν εμπράκτως με κινητοποιήσεις την Πέμπτη (01.02.2024) έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ από την πλευρά της Πολιτείας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε τρίμηνη παράταση στις συμβάσεις των καθαριστριών, επισημαίνοντας ωστόσο, πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει στο διάστημα αυτό, είτε να προσληφθούν από τους εργολάβους ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται στο ΕΣΥ, είτε να το πάρουν απόφαση πως η δουλειά τους στα νοσοκομεία τελειώνουν.

«Εύχομαι οι εργαζόμενοι να είναι επαρκώς ενημερωμένοι και να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για τη ζωή τους. Όπως τόνισα, όποιος εργαζόμενος με ΣΟΧ θέλει να προσληφθεί σήμερα ή κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών σε εργολάβο υπηρεσιών καθαριότητας στα νοσοκομεία, θα φροντίσω εγώ ο ίδιος να προσληφθεί», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης.

ΠΟΕΔΗΝ: «Θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι στο Δρομοκαΐτειο»

Σχεδόν 900.000 ευρώ παραπάνω από το τη μισθοδοσία των καθαριστριών στοιχίζουν στο ΕΣΥ οι εργολάβοι, αναφέρει με στοιχεία που προσκομίζει από την ΠΟΕΔΗΝ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Οι εργολάβοι μας πήγαν στα δικαστήρια ελληνικά και ευρωπαϊκά, γιατί αποκλείστηκαν από τους διαγωνισμούς. Καταθέσαμε εμπεριστατωμένες οικονομοτεχνικές μελέτες. Έχασαν γιατί είναι πολύ ακριβότεροι και στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Σχεδόν 900.000 χιλιάδες ευρώ ακριβότεροι», τονίζει ο ίδιος.

Δίνει δε στη δημοσιότητα συγκεκριμένους πίνακες που αποδεικνύουν τα παραπάνω:


Μ. Γιαννάκος – ΠΟΕΔΗΝ: Μόνο με επιχειρήματα θα πείσουμε

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο τα παραπάνω στοιχεία κατατέθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και οι εργολάβοι έχασαν τις προσφυγές.

«Περάσαμε από χίλια κύματα δεν θα αφήσουμε τώρα να έρθουν εργολάβοι. Μετά 9 χρόνια. Θα αγωνιστούμε…. Εμείς θα αγωνισθούμε σθεναρά. Θέλουμε να κατέβει κάτω ο Υπουργός Υγείας να κουβεντιάσει με τις καθαρίστριες. Με επιχειρήματα. Έτσι θα πείσουμε για το δίκιο μας», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, με τις 50 καθαρίστριες του Δρομοκαΐτειου θα αγωνιστούν μέχρις εσχάτων να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι στο νοσοκομείο. Αυτό ήταν άλλωστε, όπως λέει, το πρώτο νοσοκομείο που έδιωξε τους εργολάβους τον Νοέμβριο του 2015.

«Οι 50 συμβασιούχες καθαρίστριες κάνουν δουλειά για 100 εργολαβικές. Δουλεύουν περισσότερες ώρες με τη θέλησή τους, καλύπτουν την αποχώρηση 20 και πλέον καθαρόστριων. Τους χρωστάνε πάνω από 100 ρεπό στην καθεμία αλλά δεν διαμαρτύρονται. Γιατί γνώρισαν τι σημαίνει εργολάβος. Εκφοβισμός, εργασιακός μεσαίωνας», τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει.

«Να θυμίσω ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να ανανεώσει τις συμβάσεις. Πήγαμε πολλές φορές έξω από τα υπουργεία με τις καθαρίστριες. Γιατί οι καθαρίστριες υπέγραφαν στον εργολάβο σύμβαση για 4 ώρες εργασίας και με εκβιασμό της απόλυσης δούλευαν 8 ώρες την ημέρα χωρίς ρεπό και άδειες. Γιατί υπέγραφαν για 700 ευρώ μισθό το μήνα και ελάμβαναν 400 ευρώ. Για να ξεφύγουν τους ελέγχους έβαζαν στη τράπεζα όλο το μισθό και έρχονταν ο μπράβος του εργολάβου με την απειλή της απόλυσης, εκβιασμούς πήγαιναν στο ΑΤΜ της τράπεζας και του επέστρεφαν το μισό μισθό πίσω», τονίζει ο ίδιος.

Οι καθαρίστριες διεκδίκησαν δικαστικά τα νόμιμα χρήματα των μισθών τους και κέρδισαν πάνω από 10.000 ευρώ ως αποζημίωση η οποία καταβλήθηκε από τους εργολάβους με την απειλή κατασχέσεων και τη μη δυνατότητα συμμετοχής τους σε νέους διαγωνισμούς.

«Είναι παράνομο λένε να συνεχίσουν τη δουλειά. Τα ίδια μας λέγανε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Όμως 20.000 εργαζόμενοι δουλεύουν 9 χρόνια χωρίς διακοπή ούτε μιας ημέρας», εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος.

«Θα παλέψουμε ώστε όλοι οι συμβασιούχοι να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις», σχολιάζει για τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, μιλώντας στο iatropedia.gr.

«Με αγώνες καταφέρνουμε το αυτονόητο, να παραμείνουμε στην δουλειά! Είναι ντροπή αυτές οι δηλώσεις! Να κρατήσει ο κ. Γεωργιαδης τις συμβουλές του! Αν θέλει να γίνει μεσάζοντας των εργολάβων να αλλάξει επάγγελμα. Εμείς οι μαχόμενοι υγειονομικοί, θα παλέψουμε ώστε όλοι οι συμβασιούχοι να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Θα παλέψουμε για σταθερή και μόνιμη δουλειά! Κανένας εφησυχασμός! Πάμε δυναμικά για την απεργία στις 22/2, μαζί με το σωματείο μας, μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς!», σημειώνει.

1 σχόλιο:

  1. Μα τι λέτε ρε παιδιά; Το συζητάτε επειδή το λέει ο τηλεπλασιε; Υπήρχε περίπτωση να είναι φθηνότεροι οι εργολάβοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή