Ένα δραματικό τοπίο στη δημόσια υγεία έχει αρχίσει εδώ και καιρό να σχηματίζεται, με τους ασφαλισμένους να βιώνουν τις επιπτώσεις του. Ενοποίηση των ταμείων σε έναν αμφίβολο Ενιαίο Φορέα, αυξήσεις στα νοσήλια και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που θα συζητηθούν και θα αναλυθούν στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου και η Ένωση Γιατρών στο Ωδείο Ρεθύμνου.
Η εκδήλωση ξεκινάει στις 8 το βράδυ, εισηγητής θα είναι ο Γιάννης Μπασκόζος, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και οι γιατροί καλούν τους πολίτες και τους φορείς να δώσουν το «παρών» για να ενημερωθούν για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα.
«Η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2012 προβλέπει την ενοποίηση τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ένα υπερταμείο δέκα εκατομμυρίων ασφαλισμένων με το ίδιο χαμηλό επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Το μοντέλο λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ δεν είναι καινούριο, αλλά αντιγράφει ένα παρωχημένο σύστημα υπηρεσιών υγείας, όπως είναι σήμερα το σύστημα του ΟΑΕΕ, εξισώνοντας τις παροχές υγείας προς τα κάτω. Αποτέλεσμα της εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος θα είναι η υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, η σύνθλιψη μεμονομένων ιατρείων προς όφελος συμφερόντων λίγων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Στεφανάκης, εξηγώντας τα νέα δεδομένα.
Ιδιαίτερα, είπε, για το 1 εκατομμύριο 700 χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, η υποβάθμιση των παροχών είναι δραματική, αφού χάνουν και την επιλογή του γιατρού και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτούς πέραν του ημερήσιου τετραώρου που προβλέπεται, αλλά και την κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΠΥ εάν επιλέξουν γιατρό εκτός συστήματος, την ίδια στιγμή που έχουν υποστεί μειώσεις αποδοχών, περικοπές δώρων επιδομάτων, αδυναμία να εισπράξουν εφάπαξ.
Η πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ο κ. Στεφανάκης, είναι πάγια, ρεαλιστική, κοστολογημένη και προκύπτει από εμπειρία χρόνων.
«Είναι ένα σύστημα στο οποίο συμμετέχουν όσοι γιατροί ενδιαφέρονται, όλοι ασφαλισμένοι των ταμείων έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν γιατρό και έχουν 24ωρη πρόσβαση σε αυτόν. Σε ό,τι αφορά την αμοιβή των γιατρών να είναι βάσει επικαιροποιημένου κρατικού τιμολογίου με αμοιβή κατά πράξη και περίσταση», είπε.
Κάλεσμα στους πολίτες για στήριξη της προσπάθειας των Ιατρικών Συλλόγων απευθύνει ο Ι.Σ. Ρεθύμνου.
«Είναι ένα σύστημα στο οποίο συμμετέχουν όσοι γιατροί ενδιαφέρονται, όλοι ασφαλισμένοι των ταμείων έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν γιατρό και έχουν 24ωρη πρόσβαση σε αυτόν. Σε ό,τι αφορά την αμοιβή των γιατρών να είναι βάσει επικαιροποιημένου κρατικού τιμολογίου με αμοιβή κατά πράξη και περίσταση», είπε.
Κάλεσμα στους πολίτες για στήριξη της προσπάθειας των Ιατρικών Συλλόγων απευθύνει ο Ι.Σ. Ρεθύμνου.
«Οι χρήστες και οι χρηματοδότες του ασφαλιστικού συστήματος είναι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και δικαιούνται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όταν τις χρειάζονται, όπως και οι γιατροί πρέπει να δουλεύουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Πρέπει να ενεργοποιηθούν φορείς και πολίτες για να μην εφαρμοστεί το σύστημα που προγραμματίζεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάκης.
"Ενταφιάζονται οι δομές υγείας"
«Η χώρα μας βιώνει μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση, μια τρομακτική υποβάθμιση όλων των υγειονομικών δεικτών, κάτι που αποδεικνύεται από διεθνείς αλλά και εθνικές μελέτες. Μέσα σε ένα χρόνο, η εξουσία των τοκογλύφων με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο ενταφιάζει οποιαδήποτε δομή θυμίζει κράτος πρόνοιας, κοινωνική αλληλεγγύη, δημόσια και δωρεάν υγεία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξωθούνται μακριά από το σύστημα δημόσιας υγείας και οδηγούνται στον καιάδα του μνημονίου, με πρώτους σε αυτή τη λίστα τους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τις ευπαθείς ομάδες».
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου Γιάννης Σαριδάκης την κατάσταση στο χώρο της υγείας.
Ειδικά στο νομό Ρεθύμνου μάλιστα, όπως είπε η κρίση λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις λόγω της γνωστής υποβάθμισης σε δομές υγείας από παλιά. «Είναι το τελευταίο στην Κρήτη το Ρέθυμνο σε δομές υγείας και πρόνοιας. Το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας απαξιώνονται, δοκιμάζουν διαλυτικές καταστάσεις που αποψιλώνουν το προσωπικό, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις υλικών, κακή ποιότητα υλικών και φαρμάκων εξαιτίας της πολιτικής του μνημονίου και αυτήν την περίοδο ειδικά που ετοιμάζονται μαζικές αποχωρήσεις και καταργήσεις θέσεων στον οργανισμό του νοσοκομείου, επιστρέφουμε σε επίπεδα πριν το 1985, πριν δηλαδή τη σύσταση του πρώτου οργανισμού του. Το ΙΚΑ καταρρέει, η μοναδική ιδιωτική κλινική του νομού είναι κλειστή και όλα αυτά συνθέτουν ένα δραματικό τοπίο στη δημόσια υγεία», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου