Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΨΕΙΣ: ΣΕΝΑΡΙΟ Β : ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΜΕΣΩ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΣ


Θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά το σενάριο του αιτήματος της μαζικής ένταξης όλων των ιατρών στον ΕΟΠΥΥ, με μαζική εξουσιοδότηση στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, με το εξής σκεπτικό: Αφού ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα μεγάλο  "μονοψώνιο", δηλαδή κρατικό μονοπώλιο για 9,5 εκατομ. ασφαλισμένους, και αποτελεί εθνικό σύστημα παροχής Α'βάθμιας περίθαλψης με κλειστό προϋπολογισμό ύψους 6,2 δις, και εφόσον δεν έχει θεσμοθετηθεί η "ελεύθερη συνταγογράφηση", τότε δεν πρέπει να υπάρχουν "αποκλεισμοί" συναδέλφων από το σύστημα.

Εαν υπήρχε η δυνατότητα να δημιουργηθεί πανελλαδικό μέτωπο, αυτό θα οδηγούσε στην διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης ή συλλογικής διαπραγμάτευσης με τον ΕΟΠΥΥ,  δεδομένου ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερα χρονικά περιθώρια σύναψης "ατομικών συμβάσεων". 
Αυτό έχει ήδη επιτευχθεί εν μέρει από την ΠΟΣΙΠΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτ. -Εργαστηρ.- Πρωτθοβ. Υγείας), που έχει εξουσιοδοτηθεί από τα μέλη της να διαπραγματευτεί συνολικά με τον ΕΟΠΥΥ, τους όρους της σύμβασης των εργαστηρίων. Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με τον κ. Βουδούρη και επέρχεται τρίτη σήμερα, για οριστικοποίηση στα σημεία "σύγκλισης" του προσχηματικού διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου