Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Ο ECDC προειδοποιεί για ξέσπασμα επιδημίας ιλαράς

Συντάκτης:
Μαρία Αλιμπέρτη VIRUS

Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη είναι πιθανό να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, όπως διαβλέπει το ECDC. Ήδη η ιλαρά κυκλοφορεί ευρέως σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ανησυχητικό είναι πως σε ορισμένες περιοχές δεν έχουν εμβολιαστεί αρκετοί άνθρωποι κατά της δυνητικά θανατηφόρας νόσου.

Αύξηση των περιστατικών ιλαράς κατά 18% σε 9 εκατομμύρια παγκοσμίως κατέγραψαν ΠΟΥ και το CDC. Οι θάνατοι από ιλαρά αυξήθηκαν κατά 43% συγκριτικά με πέρυσι με 130.000 θανάτους το 2022. Κατά την προηγούμενη χρονιά, διαγνώστηκαν 2.361 λοιμώξεις από ιλαρά σε χώρες μέλη ΕΕ που εποπτεύει το ECDC, εκ των οποίων περίπου το 75% αναφέρθηκε από τη Ρουμανία, ήτοι 1.755 συνολικά, σύμφωνα με το NLTimes.nl Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ραγδαία φέτος ενώ έξι άτομα πέθαναν από ιλαρά στη Ρουμανία και ένα άτομο πέθανε στην Ιρλανδία.

Τα στοιχεία από τη Ρουμανία προβληματίζουν αφού «η επιδημία στη Ρουμανία συνεχίζεται από τα μέσα Φεβρουαρίου 2023 και στις 5 Δεκεμβρίου 2023, το Υπουργείο Υγείας κήρυξε εθνική επιδημία ιλαράς», τονίζει το ECDC. Από τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Ρουμανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας προκύπτει ότι η Ρουμανία έχει καταγράψει 4.679 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2023 και της 6ης Φεβρουαρίου 2024. Η Ρουμανία είχε επίσης τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά, με 92,16 μολύνσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους. Ακολουθούσε το Λιχτενστάιν (76,32), στη συνέχεια η Αυστρία (20,72), το Βέλγιο (5,94) και η Εσθονία (3,0). Η Αυστρία και η Γαλλία αντιμετώπισαν ακόμη τα δικά τους κρούσματα ιλαράς. Μεταξύ 2020 και 2022, υπήρξαν πολύ λίγες λοιμώξεις λόγω των μέτρων κατά του κοροναϊού.

Η σημασία του εμβολιασμού

Σήμα κινδύνου στέλνεται για τα ανεμβολίαστα παιδιά κάτω των πέντε ετών και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Υπάρχει χαμηλός έως μέτριος κίνδυνος σοβαρής νόσου για ανεμβολίαστα άτομα ηλικίας άνω των πέντε ετών που δεν είναι ανοσοκατεσταλμένα. Τέτοιου είδους επιδημίες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε ομάδες πληθυσμού που δεν εμβολιάζονται. Στο παρελθόν εκδηλωνόταν σε άτομα από μεταρρυθμιστικές χριστιανικές θρησκευτικές κοινότητες, οι οποίες θεωρούν τους εμβολιασμούς ως παραβίαση των αρχών τους. Τα τελευταία χρόνια εκεί όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να μην εμπιστεύονται τα εμβόλια και τη χρήση τους.

Στην χώρα μας εγκύκλιος εκδόθηκε με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την άμεση χορήγηση του εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας. Η επιτροπή καλεί σε άμεσο εμβολιασμό παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Επίσης, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς, κατά τη σύσκεψη τη οποίας κρίθηκε πως η ανοσία του Ελληνικού πληθυσμού είναι ικανοποιητική αφού το 89.8% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς όπως προκύπτει οροεπιδημιολογική μελέτη αποτύπωσης της ανοσίας έναντι της ιλαράς το διάστημα 2020-2021, είτε μέσω παρελθούσας νόσησης ή μέσω εμβολιασμού. Συνεπώς εκτιμάται ότι δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου