Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Εξοργισμένοι οι ασθενείς και οι γιατροί με τα αδιέξοδα του ΕΣΥ.


Εξοργισμένοι οι ασθενείς και οι γιατροί με τα αδιέξοδα του ΕΣΥ.

Η Υγεία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έγιναν «είδη πολυτελείας». Οι συνεχείς περικοπές και οι περιορισμοί σε φάρμακα και παροχές, οι μειώσεις στη χρηματοδότηση και η συμπίεση των προϋπολογισμών τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ, δημιουργούν τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους πολίτες, τονίζει η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την σημερινή μεγάλη κινητοποίηση  και την στάση εργασίας σε όλες τις υγειονομικές δομές.
Η τραγική έλλειψη υγειονομικού, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού έχουν μετατρέψει σε οριακές και επικίνδυνες  τις συνθήκες λειτουργίας των Υπηρεσιών Υγείας. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων, ακροβατούν καθημερινά, ανάμεσα στους δικαίως εξοργισμένους πολίτες, με καταρρακωμένο ηθικό, εξαιτίας τόσο των απαράδεκτων συνθηκών μέσα στις οποίες καλούνται να εργαστούν, όσο και των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα των μισθολογικών περικοπών. Τα αρνητικά εκκαθαριστικά, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, αντί να αμείβεται με αξιοπρεπή τρόπο για τις υπηρεσίες που προσφέρει, υποχρεώνεται να καταβάλλει και επιστροφές λόγω των μεγάλων μισθολογικών περικοπών και της ταυτόχρονης ύπαρξης δανειακών υποχρεώσεων, είναι πλέον καθεστώς. Ταυτόχρονα, η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή εφημεριών και υπερωριών έχουν εξωθήσει το υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό σε επισχέσεις εργασίας και κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Την ώρα λοιπόν που καθημερινά το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζουν εικόνα διάλυσης, η Συγκυβέρνηση μιλά για «εξορθολογισμό» στην Υγεία, καταργώντας ουσιαστικά την οποιαδήποτε πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού (περίπου 30%) που είναι μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι, μερικής απασχόλησης χωρίς τα απαραίτητα ένσημα για βιβλιάριο υγείας, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή δεν μπορούν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι», μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά ακόμη και εργαζομένων - ασφαλισμένων.

Η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ.

Τα αποτελέσματα  από την υλοποίηση του Εφαρμοστικού Νόμου 4052/1-3-12 στην Υγεία θα είναι καταστροφικά.  Στο νέο Μνημόνιο και στον Εφαρμοστικό Νόμο για την Υγεία, εκτός από την προωθούμενη αξιολόγηση των Μονάδων ώστε να μειωθούν  Διευθύνσεις, Τομείς και Τμήματα, προβλέπεται και η κατάργηση – συγχώνευση πάνω από πενήντα (50) μικρών και μεσαίων Νοσοκομείων που διασυνδέθηκαν με μεγαλύτερα, με σκοπό τη δραστική περιστολή των δαπανών. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι στη Μ. Βρετανία επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων ούτε την αποδοτικότητά τους βελτίωσαν, αλλά ούτε και τα οικονομικά ελλείμματα μείωσαν.
Η εξέλιξη αυτή στη Ελλάδα της φτώχειας και της ανέχειας, θα είναι δραματική για τη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, καθώς συμπεριλαμβάνει την προοπτική συγχώνευσης - κατάργησης ακόμη και Νομαρχιακών Νοσοκομείων πράγμα που έχει ξεσηκώσει – και δικαίως - τις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες.
Η εργασιακή και μισθολογική εξόντωση του προσωπικού των Νοσοκομείων γίνεται καθεστώς και ο κίνδυνος της απόλυσης δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση, δεδομένου ότι η μνημονική δέσμευση για μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, αφορά και το χώρο της Υγείας.

Η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ με έλλειμμα των 4 δις ευρώ θα οδηγηθεί σε λίγους μήνες σε ολοσχερή κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, που θα οδηγηθούν σε οικονομικό στραγγαλισμό, εξαιτίας των νοσηλίων που μένουν ανεξόφλητα ήδη από τους Ασφαλιστικούς Φορείς προς τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, λοιπόν, ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει άμεσα έως το φθινόπωρο να βρεθεί σε καθολική αδυναμία αποπληρωμής των άμεσων υποχρεώσεών του, με επιταχυνόμενη τη συσσώρευση χρεών και ορατό κίνδυνο να επανέλθουμε στην προ της συστάσεώς του κατάσταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.  

Την ίδια στιγμή, η σοβαρή έλλειψη σε υλικά και κυρίως αντιδραστήρια, απαραίτητα για τη λειτουργία των Μικροβιολογικών και Βιοχημικών Εργαστηρίων του Οργανισμού, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς τα περισσότερα –κυρίως στην Περιφέρεια- έχουν κλείσει και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κατευθύνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια καταβάλλοντας συμμετοχή 15% στις διενεργούμενες εξετάσεις.

Η έλλειψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, δεδομένου ότι ενώ απαιτούνται 22.000 γιατροί -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της Διοίκησης του Οργανισμού- αυτή τη στιγμή εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ μόνο 12.000 γιατροί (7.000 γιατροί του ΙΚΑ και 5.000 συμβεβλημένοι). Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει ειδικότητα ογκολόγου-παθολόγου, με αποτέλεσμα γιατροί άλλων ειδικοτήτων (πχ παθολόγοι και χειρουργοί) στους οποίους κατευθύνονται οι ασθενείς με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, για συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. καρκινοπαθείς) να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν εξαιτίας του πλαφόν που έχει οριστεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Β.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου