Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Χατζηδάκης: Διάλογος με τις ασφαλιστικές για το «δικαίωμα στη λήθη»

Συζητήσεις για κώδικα δεοντολογίας που θα αποδέχεται την πλήρη ίαση των ογκολογικών ασθενών προτίθεται να ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών


Έναρξη διαλόγου για την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο στο τραπεζικό σύστημα και την ιδιωτική ασφάλιση εξήγγηλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 8ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Ο υπουργός προανήγγηλε την συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, την γενική γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα του υπουργείου Θεώνη Αλαμπάση και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, για τη διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας και στη χώρα μας, ώστε οι επιβιώσαντες από καρκίνο να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ασφαλίσεις ζωής για δανειακά προϊόντα και στην Ελλάδα.

Ο κώδικας θα προβλέπει τη συνεκτίμηση κινδύνου μετά από συγκεκριμένα χρόνια πλήρους ίασης, ώστε οι πρώην ασθενείς να έχουν ίσα δικαιώματα, όπως οι υπόλοιποι πολίτες.

Το δικαίωμα στη λήθη ξεκινά να συζητείται και στην Ελλάδα

Με τις νομοθεσίες επιστεγάζονται όλα, γιατί τις καλές προθέσεις δεν τις ασπάζονται όλοι

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ολόκληρη η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω συνεργασία στην κατεύθυνση αυτή.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών ως «κουμπαρά της οικονομίας» όμως πρόσθεσε πως «κανένας κουμπαράς δεν έχει αξία χωρίς ανθρώπους».

Βήμα μπροστά, όμως με νομοθεσία

Στη συζήτηση που ακολούθησε για την επιβίωση των ασθενών, ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης, με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, είπε πως «το πιο δύσκολο ταξίδι, αρχίζει με το πρώτο βήμα». Και πρόσθεσε πως «Σήμερα πήγαμε ένα βήμα μπροστά. Βλέπουμε τη θετική πλευρά», για να προσθέσει πως με τις νομοθεσίες επιστεγάζονται όλα, γιατί τις καλές προθέσεις δεν τις ασπάζονται όλοι. Πρέπει να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη».

Το δικαίωμα στη λήθη

Το «δικαίωμα στη λήθη», είναι το δικαίωμα των πρώην ασθενών με καρκίνο που επεβίωσαν από τη νόσο τους, να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό για την προσωπική ή την επαγγελματική τους ζωή και την δυνατότητα να ασφαλιστούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι εφικτό πάντα.

Ελάχιστες είναι οι χώρες της Ε.Ε. που έχουν ψηφίσει σχετική νομοθεσία, επιτρέποντας την πρόσβαση των πρώην ογκολογικών ασθενών σε τραπεζικά και ασφαλιστικά προϊόντα μετά από 5, 10 ή 15 χρόνια πλήρους ίασης. Κάποιες χώρες μάλιστα διαθέτουν μόνο κώδικα δεοντολογίας ο οποίος δεν είναι θεσμοθετημένος ως νόμος του κράτους.

Τώρα, οι ειδικοί προτείνουν περιορισμό του χρονικού διαστήματος πλήρους ίασης μεταξύ 2-5 ετών ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου.

Σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στα όργανα της Ε.Ε. με την ευρωπαία επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου να επισημαίνει την ανάγκη για αντιμετώπιση του προβλήματος θεσμικά, με νομοθεσία της Ε.Ε., κάτι το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

1 σχόλιο: