Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΙΚΑ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ



Η γραφειοκρατία του ΙΚΑ πρωτοτύπησε για άλλη μία φορά. Βρέθηκε τρόπος διοικητικής παρέμβασης στο ιατρικό έργο των συμβασιούχων Πυρηνικών Ιατρών που διενεργούν σπινθηρογραφήματα μυοκαρδίου (στατικό-δυναμικό), οι οποίοι στερούνται πλέον του δικαιώματος επιλογής του φαρμάκου  για τη διενέργεια της ανωτέρω εξέτασης. Η οποιαδήποτε επιλογή πλην του γνωστού "θαλίου" - που όμως έχει αντικατασταθεί από νεώτερης γενιάς ραδιοφάρμακα με μικρότερη ακτινική επιβάρυνση - αποδεικνύεται ζημιογόνα ??? για το ΙΚΑ.  

Επισυνάπτεται απάντηση του Σ.Ε.Ι.Π.Ι.

                                                                                                                  

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΕΛΛΗΝΩΝ  ΙΔΙΩΤΩΝ  ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ  ΙΑΤΡΩΝ

 ΘΕΜΑ:  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΘΑΛΙΟΥ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ


                             13/12/2011
ΠΡΟΣ:          ΙΚΑ/Γεν. Δνση Υπ. Υγείας/Δνση Υγ. Υπηρ./Τμ. Ανοικτής Περίθαλψης 45808 15-12-11
ΚΟΙΝ: Γρ. Δκτή ΙΚΑ ΕΤΑΜ 5319/15.12.11
 Γρ. Προέδρου ΕΟΠΥΥ 578 16/12/2011
          Πρόεδρο ΚΕΣΥ 138927 16.12.11
ΕΕΠΙΒ
ΠΟΣΙΠΥ

Λάβαμε γνώση του υπ’αρ. πρωτ. Γ32/1333, 05/12/2011 έγγραφό σας, με θέμα την απαραίτητη υποβολή τιμολογίων θαλίου κατά τη διενέργεια σπινθηρογραφημάτων μυοκαρδίου, ως προϋπόθεση εκκαθάρισης των υγειονομικών δαπανών των συμβασιούχων εργαστηρίων.
Είμαστε υποχρεωμένοι να σας επισημάνουμε ότι αυτή σας η απαίτηση αντιβαίνει σε επιστημονικούς κανόνες που άπτονται της διεθνούς ιατρικής πρακτικής, στους όρους της σύμβασης και στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα:
 1ον) Στις συμβάσεις μας τουλάχιστον των παλαιοτέρων συναδέλφων, δεν αναγράφεται ότι πρέπει να αποστέλλουμε τιμολόγια και ουδέποτε έχουμε λάβει κάποιο αντίστοιχο έγγραφο από την Διεύθυνση του ΙΚΑ. Επομένως δεν είναι κατανοητό από που προκύπτει αυτή η απαίτηση.
2ον) Mε τη αριθμ. 4427/91 γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, η εκκαθάριση των ιατρικών πράξεων γίνονται με τη διατύπωση «σπινθηρογράφημα στατικό καρδιάς» και «σπινθηρογράφημα δυναμικό καρδιάς», χωρίς να αναφέρει το ενδεδειγμένο ραδιοϊσότοπο, το οποίο έγκειται στη διακριτική επιστημονική ευχέρεια του Πυρηνικού Ιατρού να το επιλέξει.
3ον) Κατά το άρθρο 3 του Ν3418 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) ορίζεται η επιστημονική ελευθερία κάθε ιατρού που ενεργεί βάσει γενικά αποδεκτών κανόνων και μεθόδων της ιατρικής επιστήμης και ανάλογα με την εξειδίκευσή του, τις γνώσεις του, την εμπειρία του και τη διεθνή πρακτική. 
4ον) Το θάλιο δεν είναι το μοναδικό ραδιοφάρμακο με το οποίο πραγματοποιείται το στατικό και δυναμικό σπινθηρογράφημα καρδιάς. Τα νεώτερα τεχνητιο-παράγωγα ραδιοφάρμακα χρησιμοποιούν ως ισότοπο το 99mTc και  είναι συνήθως το Tetrofosmin και το Sestamibi. Η επιλογή του ραδιοφαρμάκου και η μεθοδολογία της εξέτασης πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά την κρίση του Πυρηνικού Ιατρού και ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς.
5ον) Πρωτίστως, η χρήση των προαναφερθέντων τεχνητιοπαραγώγων προσφέρει πολλά κάποια πλεονεκτήματα όπως περισσότερες πληροφορίες με την ίδια μελέτη (έλεγχος κινητικότητας, Κλάσματος εξωθήσεως, κ.ά.) ενώ πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός της βελτιστοποίησης της ακτινοπροστασίας του εξεταζομένου κι ευρύτερα και του περιβάλλοντος.
Ανάλογα με τις δόσεις που θα χρησιμοποιηθούν η χορήγηση του θαλίου δίνει 2-3 φορές μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας στον ασθενή (σημειώνεται ότι ο χρόνος ημιζωής του 99mTc είναι 6h ενώ του θαλίου 72h). Δεύτερον, το θάλιο δεν έναι άμεσα διαθέσιμο και παραγγέλλεται κάθε δόση ατομικά από παραγωγές εταιρείες του εξωτερικού, σε αντίθεση με τα ραδιοφάρμακα του 99mTc-
Tetrofosmin και 99mTc-Sestamibi που έχουν καλύτερη διαθεσιμότητα στο εργαστήριο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η ταλαιπωρία και η ακύρωση εξετάσεων από μη έγκαιρη παραλαβή του ραδιενεργού θαλίου, ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου η διανομή του ραδιοφαρμάκου πραγματοποιείται με μία ημέρα καθυστέρησης σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
6ον) Για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέρουμε παραπάνω  έχει γίνει στο παρελθόν και σύσταση προφορική (ως καλύτερη πρακτική) σε Πυρηνικούς Ιατρούς από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, κατά τους περιοδικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στα εργαστήρια, να μειώσουν την χρήση θαλίου γιατί αυτή είναι και η Διεθνής πρακτική.
7ον) Τέλος η γνωστοποίηση  φορολογικού στοιχείου των ιατρών, είναι αντίθετο στο  άρθρο 85 του Ν 2238/1994 που προβλέπει σαφώς το φορολογικό απόρρητο "οι φορολογικές δηλώσεις ...........οι πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων, τα φύλλα ελέγχου , οι αποφάσεις του Προισταμένου της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας και κάθε στοιχείο του φακέλου που έχει σχέση με τη φορολογία ή άπτεται αυτής είναι απόρρητα και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίηση τους σε οποιοδήποτε άλλον εκτός από τον φορολογούμενο τον οποίο αφορούν». Για τα τιμολόγια ο μόνος αρμόδιος να ελέγξει είναι η Αρμόδια Φορολογική Αρχή και κανένας άλλος. Συνεπώς η πράξη ελέγχου τιμολογίων είναι πέραν της αρμοδιότητας του ΙΚΑ, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα να μην εκκαθαριστεί η υγειονομική δαπάνη.
Θεωρούμε ότι το έγγραφο σας, στερείται επιστημονικής και νομικής υπόστασης και ζητούμε την άμεση ανάκλησή του. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
            Ο  Πρόεδρος                              Η Γραμματέας

Χατζηπαναγιώτου Θεόδωρος                      Μαστοράκου Αννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου