Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Αναστάσιος Βασιάδης : Οι προοπτικές της υγείας για το 2012

Στην Αυγή  κάθε Νέου Έτους  , συνηθίζεται να γίνεται ένας απολογισμός των όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς που έληξε, να καταγράφονται οι προβλεπόμενες εξελίξεις και οι προοπτικές που διανοίγονται και να προγραμματίζονται οι περαιτέρω δράσεις.
Αυτή η παράδοση επιβάλλεται να τηρηθεί ιδιαίτερα σε αυτή την ιστορική συγκυρία, σε ό, τι αφορά την Υγεία και το Ιατρικό Επάγγελμα. Δεν μπορεί άλλωστε να παραβλεφθεί  ο συμβολισμός  των καθιερωμένων για το Νέο Έτος ευχών που πρωταρχικά εμπεριέχουν  την έννοια ΥΓΕΙΑ.
Ο απολογισμός, οι αναμενόμενες εξελίξεις και η προετοιμασία για τις προβλεπόμενες αντιπαραθέσεις αφορούν τόσο την κυβερνητική πλευρά, όσο και την Ιατρική Κοινότητα.
Οι Κυβερνητικοί Παράγοντες που τη χρονιά που λήγει πρωταγωνίστησαν σε μία πρωτοφανή, για τα ιστορικά ιατρικά χρονικά, απροκάλυπτη επίθεση εναντίον συνολικά του Ιατρικού Σώματος, ήδη έχουν κάνει τους απολογισμούς και σχεδιασμούς τους  για το επερχόμενο διάστημα. Η όλη πρακτική και μεθόδευση που ακολουθείται, χαρακτηρίζεται από το βεβιασμένο των ενεργειών, λόγω προφανώς της αναγκαιότητας να υπάρξουν τετελεσμένες καταστάσεις στο χώρο της Υγείας, ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων. Ήδη, έχουν μελετηθεί και έχουν προβλεφθεί οι περαιτέρω κινητοποιήσεις του Ιατρικού Σώματος και έχουν προαποφασισθεί οι επιλεκτικές κινήσεις πλαγιοκόπησης και εξουδετέρωσης των ιατρικών αντιδράσεων.
Το 2012 ξεκινάει με πανιατρικές απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες ευλόγως δημιουργούν κλίμα αμηχανίας για τους Κυβερνητικούς Παράγοντες  και ανασφάλειας  για τους πολίτες . Ήδη από κυβερνητικής πλευράς    αναρτώνται εσπευσμένα στο διαδίκτυο καταστάσεις ιατρών που δήλωσαν ότι αποδέχονται να υπηρετήσουν πρόσκαιρα τον ΕΟΠΥΥ με τους θλιβερούς όρους οι οποίοι υποβαθμίζουν δραματικά την ιατρική οντότητα και περιφρονούν απροκάλυπτα την αξιοπρέπεια των πολιτών. Η πραγματικότητα ωστόσο την οποία βιώνει και επιβεβαιώνει κάθε Ιατρικός Σύλλογος, είναι ότι οι ιατροί αντιλαμβανόμενοι την παγίδα στην οποία έχουν πέσει, σπεύδουν να αποσύρουν τα ονόματά τους από τις λίστες της ντροπής, καθιστώντας τις  ανακριβείς, ύποπτες  και αποπροσανατολιστικές  για τους πολίτες.
Στο κλίμα του κηρυγμένου πλέον πολέμου μεταξύ Ιατρών και Κυβέρνησης, η Ιατρική Κοινότητα κάνει το δικό της απολογισμό, μετρά και κοστολογεί  τις συνέπειες της κυβερνητικής αδιαλλαξίας, καταγράφει την αυτοκριτική της και απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, σχεδιάζει το μέλλον της  το οποίο ταυτίζεται απόλυτα  με το μέλλον της Υγείας και της Περίθαλψης των πολιτών
Βασικό απολογιστικό στοιχείο που πρέπει προεισαγωγικά  να ληφθεί υπόψη, είναι το γεγονός ότι τη χρονιά που λήγει, ο Ιατρικός Κόσμος βρέθηκε απέναντι σε ένα συμπαγές σύστημα εξουσίας, όπου όλες οι επιμέρους εκφάνσεις του, Κυβερνητικοί Παράγοντες, Νομοθετική Εξουσία, Διοικητική Αρμοδιότητα, Δικαιοσύνη και Μ.Μ.Ε., συντάχθηκαν εναντίον του Ιατρού ως φυσικής, επαγγελματικής και επιστημονικής οντότητας , προκειμένου  να τον μετατρέψουν επιστημονικά και επαγγελματικά, άβουλο εξάρτημα στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των ανηλεών επιχειρηματικών συμφερόντων, που εισβάλλουν απροκάλυπτα στο χώρο της Υγείας. Και όλα αυτά υπό το πρόσχημα της σοβούσας οικονομικής κρίσης και των επιταγών των δανειστών της χώρας.
Μπροστά σε αυτή τη συντονισμένη επίθεση, η Ιατρική Κοινότητα αντέταξε σθεναρή αντίδραση, που τελικά  κλόνισε το συμπαγές μέτωπο εξουσίας, το οποίο μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους απεμπλοκής από τα αδιέξοδα  στα οποία από τις δικές του επιλογές οδηγήθηκε.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ως κεντρικός επιτελικός φορέας εκπροσώπησης της Ιατρικής Κοινότητας, αφού εξήντλησε τον προβλεπόμενο εκ της θεσμικής του ιδιότητας  διάλογο, διακήρυξε τις ανυποχώρητες ιατρικές θέσεις με αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων Γενικών Συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους. Ειδικότερα, κατά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2011, οι θέσεις του Ιατρικού Κόσμου οριοθετήθηκαν απόλυτα, ενώ προσδιορίστηκε και συγκεκριμένος σχεδιασμός ενεργειών.
Η γενικότερη κατάσταση στο χώρο της Υγείας, ενόψει της αυγής του 2012, διαμορφώνεται ως εξής :
Ο  επισφαλής  ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να κάνει τα πρώτα του βήματα μέσα σε γενικότερο κλίμα απαξίωσης, μετά από επανειλημμένες αναβολές και  εν μέσω εντόνων ιατρικών κινητοποιήσεων,  αφού για την καθιέρωσή του οι κυβερνώντες δεν φείσθηκαν κανενός θεμιτού και αθέμιτου μέσου, ανατρέποντας  αδιαμφισβήτητες δεοντολογικές και  ηθικές αξίες, καταστρατηγώντας  ισχύοντες νόμους και διατάξεις , περιφρονώντας απροκάλυπτα το κοινό περί δικαίου αίσθημα και παραβιάζοντας κατάφωρα  το Σύνταγμα της χώρας. Διακηρυγμένος με κάθε απροκάλυπτο τρόπο σχεδιασμός για το 2012 και εφεξής, είναι η  κατάργηση των ελευθεροεπαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων ιατρών και η μετατροπή τους σε  επιστημονικά άβουλες και επαγγελματικά εξαθλιωμένες οντότητες, στην υπηρεσία των στυγνών επιχειρηματικών συμφερόντων, έναντι ψιχίων ως ανταμοιβή, χωρίς καμία διασφάλιση.
Με Διατάγματα  παρωχημένων από την Ιστορία προτύπων, ανατρέπονται  ισορροπίες, κατεδαφίζονται κοινωνικές υποδομές και απαξιώνεται ο νοσοκομειακός χώρος περίθαλψης, προκειμένου να εκχωρηθεί και αυτός «έναντι πινακίου φακής» στα ασύδοτα και ανεξέλεγκτα επιχειρηματικά συμφέροντα.   Παράλληλα στα πλαίσια της προωθούμενης περαιτέρω θεσμικής αποδυνάμωσης των Ιατρικών Συλλόγων, μεθοδεύεται η αποψίλωση των εναπομενουσών  αρμοδιοτήτων τους, ώστε να εξουδετερωθεί η δυναμική που αναπτύσσεται και να είναι ευκολότερη η επιστημονική και επαγγελματική κατασπάραξη κάθε ιατρού ξεχωριστά.
Μπροστά σε αυτήν την απροκάλυπτα προφανή πραγματικότητα, η πορεία που επιβάλλεται να ακολουθήσει η Ιατρική Κοινότητα είναι μονόδρομος και εκφράζεται από τις έννοιες ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΑΓΩΝΑΣ.
Ήδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ως κατ εξοχήν εκπρόσωπος ΟΛΩΝ των ιατρών της χώρας, εκφράζοντας  τους Ιατρικούς Συλλόγους  και τις Συνδικαλιστικές Ιατρικές Οργανώσεις , κήρυξε την πλήρη αντίθεσή του με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις,  ανήγγειλε τετραήμερη πανελλαδική πανιατρική απεργία προβάλλοντας τις θέσεις της Ιατρικής Κοινότητας όπως κατ επανάληψη ψηφίστηκαν από τα πλέον αντιπροσωπευτικά όργανα και ανακοίνωσε την περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεων του Ιατρικού Σώματος.
Οι Ιατροί οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από ένα σύστημα εξουσίας που καταρρέει και περιφρονεί απροκάλυπτα τους ίδιους τους πολίτες, δια την εξυπηρέτηση των οποίων υποτίθεται ότι έχει δημιουργηθεί και  υφίσταται.
Συλλογική και Ατομική Στάση Ευθύνης κάθε ιατρού είναι να ασκεί το λειτούργημα του με Επιστημονική και Επαγγελματική Αξιοπρέπεια, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στον πολίτη,  που του εμπιστεύεται ότι πολυτιμότερο διαθέτει.
Μόνη διέξοδος προάσπισης της Επιστημονικής και Επαγγελματικής Οντότητας κάθε ιατρού, είναι η Συσπείρωσή του, στα πλαίσια των Θεσμοθετημένων Ιατρικών Φορέων, και η ευθυγράμμιση του στις συλλογικές αποφάσεις και δράσεις.
Επειδή όλα κατακτώνται και τίποτα  δεν χαρίζεται, η συμμετοχή κάθε ιατρού στον συλλογικό, συντονισμένο και μεθοδικό Αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί την ικανή, αναγκαία και καταλυτική προϋπόθεση, για ένα καλύτερο αύριο.
Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι καθιερωμένες  ευχές για το 2012,  να είναι  Έτος  καλύτερης Υγείας για τους πολίτες και δικαίωσης των Ιατρών, μπορούν  να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα  και προοπτική.

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ
Συντονιστής ΠΑΝΔΗΚΙ   Μέλος ΔΣ του ΠΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου