Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Eπικίνδυνη για την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού η κατάσταση στο ψυχιατρείο Τρίπολης

Μετά τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν τα τελευταία γεγονότα, στο ΨΝΤ ξεσκεπάστηκε η παντελής εγκατάλειψή του, από θεούς κι ανθρώπους… στο έλεος της τύχης και του καιρού.

Γιατί με τόσες ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ελλείψεις, ούτε οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού μπορούν να συνεισφέρουν θετικά…

Το γράψαμε και θα το ξαναγράψουμε, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ δεν είναι οι εξαγγελίες στα κανάλια και οι συνεντεύξεις στα μικρόφωνα, με βαρύγδουπες ατάκες και μεγαλεπήβολες δηλώσεις.

Πολιτική Υγείας, είναι καλά οργανωμένος σχεδιασμός και οικονομοτεχνικές μελέτες, άρτια κατηρτισμένες, με πρόγραμμα υλοποίησής τους, συγκεκριμένο και άμεσο.

ΌΛΑ τα άλλα είναι πολιτικοί ελιγμοί, καιροσκοπισμός και χονδροειδής εμπαιγμός όσων ζουν το μαρτύριο της σταγόνας εκ των έσω…. (όπου σταγόνα είναι η τσιγκούνικη παροχή )

Είχαμε αναφέρει πως υπήρξε έγγραφο –κραυγή απελπισίας, προς το ΥΥΚΑ από το ΨΝΤ, λίγο πριν την απανθράκωση του άτυχου ασθενή, για την ανικανότητα του ελάχιστου αριθμητικά προσωπικού, να αντεπεξέλθει –ακόμα και υποτυπωδώς- στις ανάγκες του τεράστιου (αναλογικά) αριθμού των ασθενών.

Το έγγραφο αυτό, εστάλη στις 12/2/2013 με αριθ. Πρωτ. 3134 και έθετε το θέμα της απειλητικής –για την ασφάλεια των ασθενών κυρίως- έλλειψης ιατρών.

Αυτό επιβεβαιώθηκε οικτρά στη συνέχεια, αφού μόλις μια εβδομάδα μετά, είχαμε την απανθράκωση του ασθενή και όσες αποκαλυπτικές αλήθειες ήρθαν στο φως…

Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ίδια. Στο ΨΝΤ κανένας δεν έδωσε έστω και προσωρινή λύση ανάγκης στο θέμα των ελάχιστων ιατρών.

Απ΄ όσα πληροφορηθήκαμε, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Τομέα, απέστειλε σήμερα με την ένδειξη ΕΠΕΙΓΟΝ, καινούργιο έγγραφο, προς τον Υπουργό Υγείας, Υφυπουργό, Αναπλ. Διοικήτρια, Εισαγγελείς και κάθε αρμόδιο όργανο, με το οποίο ζητάει την άμεση ΜΕΙΩΣΗ του αριθμού των κλινών (και επομένως των ασθενών) στο ΨΝΤ επικαλούμενη τον ελάχιστο αριθμό των Ιατρών που είναι μόλις 3 για το ΨΝΤ και 1 για το ΚΨΥ.

Στο έγγραφό της η διευθύντρια, επικεντρώνεται στην ανικανότητα των ιατρών (λόγω του αριθμού τους) να δέχονται νέα περιστατικά προς περίθαλψη, αλλά και να παρέχουν φροντίδα στους ήδη υπάρχοντες.

Ζητά να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των κλινών στα Τμήματα Εισαγωγών και δηλώνει πως είναι αδύνατη η εισαγωγή νέων περιστατικών, με την σημερινή αλγεινή επικρατούσα κατάσταση και την ανήκουστη αναλογία ιατρών – ασθενών.

Υπενθυμίζουμε πως στο ΨΝΤ υπάρχουν 106 κλίνες σε 2 τμήματα εισαγωγών και 2 ξενώνες που στεγάζονται εκεί με χρόνια περιστατικά και αυτή την εποχή έχουν 86 ασθενείς. Οι εξωνοσοκομειακές δομές, έχουν 110 ασθενείς. Οι ιατροί του ΨΝΤ είναι μόλις 4 !!!

3 μέσα στο ΨΝΤ και 1 στο Κ.Ψ.Υ.

Με απλά Ελληνικά οι 4 ιατροί καλύπτουν 196 ασθενείς και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ !!!!!

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ…..

Το αίτημα λοιπόν της αναπληρώτριας διευθύντριας, είναι σαφές και επείγον.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ αν δεν μειωθούν οι κλίνες τουλάχιστον στα τμήματα εισαγωγών και δηλώνει την παύση των εισαγωγών νέων περιστατικών, υπό αυτές τις συνθήκες.

Περιμένουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τον Υπουργό να δει με ενδιαφέρον την κατάσταση. Είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ η απαξιωτική συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας και κάθε θεσμικού οργάνου προς το ΨΝΤ.

Και πολύ καλά κάνουν και απαιτούν την άμεση μείωση των ασθενών.

Αν αναλογιστούμε, πως το ΨΝΤ καλύπτει 10 Νομούς και έχει μόνο 4 ιατρούς σε 200 ασθενείς με τόσο ιδιαίτερες ανάγκες, αντιλαμβανόμαστε την κραυγή αγωνίας της διευθύντριας.

Ο Υπουργός πότε θ΄ ακούσει την αγωνία της?

Της Γιούλης Παπαδοπούλου

ISARKADIAS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου