Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ε.Σ.Υ. γεμάτο διευθυντές χωρίς νοσηλευτές!

ΔΥΟ ΑΝΑ ΚΛΙΝΙΚΗ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.000 ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Της Ελένης Πετροπούλου

«Επιδημία» διευθυντών έχει χτυπήσει τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας: ένας στους τρεις ειδικευμένους γιατρούς που υπηρετεί στο ΕΣΥ είναι διευθυντής! Συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν περί τις 2.500 κλινικές με περίπου ισάριθμες οργανικές θέσεις διευθυντών, ενώ υπηρετούν τουλάχιστον 5.000 διευθυντές. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο σε κάθε μία κλινική αντιστοιχούν δύο διευθυντές όταν υπάρχουν ολόκληρες κλινικές χωρίς νοσηλευτές ή ακόμη και χωρίς ασθενείς....

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν κλινικές στελεχωμένες αποκλειστικά από την ιατρική ελίτ της χώρας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Αθήνας, στο οποίο λειτουργούν κλινικές μόνο με διευθυντές: δύο γιατροί υπηρετούν στον Ενδοκρινολογικό Τμήμα, και οι δύο διευθυντές, έξι στο Ουρολογικό επίσης διευθυντές, αντίστοιχα 6 γιατροί - διευθυντές υπηρετούν στη Χειρουργική Κλινική. Όπως προκύπτει μάλιστα από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε αρκετές περιπτώσεις, νοσοκομεία λειτουργούν με το 70% του ιατρικού δυναμικού τους να κατέχει τον βαθμό του διευθυντή.

Δέσμευση

Το θέμα απασχόλησε και την τρόικα στην πρόσφατη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει άμεσα σε μεταρρύθμιση του συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ» το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας προβλέπει ριζικές αλλαγές στον τρόπο απόκτησης του βαθμού. Σήμερα -σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο- οι γιατροί δεν αξιολογούνται και δεν κρίνονται προκειμένου να γίνουν διευθυντές. Ο τίτλος του διευθυντή αποκτάται -στην κυριολεξία- διά ανατάσεως της χειρός σε μαζικές συνελεύσεις στα αμφιθέατρα των νοσοκομείων και με προφορικές διαβεβαιώσεις των υποψηφίων περί του βιογραφικού τους.

Αυτό αλλάζει, και το σχέδιο του υπουργείου Υγείας επαναφέρει την αξιολόγηση του υποψηφίου από ειδική επιτροπή και υπό προϋποθέσεις. Επιπρόσθετα, προβλέπει τη θέσπιση του όρου: «διευθυντής κλινικής» ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα με την... επικάλυψη αρμοδιοτήτων που σήμερα μπλοκάρει την ομαλή λειτουργία των κλινικών. Το ίδιο σχέδιο περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους συντονιστές διευθυντές, τους «αδικημένους» του συστήματος (απέκτησαν τον βαθμό ύστερα από κρίσεις αρμοδίων συμβουλίων και λαμβάνουν ελάχιστα ευρώ περισσότερα από τους διευθυντές, ενώ δεν συμμετέχουν στις εφημερίες), οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό με τον επιμελητή Α. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους συντονιστές διευθυντές να ασκούν ιδιωτικό έργο, εντός του νοσοκομείου κατά την πρωινή λειτουργία και για 1-2 φορές την εβδομάδα. Οι συντονιστές διευθυντές θα μπορούν να δεχθούν όσους ασθενείς επιθυμούν και θα αποδίδουν στο νοσοκομείο το 40% (το ποσοστό δεν έχει ακόμη «κλειδώσει») από την αμοιβή τους.

Τα στοιχεία πάντως για κάποια από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας είναι αποκαλυπτικά για τον τρόπο που εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη και σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία. Ειδικότερα:

Στο Αντικαρκινικό Ν0οσοκομείο «Άγιος Σάββας» υπηρετούν 149 διευθυντές σε σύνολο 208 γιατρών. Δηλαδή τουλάχιστον επτά στους δέκα γιατρούς είναι διευθυντές.

Στο «Μεταξά», από τους 122 γιατρούς, οι 87 είναι διευθυντές, με το ποσοστό να φθάνει το 71,3%.

Στον Ευαγγελισμό, οι διευθυντές και πάλι υπερτερούν αριθμητικά αφού έξι στους δέκα γιατρούς είναι διευθυντές. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του ΕΣΥ διαθέτει μόλις 111 γιατρούς επιμελητές Α' και Β' και 169 διευθυντές.

Αντίστοιχα στο Σισμανόγλειο (έχει διασυνδεθεί με το «Αμαλία Φλέμινγκ») οι διευθυντές αποτελούν το 53% του ιατρικού δυναμικού του νοσοκομείου. Σε σύνολο 280 ειδικευμένων γιατρών, οι 150 κατέχουν τον βαθμό του διευθυντή.

Ολοι διευθυντές χωρίς αξιολόγηση

Με τον ισχύοντα νόμο σχεδόν όλοι οι νοσοκομειακοί ιατροί φθάνουν στον βαθμό του διευθυντή, χωρίς καμία ουσιαστική κρίση και αξιολόγηση. Ειδικότερα, προάγονται στον βαθμό του διευθυντή όλοι οι επιμελητές Β' του ΕΣΥ με δέκα χρόνια προϋπηρεσίας. Μοναδική προϋπόθεση είναι να ψηφιστούν -στην κυριολεξία- με ανάταση χειρός από την πλειοψηφία των ειδικευμένων γιατρών ανά τομέα (π.χ. χειρουργικός, παθολογικός κ.ο.κ,) του νοσοκομείου σε κάποιο αμφιθέατρο.

Η τελευταία προσπάθεια διόρθωσης του στρεβλού συστήματος έγινε σχετικά πρόσφατα, από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος καθιέρωσε τη βαθμίδα του συντονιστή διευθυντή, στόχος του τότε υπουργού Υγείας ήταν να τεθούν επικεφαλής στις κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, αντί να διευθύνουν οι διευθυντές εκ περιτροπής. Σήμερα υπολογίζεται ότι από τους περίπου 5.000 διευθυντές, περίπου 250 είναι συντονιστές.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, η μισθολογική διαφορά μεταξύ του συντονιστή διευθυντή και του διευθυντή είναι ελάχιστη: οι μεικτές ετήσιες αποδοχές του διευθυντή είναι 34.152 ευρώ και του συντονιστή ? διευθυντή είναι 36.825 ευρώ (τα ποσά αφορούν το 2012) με τους διευθυντές να πληρώνονται και για τις εφημερίες.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι εκτός από τις νόμιμες οικονομικές απολαβές που επιφέρει ο τίτλος του διευθυντή, οι γιατροί με τον τρόπο αυτό μπορούν να αυξήσουν και τις άτυπες συναλλαγές καθώς ο τίτλος «πουλάει» στον ασθενή, ο οποίος ευκολότερα υποκύπτει σε παράτυπες διαδικασίες.
Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» υπηρετούν 149 διευθυντές σε σύνολο 208 γιατρών

Στο «Μεταξά», από τους 122 γιατρούς, οι 87 είναι διευθυντές, με το ποσοστό να φθάνει το 71,3%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου