Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΨΕΙΣ : ΣΕΝΑΡΙΟ Α : ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ


Θά ήθελα από τούς συναδέλφους πού συμμετέχουν στό blog καί στό facebook νά φανταστούν καί νά περιγράψουν τί θά συνέβαινε-κατά τήν άποψή τους-άν πράγματι κανείς δέν πήγαινε νά υπογράψει σύμβαση μέ τόν ΕΟΠΥΥ.
Βαρβάρα Παπαδοπούλου
Καρδιολόγος
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Σε αυτήν την περίπτωση Βαρβάρα, θα προέβλεπα τα εξής:
- Θα δημιουργείτο αρχικά μείζον πολιτικό ζήτημα, που η Κυβερνώντες δια των ΜΜΕ και εν γένει του Μηχανισμού που στήριξε όλα τα μέτρα της τελευταίας 2ετίας, θα πυροδοτούσαν τον Κοινωνικό Αυτοματισμό εναντίον των ιατρών.
- Οι εναπομείναντες 7000 ιατροί του ΙΚΑ, που αυτόματα εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, θα αναλάμβαναν την εξυπηρέτηση του Συστήματος.
- Λόγω έλλειψης ιατρών, θα επεκτεινόταν το δικαίωμα των εν λόγω ιατρών του ΙΚΑ να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους στο ιατρείο τους, με πρόσθετη αμοιβή, μια που θα «περίσσευαν» 260 εκατ.€ από την αποζημίωση των αρνητών της σύμβασης.
- Θα προκηρύσσονταν συμβάσεις έργου στο ΙΚΑ, με άμεση κάλυψη θέσεων εντός 2 εβδομάδων. Ο σημερινός καθαρός μισθός ενός συμβασιούχου έργου στο ΙΚΑ είναι περίπου 1000€ – έτσι θα μπορούσαν να προσλάβουν έως 3000-4000 με χρήση των Νόμων 3232/2004, 3302/2004 & 3518/2006 κάνοντας χρήση του άρθρου «περί εκτάκτων αναγκών».
- Το Κράτος θα συμβαλλόταν άμεσα με τα μεγαθήρια της ιδιωτικής Υγείας (τύπου ΙΑΣΩ, ΥΓΕΙΑ κλπ), που ήδη διαθέτουν και λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία ΠΦΥ όλων των ειδικοτήτων με συνεργαζόμενους ιατρούς. Στο ίδιο πλαίσιο θα μπορούσαν να γίνουν συμβάσεις με γνωστές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που ήδη λειτουργούν δικά τους δίκτυα με ιατρούς.
- Οι ιθύνοντες θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της προκλητής ζήτησης με καθιέρωση πολύμηνης συνταγογράφησης στους χρόνιους ασθενείς, καθώς και με διεκπεραίωση της επαναλαμβανόμενης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από μη ιατρούς (διοικητικούς ή νοσηλευτικό προσωπικό). Καθόλα νομότυπο, όταν την τελική υπογραφή την θέτει ιατρός.

Emm.Polyzopoulos
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δυστυχώς αυτό το σενάριο έχει ήδη καταρρεύσει λόγω των ιατρών του ΙΚΑ, λόγω της ένταξης των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων στην Α' βάθμια περίθαλψη και λόγω της συμμετοχής των διαγνωστικών κέντρων a priori στον ΕΟΠΥΥ.

Αννα Μαστοράκου

1 σχόλιο:

  1. Οι ιατρικοί σύλλογοι θα πρέπει:
    Α Να «ξαναθυμηθούν» τις κόκκινες γραμμές τους (συλλογική σύμβαση, ελεύθερη συνταγογράφηση κλπ)
    Β. Να θέλουν να δημιουργήσουν «πολιορκητικό κριό» για να μπορούν να διαπραγματευτούν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. Αυτό προυποθέτει την δημιουργία ενιαίου και αδιάσπαστου μετώπου των ελευθεροεπαγγελματιών (σε πρώτη φάση γιατί αυτοί είναι αυτή την στιγμή οι «αναλώσιμοι»). Δεν υφίσταται όμως αρραγές μέτωπο εάν δεν διαφυλάσσεται η ιση μεταχείρηση αυτων που μετέχουν. (Γιατί δεν μας ενοχλεί ότι λήγουν αζημίως οι συμβάσεις του ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ και μας ενοχλεί η συζήτηση… ΚΑΙ οι γιατροί του ΙΚΑ να μην συμμετέχουν σε αυτόν τον ΕΟΠΥΥ??). Δεν υφίσταται αρραγές μέτωπο με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ διαφόρων υποομάδων συναδέλφων. Ολοι θα πρέπει να θυσιάσουμε κάτι από τα κεκτημένα…διαφορετικά θα κυριαρχούν οι τακτικές του κάθε …ΕΟΠΥΥ.
    Μόνο οι σύλλογοι μπορούν (?) να αποφασίσουν και να περιφρουρήσουν την αποφασή τους: Κανένας ελευθεροεπαγγελματίας σε αυτόν τον ΕΟΠΥΥ (…ΚΑΝΕΝΑΣ!!!) μέχρι να μπορούν να διαπραγματευτούν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για τις «κόκκινες» γραμμές τους. Διαφορετικά θα κυριαρχούν οι εκβιαστικές τακτικές του υπουργείου …και οι «προσωπικές τακτικές» του κάθε συναδέλφου που μαθηματικά σίγουρα θα οδηγήσουν στην παγίδα. Παγίδα είναι ..και η αναξιοπρέπεια-φτώχεια στον ΕΟΠΥΥ ..και η αναξιοπρέπεια-«τα παίρνω μαύρα» στον ΕΟΠΥΥ..και η αναξιοπρέπεια-φτώχεια του εργαζόμενου στο super-market Υγείας.
    Θ.Σακαρετσάνος Παιδίατρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή