Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Μ. ΜΑΡΚΑΤΟΣ: Το ΦΕΚ 262 και η κατάντια της ΠΦΥ στην Ελλάδα

Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
 Ο κύβος ερρίφθη. Το υπουργείο προχώρησε σε μια εξαιρετικά έξυπνη και διαλυτική ταυτόχρονα για το Ιατρικό Σώμα κίνηση. Προφανώς βλέποντας ότι «δεν μαζεύονται τα κουκιά» με τις γελοίες αντιμισθίες των 4 μισθολογικών ομάδων του ΕΟΠΥΥ, ακόμα και μετά από τις αγωνιώδεις κινήσεις του να στρατολογήσει «νέους γιατρούς» στο Σύστημα, πέταξε μια βόμβα μεγατόνων μόλις προ λίγων ωρών. Έχετε ήδη διαβάσει, φαντάζομαι, το ΦΕΚ 262. Αλλά τι λέει αυτό το ΦΕΚ με λίγα λόγια, και αρχικά ασχολίαστα:
  • ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, τέλος από 1/1/12.
  • Αφήνει όλους τους γιατρούς τους συμβεβλημένους με ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ να μπουν, αν θέλουν, στον ΕΟΠΥΥ.
  • Τους αναγκάζει να πληρώνονται κάθε επίσκεψη 10 € (!!) και βάζει πλαφόν 200 επισκέψεις.
  • Τους αναγκάζει να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ σε 10 ημέρες από την δημοσίευση του ΦΕΚ, δηλαδή μέχρι 26 Δεκεμβρίου, ή με άλλα λόγια σε 5 εργάσιμες ή αλλιώς μέχρι την Παρασκευή !!!
  • Τα χρήματα για την πληρωμή των γιατρών που θα συμβληθούν στον ΕΟΠΥΥ, για το πρώτο 6μηνο, θα είναι το 50% των χρημάτων που πληρώθηκαν πέρυσι στα αντίστοιχα ταμεία που συνενώθηκαν.
 Τι σημαίνουν όλα αυτά;
 Αρχικά, με το πρόσχημα της έλλειψης του απαραίτητου χρόνου για την μετάβαση στον ΕΟΠΥΥ, με τον τρόπο λειτουργίας που μας είχαν παρουσιάσει, προτείνουν κάτι τελείως διαφορετικό, για το οποίο πρέπει να διαμορφώσουμε γνώμη σε 5 εργάσιμες. Η μαεστρία του αιφνιδιασμού σε όλο της το μεγαλείο.
Βάζουν όλους τους γιατρούς στο Σύστημα πετώντας τους ξεροκόμματα και μετά από 6 μήνες θα έχουν την άνεση να πετάξουν έξω, με παρόμοιες τακτικές, τους περισσευούμενους.
Ασφαλώς και δεν θέτουν θέμα ελεύθερης συνταγογράφησης, αφού όλοι «θα έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στον ΕΟΠΥΥ», άρα αν κάποιος αρνηθεί να συμμετέχει σε αυτή την απάτη θα θεωρηθεί ότι αρνείται και την προσφερόμενη από τον ΕΟΠΥΥ συνταγογράφηση.
Σημαντική παρατήρηση. Από τον Σεπτέμβριο ο ΟΠΑΔ δεν έχει προχωρήσει σε συμβάσεις με τους νέους συναδέλφους, σε όλη τη χώρα. Τι θα γίνει με αυτούς; Ούτε στον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή;
Δεν είναι καθόλου τυχαίοι οι πανηγυρισμοί των προέδρων του ΙΣΑ και του ΙΣΘ για αυτήν την κατάπτυστη κατάληξη. Μήπως κάπου πουληθήκαμε; Μήπως κάποιοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη μας; Μήπως κάποιοι θα γίνουν γενικοί γραμματείς ή υπουργοί ως ανταλλάγματα για τις υπηρεσίες τους;
Δεν είναι καθόλου τυχαία η απουσία του ΠΙΣ από αυτές τις τελευταίες διαβουλεύσεις, για τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους.
Τέλος, ας φανταστούμε μια εικόνα του (πολύ κοντινού) μέλλοντός μας. Θα ανοίγουμε τα ιατρεία μας τις πρώτες 2 ή 3 ημέρες κάθε μήνα, οι ασθενείς μας πανικόβλητοι, για να προλάβουν το πλαφόν, θα συνωστίζονται στην αναμονή και μετά θα μπορούμε άνετα να ασχοληθούμε με οτιδήποτε άλλο (συλλογή ελαιοκάρπου, παραγωγή εσπεριδοειδών, κτηνοτροφικές εργασίες, κλπ), μέχρι τις 3 πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα, κ.ο.κ.
Και τώρα τι; Θα προλάβουμε έκτακτη ΓΣ του ΠΙΣ, έκτακτες ΓΣ των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, διαμόρφωση θέσης μετά από συντονισμένες ενέργειες των κατά τόπους Συλλόγων, συναντήσεις ειδικοτήτων, κλπ, σε 5 εργάσιμες; Φοβάμαι πως όχι. Φοβάμαι πως ούτε εγώ που γράφω τώρα αυτές τις γραμμές δεν έχω συνειδητοποιήσει στην ολότητά του το ΦΕΚ 262. Το οποίο φαίνεται να είναι η ταφόπλακα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στην Ελλάδα. Εύχομαι να μη βγω αληθινός αλλά θέλει πολύ δουλειά, σε ένα Ιατρικό Σώμα που εκεί που έβρισκε στοιχειωδώς το ρυθμό του, το χτυπάνε πάλι αλύπητα. Οψόμεθα. Άλλωστε το μέλλον είναι κυριολεκτικά θέμα 5 ημερών….
 
* Ο Μιλτιάδης Μαρκάτος είναι Γ.Γ. Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου