Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Μειώσεις μισθών και ανεργία μειώνουν τα έσοδα των Ταμείων

Μειώσεις μισθών και ανεργία μειώνουν τα έσοδα των Ταμείων
Σε επικίνδυνο σημείο, λίγο πριν την κατάρρευση, βρίσκονται όλοι ο Ασφαλιστικοί Οργανισμοί αφού τόσο οι τραγικές μειώσεις μισθών, όσο και η αύξηση της ανεργία έχουν οδηγήσει σε μειώσεις τα έσοδα τους κατά 110 εκατομμύρια ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι 1,5 δις θα χρειαστούν ωστόσο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους μόνο για τις συντάξεις.
Τα χρήματα της Κρατικής Επιχορήγησης που προβλέπεται να λαμβάνουν ετησίως τα Ταμεία έχουν σχεδόν δοθεί αφού το 47,5% έχει ήδη απορροφηθεί από όλα τα Ταμεία ενώ το ΙΚΑ το έχει ξεπεράσει παίρνοντας μέχρι στιγμής το 65% αυτής και για να καταφέρει να διευθετήσει τις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις του έχει προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό 250 εκατ. ευρώ από τα άλλα Ταμεία και τη μετατροπή ομολόγων.

«Αναγκαζόμαστε σε μηνιαία βάση να κάνουμε έναν εσωτερικό δανεισμό, όπου είναι μια ταμειακή διευκόλυνση επίσης μετατρέπουμε σε repos κάποια ομολογά μας και βέβαια με την ενίσχυση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να τα βγάλουμε πέρα. Ο εφιάλτης μας είναι η πτώση των εσόδων» τόνισε στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο πρόεδρος του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Για να βοηθήσει στην εισροή χρήματος το ΙΚΑ έδωσε παράταση μέχρι τις 29 Ιουνίου στις 250 επιχειρήσεις που επιθυμούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ύψους 7 δις. ευρώ με ευνοϊκούς όρους. Στόχος είναι να μπαίνουν κάθε μήνα 120 εκατ. ευρώ στα Ταμεία μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν.
«Περίπου το 55% των επιχειρήσεων καθυστερούν να πληρώσουν τους μισθούς τονίζει στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, επισημαίνοντας δε πως και το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών των χρεών του προς τους ιδιώτες. Γι αυτό το λόγο θεωρεί πως είναι πολύ θετικά μέτρα, όπως αυτό που εξαγγέλθηκε από το ΙΚΑ , που δίνει το δικαίωμα αποπληρωμής των χρεών των επιχειρήσεων με ένα λογικό.
Ανθή Αγγελοπούλου
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου