Εγκαταλείπουν την υγεία τους αναγκαστικά εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων και τρόικας οι έλληνες, όπως διαπιστώνουν ειδικοί επιστήμονες.
Δραματική μείωση των επισκέψεων υπάρχει σε γιατρούς αλλά και σε άλλες υπηρεσίες υγείας εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και της οικονομίας που είναι υποχρεωμένοι πλέον να κάνουν θέλοντας και μη οι έλληνες, όπως διαπιστώνουν επιστήμονες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΣΔΥ καταγράφοντας τις αλλαγές στον τρόπο χρήσης των υπηρεσιών υγείας των ελλήνων, διαπιστώνεται ότι από το 2006 έως και το 2011 υπάρχει δραματικό «ψαλίδισμα» των επισκέψεων σε γυναικολόγους, οδοντιάτρους, ιδιωτικά νοσοκομεία και εργαστήρια αλλά και γενικότερα στις υπηρεσίες εκείνες που πρέπει να πληρώσει κανείς από την τσέπη του.
Αποτέλεσμα είναι να μειώνονται και οι δείκτες υγείας του ελληνικού πληθυσμού.
Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να παρουσιασθούν από τους ερευνητές το επόμενο διάστημα.
Είναι ενδεικτικό ωστόσο ότι στην ίδια έρευνα πριν από δύο χρόνια όπου δεν είχε ξεκινήσει καλά καλά η κρίση οι έλληνες επισκέπτονταν τον γιατρό κατά 5% λιγότερο εξαιτίας έλλειψης χρημάτων.
Σύμφωνα με το κοσμήτορα και καθηγητή οικονομικών της Υγείας στην ΕΣΔΥ Γ.Κυριόπουλο ο αριθμός των ασθενών που δεν επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγείας εξαιτίας της τρόικας είναι εξαιρετικά υψηλός.
Καθόλου τυχαία η πτώση που καταγράφεται στις επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων όπου πρέπει κανείς να πληρώσει από την τσέπη του για να δει γιατρό αγγίζει ακόμη και το 30%. Όσο για τα έσοδα των 100 με 120 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αυτά ούτε που πλησιάζουν στα ποσά που ήδη έχουν μπει στα ταμεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου