Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Συνάντηση Νέων Αυτοαπασχολούμενων Ιατρών με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Σε συνάντηση που έγινε με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη με αντιπροσωπεία από νέους ειδικευμένους ιατρούς που ανοίξαμε πρόσφατα ιατρεία σας παραθέτουμε το κάτωθι ενημερωτικό σημείωμα υπό μορφή συνέντευξης.
  1. Πότε θα προκηρυχθούν οι 5000 θέσεις ιατρών του ΕΟΠΥΥ ;

Εμείς έχουμε πάρει έγκριση για 5000 που θα τις βγάλουμε μέσα του Γενάρη. 
Οι συμβάσεις αυτές θα είναι πραγματικές συμβάσεις ΕΟΠΥΥ και θα είναι διετούς διάρκειας και όχι παραπάνω γιατί οι τριετής δείχνουν ότι υπάρχει εξαρτημένη σχέση εργασίας  άρα θα είναι μια μίσθωση έργου δύο ετών. Βέβαια εγώ  θα ξαναπροτείνω την κατά πράξη και περίπτωση απλά θα το διευρύνω λίγο απελευθερώνοντας το ωράριο, θα βάλω πλαφόν 200 ασθενείς το μήνα αλλά για τους επόμενους 200 που θα δεις εκτός  σύμβασης  θα κάνουμε μια καλή συμφωνία με την έννοια να πάρεις μια επίσκεψη που θα έχει μια λογική και θα είναι κοντά στην προηγούμενη .


Αυτό δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να το παρέχει σε όλους τους ιατρούς.


Όμως με την απελευθέρωση της συνταγογράφησης και μια οικονομική επίσκεψη, ο ασθενής που δεν πρόλαβε να πάει στον συμβεβλημένο ιατρό η έκλεισε το πλαφόν του, μπορεί να επισκεφτεί τα ιατρεία μη
συμβεβλημένων και να πάρει τα φάρμακά του με μια οικονομική επίσκεψη που θα την καθορίζει ο ιατρός.




2. Τι πρέπει  να κάνουν οι ιατροί με σύμβαση με ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ που ενδιαφέρονται να περάσουν στον ΕΟΠΥΥ



Εμείς θα βάλουμε μια εγκύκλιο τις επόμενες ημέρες που θα εξηγούμαι πως θα κινηθεί ο κόσμος σε σχέση με την παράταση των συμβάσεων καθώς και  τι θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για πρόσβαση στην ελεύθερη συνταγογράφηση μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης.


3.  Ιατρικές πράξεις 




Η τιμολόγηση ιατρικών πράξεων είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί και το δουλεύουμε ( γαστροσκόπηση, σπειρομέτρηση τρίπλεξ ) διότι υπάρχει πάντα το θέμα της Τρόικας η οποία επιτρέπει να κινηθούμε σε στενά οικονομικά όρια που είναι : 500.000€ οι αμοιβές των Ιατρών και μόνο 350.000€ διατίθενται για τις παρακλινικές εξετάσεις που θα γίνονται με βάσει τα διαγνωστικά πρωτόκολλα. Δηλαδή όταν μιλάμε για διαβητικό ασθενή σημαίνει ότι ο ασθενής δεν θα υποβάλλεται σε όλες τις εξετάσεις αλλά μόνο τις σχετικές με τη νόσο ( σάκχαρο, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη , λιπίδια κτλ ) και όχι ένα σωρό άλλες εξετάσεις . Θα γίνεται ο γενικός μεγαέλεγχος μία φορά το χρόνο εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα διότι η επανάληψη των εξετάσεων χωρίς σε τακτά διαστήματα δεν ωφελεί κανέναν.


Στην συνέχεια θα πάμε να αναπροσαρμόσουμε τις παλιές τιμές των ιατρικών εξετάσεων κατά 10 %με 15% ενώ σε κάποιες από αυτές.

Σε μερικές  θα γίνει προς τα κάτω είναι για παράδειγμα το τρίπλεξ που η τιμή του είναι 90€ και πρέπει να μειωθεί κατά πολύ και σε άλλες προς τα πάνω. Η σπειρομέτρηση που δεν πληρώνεται θα αποτελέσει πια διαγνωστική εξέταση και δεν θα περιλαμβάνεται στην αμοιβή.


4. Πως θα γίνει η κατανομή των ειδικοτήτων και στις 5000 των θέσεων που θα προκηρυχθούν ;;




Οι ειδικότητες των 5000 ιατρών που θα προσληφθούν θα γίνουν στοχευμένα με βάση τον Εθνικό χάρτη αναγκών και υποδομών ,  που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της   μελέτης αυτής      ξέρουμε θα προκηρύξουμε και τις ειδικότητες που έχει ανάγκη κάθε νομός και περιοχή. Με βάση κάποια στάνταρς που λένε ότι 2000 ασφαλισμένους θα αντιστοιχεί  ένας παθολόγος και άρα σε πληθυσμό 20.000 χρειάζονται   10 παθολόγοι. Ανάλογα με το πόσοι παθολόγοι υπάρχουν θα προκηρυχθεί και ο ανάλογος αριθμός. Εφόσον ο υπάρχων αριθμός επαρκεί , τότε δεν θα προκηρύξουμε άλλες θέσεις παθολόγων. Θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοινωνική η λογική και με βάση την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και αυτό είναι το ενδιαφέρον μας. 




Στο ερώτημά μας  αν με βάση το χάρτη αναγκών και υποδομών οι ανάγκες σε πολλές περιοχές είναι ήδη καλυμμένες από παλαιούς συμβεβλημένους ή άλλους ιατρούς πχ ΙΚΑ, κέντρα υγείας κτλ, αυτό σημαίνει ότι οι νέοι ιατροί αυτόματα αποκλείονται εξαρχής. 



Η απάντηση ήταν ότι στις 5000 θέσεων ένα ποσοστό 25% -30% θα είναι νέοι Ιατροί και το ποσοστό θα κατανεμηθεί κάθετα στις ειδικότητες.  Δηλαδή άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ σχέση με ασφαλιστικά ταμεία ή αν είχαν ήταν μικρής διάρκειας , να έχουν ειδικότητα κάτω από 5 χρόνια , να μην είναι ιδιοκτήτες κλινικής ή φαρμακείου, δεν έχουν τιμωρηθεί από το σύστημα και σκέφτομαι να βάλω και τον βαθμό του πτυχίου σαν κριτήριο. Θέλω να υπάρχουν ένα δύο αντικειμενικά κριτήρια για να μη δώσω περιθώριο σε κανέναν να πιέσει για την πρόσληψη κανενός. Προβάλλαμε σοβαρές αντιρρήσεις για τον βαθμό του πτυχίου. Είπε ότι θα το ξανασυζητήσουμε και ότι αυτά αποτελούν μόνο σκέψεις προς το παρόν. Είπε επίσης  ότι όλα τα παραπάνω θα μοριοδοτηθούν και ενδεχομένως τον βαθμό ούτε πτυχίου να έχει χαμηλή μοριοδότηση. 


5. Ο ΟΓΑ προβλέπεται να μπεί στον ΕΟΠΥΥ απο 1/01/2012 ;; 




Δεν θα μπει από 1/01 2012 ο ΟΓΑ . Δεν γνωρίζω με ακρίβεια να σας πω πότε.




6. Δεδομένου ότι έχουμε κωδικό για ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω ΟΓΑ μπορούμε να ξεκινήσουμε να συνταγογραφούμε και σε άλλα ταμεία ;




Δεν μπορείτε ακόμα να το κάνετε αυτό γιατί ακόμα δεν υπάρχει η κοινή υπουργική απόφαση . Το λέω αυτό γιατί αυτά ελέγχονται και πηγαίνουν στους παρέδρους. Ο πάρεδρος για να τις εγκρίνει και να πληρώσει τις συνταγές που έχουν υπογραφεί από κάποιους άλλους  θα πρέπει να έχει απόφαση  νομοθετημένη.




Θα πάρουμε από την ΗΔΙΚΑ  τα στοιχεία  για το πόσοι είναι πιστοποιημένοι γενικά και βγάζοντας έξω τους σύστημα τους συμβεβλημένους με ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ και θα πάρουμε μια απόφαση για τους υπόλοιπους ότι τους αφήνουμε να συνεχίσουν να συνταγογραφούν  εκτός ΕΟΠΥΥ όλοι .




7. Πιστεύεται ότι θα υπογραφεί σύντομα η υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή θα το διαπραγματευτούν και άλλο ;;;




Όχι εντάξει , θα υπογραφεί. 




8. Πως θα λειτουργούν οι ιατροί που είχαν σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ που θα περάσουν στον ΕΟΠΥΥ από το νέο έτος ;; Θα κόβουν πάλι χαρτάκια ;;




Όχι με ηλεκτρονική καταγραφή. Κάτι σαν το σύστημα του ΝΑΤ.
Αυτό θα γίνεται έως ότου εκδοθεί η κάρτα ασφαλισμένου που θα πηγαίνει παντού ,στο ιατρό στο φαρμακοποιό κτλ άλλα αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθεί. 




9. Πόσοι τελικά θα είναι οι ιατροί που θα αποτελούν τον ΕΟΠΥΥ  και πόσοι πιστεύεται ότι είναι οι συμβεβλημένοι με τα ταμεία ΟΑΕΕ ΟΠΑΔ ;; Είναι 4000 και 10.000 αντίστοιχα όπως είχε ειπωθεί ;;




Είναι πολύ λιγότεροι. Στον ΟΑΕΕ είναι 4200 από αυτούς 3800 είναι και στον ΟΠΑΔ και 2000  ΙΚΑ .




10. Άρα υπάρχει μεγάλη αλληλοεπικάλυψη ..




Αυτές τις μέρες αυτή  την καταγραφή  θα κάνουμε. Θα τους μετρήσουμε όλους από την αρχή. Έτσι θα ξέρουμε πόσοι είναι τελικά. Άρα οι θέσεις θα είναι πολύ κάτω από αυτούς που αρχικά είχαν υπολογιστεί. Το μόνο πραγματικό νούμερο είναι αυτό του ΙΚΑ.



Όταν πήγαμε στην Τρόικα και είπαμε ότι έχουμε 32000 μας ζήτησαν να φτάσουμε στις 20.000 γιατί το 30.000 είναι πολλοί και τώρα λένε να μειωθούν και άλλο οι ιατροί κατά 25 %. Γιατί ήξεραν από την αρχή ότι οι επικαλύψεις ήταν μεγάλες


11. Σχετικά με τις εργαστηριακές ειδικότητες έχετε αποφασίσει ποιοί και με ποιό καθεστώς θα ενταθούν στον ΕΟΠΥΥ ;!


Δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα κάνει συμβάσεις με όλα τα εργαστήρια περιφερειακά και μη. Αυτό που τον δεσμεύει είναι το ποσό που είναι διαθέσιμο για τις παρακλινικές εξετάσεις είναι συγκεκριμένο και ανέρχεται όπως προανέφερε στα 350.000 € . 

Αυτό που έχει αποφασίσει είναι ότι ανάλογα με το τζίρο που θα έχει κάθε εργαστήριο θα γίνεται κατακράτηση και ανάλογου ποσοστού (rebate ) δηλαδή όσο μεγαλύτερος ο τζίρος τόσο μεγαλύτερο και το ποσοστό και αυτό για να αποφευχθούν φαινόμενο πλασματικών εξετάσεων, προκλητής ζήτησης ενώ αυτό θα αποτρέψει τα μικρά περιφερειακά εργαστήρια να δουλεύουν φασόν..

Σας ευχαριστούμε!
Συνάδελφοι ελπίζουμε να βοηθήσαμε στην ενημέρωση και να βάλουμε μια σειρά στις μπερδεμένες πληροφορίες που διαχέονται  τελευταία!
Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου