Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Αλλά τέσσερα ταμεία στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας

Οι γιατροί θα κάνουν χρήση του συνταγολογίου του ΙΚΑ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με τους Οργανισμούς που απαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), προκειμένου να ελέγχεται η κατανάλωση φαρμάκων.
 
Στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αναμένεται να ενταχθούν το Φεβρουάριο άλλα τέσσερα Ασφαλιστικά Ταμεία, το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων), ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΜ - ΜΜΕ και Οίκος Ναύτου. Οι γιατροί θα κάνουν χρήση του συνταγολογίου του ΙΚΑ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με τους Οργανισμούς που απαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), προκειμένου να ελέγχεται η κατανάλωση φαρμάκων.
Σύμφωνα με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας κ.κ. Α. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη, παρότι το 2010 και το 2011 μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων κατά 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ (ένα δισ. το 2010 και 650 εκατ. ευρώ το 2011), εν τούτοις στο ΕΤΑΑ, στο ΤΑΥΤΕΚΩ, στο ΕΤΑΜ - ΜΜΕ και στον Οίκο Ναύτου αυξήθηκε κατά 170 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το ΤΑΥΤΕΚΩ παρουσίασε αύξηση 10%. Στόχος είναι να υπάρξει περαιτέρω μείωση της δαπάνης το 2012 κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

«Πρέπει όλοι να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αναγκαίες τις παρεμβάσεις προκειμένου να «πιαστεί» ο στόχος περιορισμού των δαπανών υγείας το 2012 στα επτά δισεκατομμύρια ευρώ. «Αν δεν πετυχαίναμε αυτό το στόχο θα αναγκαζόμασταν να μειώσουμε τις συντάξεις κατά 12%», τόνισε. Αναφερόμενος ειδικά στο ΙΚΑ είπε ότι τα τελευταία χρόνια ο Κλάδος Σύνταξης χρηματοδοτούσε την Υγεία. «Η στρόφιγγα αυτή έχει πλέον κλείσει. Πιστεύω όμως, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα», τόνισε.

Οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν και στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (9% η συμμετοχή κατά μέσο όρο, έναντι 30% σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες). Στο εξής - είπαν - η συμμετοχή των ασφαλισμένων θα διαμορφώνεται ανά φάρμακο και όχι ανά συνταγή.

Από τον νέο χρόνο αναμένεται νέα πτώση των τιμών των φαρμάκων, εξαιτίας της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον μείωση 1,5%, η οποία θα γίνεται κλιμακωτά. Η δεύτερη μείωση αφορά φαρμακεία τα οποία κάνουν τζίρο 40.000 ευρώ και άνω τον μήνα.


Αντιδράσεις

«Την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε 400 εκατομμύρια ευρώ.
Την ώρα που τα φαρμακεία κλείνουν από την πιστωτική ασφυξία των πολυεθνικών και των τραπεζών. Ο υπουργός κ. Λοβέρδος επέλεξε να μειώσει ακόμη περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των φαρμακοποιών», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θ. Αμπατζόγλου. «Τον καθιστούμε υπεύθυνο», πρόσθεσε, «για το χάος που θα επικρατήσει από το νέο έτος στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης».
Θα είναι μια διαδικασία διαβούλευσης και συγκρούσεων, αλλά το συνταγολόγιο του ΙΚΑ πρέπει να επεκταθεί και στα άλλα Ταμεία προκειμένου να ελέγχεται η δαπάνη», τόνισε ο κ. Λοβέρδος. Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό θα ισχύσει μόνο για τα Ταμεία που είναι ΝΠΔΔ. «Τα αυτοδιαχειριζόμενα που είναι ΝΠΙΔ δεν μας απασχολούν», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου