Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Πάτρα: Ειδικούς θαλάμους για μετανάστες πρέπει να διαθέσει το νοσοκομείο Ρίου

Τ. Γιακουμής: Κάθετα αντίθετος στη δημιουργία ειδικών θαλάμων στα νοσοκομεία της περιοχής - Ετοιμάζονται ειδικοί θάλαμοι σε 30 νοσοκομεία στην χώρα

Υγειονομικό δίκτυο για τους λαθρομετανάστες εντός του ΕΣΥ οργανώνει το υπουργείο Υγείας. Περί τα 30 νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια ετοιμάζονται να υποδεχτούν μετανάστες που είναι φορείς σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών για θεραπεία ή έλεγχο. Σε αναβρασμό βρίσκονται όμως, εκτός από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και τα λογιστήρια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων καθώς θα κληθούν να απαιτήσουν τα νοσήλια των ανασφάλιστων παράνομων αλλοδαπών από τις Πρεσβείες τους στη χώρα μας.
Ήδη, οι διοικήσεις των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) έχουν λάβει εντολή από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Νίκο Πολύζο, κατόπιν και της έκδοσης της Υγειονομικής Διάταξης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τους λαθρομετανάστες, να διατεθούν οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι των μεγάλων νοσοκομείων της κάθε περιφέρειας για τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών, όπου και όταν απαιτηθεί.
Τις προϋποθέσεις φαίνεται να πληρούν μεγάλα νοσοκομεία, που είχαν υποδομή από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και τα πανεπιστημιακά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Οσον αφορά τα νοσοκομεία του νομού Αχαϊας, ο γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας Τ. Γιακουμής, μιλώντας στο patrastimes.gr τάχθηκε κάθετα αντίθετος στους ειδικούς θαλάμους νοσηλείας μεταναστών, κάνοντας λόγο για πολιτική που παραπέμπει στο μεσαίωνα και συμπεριφορές που καταδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο όσων την προωθούν παραμονές εκλογών, για να «αλιεύσουν» ψήφους.
Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «με αυτό τον τρόπο κρύβουν από τον κόσμο ότι δεν μπορούν να φτιάξουν θαλάμους και γιατί δεν μπορούν να τους ελέγξουν, αλλά και γιατί στα νοσοκομεία της περιοχής ο κοσμάκης δεινοπαθεί στα ράντζα».
Ειδικοί θάλαμοι
«Σε περίπτωση που χρειαστεί νοσηλεία παράνομων μεταναστών τα νοσοκομεία πρέπει να διαθέτουν ειδικούς θαλάμους νοσηλείας, όπως επίσης και σε περίπτωση που σημειωθούν κρούσματα μολυσματικών ασθενειών» διευκρινίζει ο κ. Πολύζος.
Την ίδια στιγμή, οι εντολές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δίδονται και προς την κατεύθυνση των λογιστηρίων. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος νοσηλείας των παράνομων μεταναστών στο ΕΣΥ αγγίζει ετησίως τα 150 εκατ. ευρώ.
Οι Υγειονομικές Περιφέρειες είναι υποχρεωμένες να συγκεντρώνουν τα περιστατικά από τα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς τους και να τα ανακοινώνουν στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καθώς και στις Πρεσβείες των χωρών από όπου προέρχονται οι παράνομοι αλλοδαποί. «Οι Πρεσβείες πρέπει να ενημερώνονται άμεσα αναφορικά με τα περιστατικά ανασφάλιστων μεταναστών – υπηκόων τους που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας. Πρέπει να γίνουν απαιτητά τα κόστη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε οργανωμένη βάση» διαμηνύει προς τους διοικητές των ΥΠΕ ο κ. Πολύζος.
Βεβαίως, αυτή η διαδικασία, παρότι είναι η επίσημη, ουδέποτε είχε ακολουθηθεί από τα νοσοκομεία. Για την ακρίβεια στο υπουργείο Υγείας μέχρι πριν από δυο χρόνια καμία υπηρεσία δεν γνώριζε την δαπάνη νοσηλείας των μεταναστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου