Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

"Εξίσωση χωρίς λύση" η επιβίωση του ΕΟΠΥΥ

Από Βασίλη Βενιζέλο - YGEIA360.GR

Με 1.373 διοικητικούς υπαλλήλους και 6.089 γιατρούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι θα είναι λιγότεροι κατά 550 έως το τέλος του 2013, αλλά και με την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να εκτιμάται ότι θα "κλείσει" στο τέλος του έτους στα 2,618 δισ. ευρώ, έναντι 4,1 για το 2011 και 2,880 δισ. ευρώ για το 2012, αποτελεί την "σκληρή" πραγματικότητα ότι οι δαπάνες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) περιορίζονται δραστικά για τον Οργανισμό, αλλά όχι για τους ασφαλισμένους, η οικονομική συμμετοχή των οποίων για την προμήθεια των φαρμάκων τους έχει φθάσει το 2013 στο δυσθεώρητο... 24,5%, έναντι ποσοστών 18,5% για το 2012 και 11% για το 2011!

Μάλιστα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι θα εμφανίσει νέο έλλειμμα ύψους 683 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013 για όλο το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας στην Υγεία για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στον ΕΟΠΥΥ να καθιστά βέβαιες νέες "αιματηρές" για τους ασφαλισμένους περικοπές δαπανών και παροχών, το επίπεδο των οποίων έχει ήδη φθάσει στο μη παρέκει...

Με αυτά τα συγκεκριμένα δεδομένα και την αμείλικτη πραγματικότητα την οποία εμφανίζουν οι σχετικοί αριθμοί, απορία μεγίστη προκαλεί η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετά από σχετική οδηγία της Task Force Greece, για την άμεση ενοποίηση όλων των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας, χωρίς την διοικητική "ομπρέλλα" του ΕΣΥ και χωρίς το ιατρικό έργο να αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προετοιμάζει την ενοποίηση υπό έναν νέο, ενιαίο φορέα για τα 200 Κέντρα Υγείας της χώρας, τους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό του Οργανισμού και τις 169 υγειονομικές μονάδες και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ από τον Οργανισμό θα αφαιρεθεί το ιατρικό έργο, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να αποτελέσει, πρώτον, ένα επιτελικό, στρατηγικού ρόλου διοικητικό κέντρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, αλλά ίσως και των δημοσίων νοσοκομείων, και, δεύτερον, τον μοναδικό φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται το σύνολο των πληρωμών προς όλους τους παρόχους του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι τα κορυφαία στελέχη του ΕΟΠΥΥ εξηγούν σε κάθε ευκαιρία ότι η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας για τον ΕΟΠΥΥ για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς του Οργανισμού αποτελεί μία "εξίσωση χωρίς λύση"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου