Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για ιλαρά: Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» - Να αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου - cnn.gr

Γυναίκα περπατά στην πλατεία ΣυντάγματοςAP Photo/Petros Giannakouris

Την ανάγκη η εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς να φθάσει σε όλες τις περιοχές της χώρας στο 95%, προκειμένου να εξαλειφθεί το νόσημα, επισημαίνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Όσο υπάρχουν περιοχές που οι εμβολιασμοί είναι χαμηλοί, η ιλαρά θα επανέρχεται και θα εμφανίζει μία κυκλικότητα, όπως λέμε για προβλήματα δημόσιας υγείας, που έρχονται ξανά και ξανά, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Να σημειωθεί ότι η ανοσία του Ελληνικού πληθυσμού σήμερα κρίνεται ικανοποιητική, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αφού το 89.8% των συμμετεχόντων έχουν αντισώματα έναντι της ιλαράς (προστασία από τη νόσο), είτε μέσω παρελθούσας νόσησης ή μέσω εμβολιασμού.

Οι κόκκινες περιοχές και οι Ρομά

Η έξαρση της ιλαράς λοιπόν, εμφανίζεται και πάλι μετά το 2017 – 2018 και στην Ελλάδα, μετά την έξαρσή της σε χώρες της Ευρώπης, όπως Ρουμανία, Βρετανία και Αυστρία. Ωστόσο δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθησυχάζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, σημειώνοντας ότι οι περιοχές εκείνες που βρίσκονται στο κόκκινο, είναι η Μακεδονία, η Θράκη και η Δυτική Ελλάδα. Ο πληθυσμός δε εκείνος που εμφανίζει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι οι Ρομά, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, προσθέτοντας ωστόσο η πανδημία δεν φαίνεται να σταμάτησε τους εμβολιασμούς.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Εν τω μεταξύ ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, τη δημιουργία σχετικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, για να παρακολουθεί την πορεία της νόσου. Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των μελών της ομάδας εργασίας με σκοπό να εκτιμηθεί ο κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων στη χώρα μας και να προταθούν συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του νοσήματος.

Η Ομάδα Εργασίας, βρίσκεται υπό το συντονισμό της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και αναπληρωματικού μέλους ΔΣ ΕΟΔΥ, κυρίας Βασιλικής Παπαευαγγέλου. Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν επίσης, η Καθηγήτρια και Πρόεδρος της ΕΕΕ κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, η Πρόεδρος ΔΣ της ΜΚΟ «Υγεία για 'Όλους» κυρία Ελένη Σωτηροπούλου, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Η σύσταση της ομάδας εργασίας κρίθηκε σκόπιμη καθώς υπάρχουν αναφορές για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη Ρουμανία με περισσότερα από 3.000 δηλωθέντα κρούσματα, στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα τα έτη 2022 - 2023

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας υγείας, στη χώρα μας, η τελευταία επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώθηκε το 2017-2018 με περισσότερα από 3200 κρούσματα, ενώ τα έτη 2022 και το 2023 δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα.

Τα δυο έως τώρα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός του 2024, αφορούσαν σε ενήλικες με πρότερη επαφή με άτομο που διαμένει σε χώρα με έξαρση κρουσμάτων ιλαράς. Διερευνάται η πιθανότητα και άλλων δύο κρουσμάτων μεταξύ των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό).

Με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων κρίνεται υψηλή. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης αποτύπωσης της ανοσίας έναντι της ιλαράς το διάστημα 2020-2021, η ανοσία του Ελληνικού πληθυσμού κρίνεται ικανοποιητική αφού το 89.8% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς (προστασία από τη νόσο), είτε μέσω παρελθούσας νόσησης ή μέσω εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθίσταται φανερό ότι στην παρούσα φάση δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, όμως οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και ο πληθυσμός της χώρας μας να είναι ενήμερος και να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών.

«Βασικό μου μήνυμα και κρίσιμη στρατηγική μας αυτή τη στιγμή, είναι ο εμβολιασμός όπως είπαμε παραπάνω, να αγγίξει το 95% σε όλη τη χώρα», επισημαίνει ο καθηγητής Χατζηχριστοδούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου